Programma
Nieuwsoverzicht

Het bijzondere verhaal achter Africadelic

26 april, 2018

MANO

Otiniel Silva, beter bekend als Mano, is ambassadeur van Ticket To The Tropics en organisator van Africadelic, 4 mei in Paradiso Noord. Hij kwam in 1999 als vluchteling naar Nederland. Nu, negentien jaar later, ontmoeten we hem voor een interview.

“We gaan drie dingen doen,” begint hij het interview, “praten, muziek luisteren en dansen.” Na ons gesprek zijn we volledig blown away. Van Mano’s bruisende persoonlijkheid, van zijn passie voor mensen, muziek, organiseren en ondernemen. Maar vooral van zijn verhaal. Dat verhaal is ontzettend bijzonder, en onmogelijk samen te vatten in een blog. Maar we doen toch een poging.

Cesaria Evora 02 Angola Carl Craig Remix

Cesaria Evora 02 Angola Carl Craig Remix

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Als Mano in Nederland terecht komt, is hij niet van plan om stil te zitten. Hij werkt vrijwillig voor het Nederlandse Rode Kruis, werkt voor en met vluchtelingen, doet aan atletiek én hij volgt de studie Sociaal Pedagogisch Werk. Na zijn studie wordt hij ambassadeur bij het Jeugdsportfonds in Amsterdam. Verder komt hij regelmatig bij zijn stamkroeg café Bep op de Nieuwezijds Voorburgwal. Een hippe tent waar veel creatievelingen op afkomen. DJ’s als Antal en San Proper staan hier regelmatig in de booth. Op een dag staat hier geen Amsterdammer, maar een donkere DJ te draaien. Het blijkt DJ Carl Craig uit Detroit te zijn. “Hij zette opeens de track ‘Cesaria Evora - Angola’ in, ik zag het vanaf buiten gebeuren. Het publiek - bijna alleen maar blanke mensen - werd helemaal wild. Doordat ik het door het raam zag gebeuren, leek het wel een film! Dat moment vergeet ik nooit meer.” Het is datzelfde café waar Mano Paradiso’s programmeur Kees Heus ontmoet, ook een vaste gast en dj van café Bep. Kees laat Mano kennismaken met allerlei muziek die hij nog nooit eerder had gehoord. Hij werd als het ware zijn mentor in zeldzame afrogroove muziek.

Angola

Op het moment dat het in Angola weer een stuk rustiger is, besluit Mano samen met zijn Nederlandse vrouw terug te gaan naar zijn thuisland. Uit liefde voor muziek start hij samen met een vriend een radioprogramma. Ze draaien vooral afrobeat en worden al snel erg populair onder een alternatief publiek. Ter promotie van het programma, organiseert hij met vrienden een event. Het eerste deel is exclusief voor de weeskinderen uit de buurt. Hiermee scoort hij punten bij de Angolese muzikanten. ‘Als ik ooit iets voor je kan doen, laat het weten’, hoort hij van ze. En dat is goed van pas gekomen.


Paolo flores
Africadelic 2017
Africadelix 2018

Africadelic

Als Mano’s vrouw zwanger is van hun eerste kind, besluiten ze naar Nederland te komen voor de bevalling. Daar heeft Kees in de tussentijd gewerkt aan een verrassing voor hem. Het is een compilatie-cd met Afrikaanse muziek uit de jaren ‘70. Mano weet het direct: dit moet een event worden. Hij zet de eerste Africadelic op in Angola, met de Angolese artiesten waar hij eerder mee samenwerkte, maar het loopt stroef. Kees heeft wel een idee: “Waarom organiseer je het niet hier, in Paradiso?”. En zo geschiedde. “Op de eerste Africadelic in Paradiso werd gelijk een politiek statement gemaakt. Daar kwam namelijk Paulo Flores optreden. Een muzikant die zich openlijk kritisch uit over de regering. Hij is daar een ‘Persona non grata’, hij is politiek gezien niet welkom. Fantastisch dat uitgerekend hij in de poptempel van Amsterdam kon optreden. Het heeft zelfs de nationale kranten gehaald! Ze wilden ons de mond snoeren in Angola, maar we gingen gewoon ergens anders door.”

Op 4 mei vindt de derde editie plaats van Africadelic. “Met Africadelic bieden wij een podium voor de rijkdom van het Afrikaanse culturele erfgoed en maken wij dit toegankelijk en zorgen wij dat dit onder een breed publiek wordt verspreid.” Het wordt een veelzijdige avond met documentaire, panelgesprekken, Kizomba-dansworkshops, kunst, lekker eten en natuurlijk muziek. Onder andere van Femi Kuti, zoon van de grondlegger van de afrobeat. En Soweto Soul, een eerbetoon aan de muzikale ziel van de Zuid-Afrikaanse townships. Een avond vol verrassingen die zal blijven boeien van begin tot eind. Hopelijk zien we jullie allemaal op 4 mei in Paradiso Noord. En kom je Mano tegen? Waag dan zeker even een dansje met hem!

Door Fleur Reuser en Liselot van Kesteren

Paulo Flores - Rumba Nza Tukine'

Paulo Flores - Rumba Nza Tukine'

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.