Programma
Nieuwsoverzicht

Her's is de geheime troef van Indiestadt

17 september, 2018

Hers1200

Het jonge Brits-Noorse duo Her's begeeft zich nog steeds in het vaarwater van Ariel Pink en (de dictie van) Julian Casablancas. Mis het niet, woensdagavond tijdens de eerste van drie avonden Indiestadt.

Her's maakt het soort muziek dat zich laat vergelijken met twee kronkelende strepen op een reusachtig doek. Met moderne kunst waarvan je vroeger, toen je nog geen kaas had gegeten van kunst, dacht dat je neefje van 4 dat ook kan maken. Wie Her's live aan het werk ziet, zal binnen twee nummers van het tegendeel overtuigd zijn.

Toen ik Her's in mei vorig jaar voor het eerst zag optreden, stonden de twee heren en hun laptop gelijkvloers met het publiek in een kleine pub in Brighton. Er stond nog wel een overbodig dranghek tussen. Toen ze eind februari voor 25 'pay what you want'-bezoekers in Dordrecht speelden (inclusief personeel was het zaaltje van Door daarmee bijna vol), was het podium zo hoog als een bierkratje.

In de kleine zaal van Paradiso woensdag, tijdens de eerste van drie avonden Indiestadt, kan ik eindelijk naar Stephen Fitzpatrick en Audun Laading opkijken. De twee zijn erg innemend en zullen hun gehoor, mits ze goed te verstaan zijn, binnen no-time om hun vingers winden.

Het publiek in Dordrecht mocht al kennismaken met 'Harvey', het openingsnummer van tweede album 'Invitation To Her's' dat eind vorige maand verscheen. "Dedicated to a six-foot, three-and-a-half-inch tall invisible rabbit…", meldt de band over deze archetypische Her's-kraker met puik intro en onweerstaanbaar refrein.

Geef een kleuter een gitaar, bas en laptop en je kan wachten tot je een ons weegt voordat die zo'n refreintje tevoorschijn tovert. "Harvey, nobody knows what I see..." Ta-daa-daa-daa-daa-daah.

Her's grossiert in dergelijke refreintjes, bij tweede nummer 'Mannie's Smile' is het weer raak. Met het vierde nummer 'Carry The Doubt' stuiten we op dat andere handelsmerk: het betere schuifelnummer. Ik voeg gelijk 'Cool With You' van eerste album 'Songs Of Her's' weer eens toe aan de afspeelwachtrij.

"It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child", zo luidt een bekende quote die wordt toegeschreven aan Picasso. Zo lang als een mensenleven is Her's nog niet op weg, maar probeer ze maar eens bij te houden na de vliegende start die ze met hun eerste twee prachtalbums hebben gemaakt.

Tekst door: Fedde Wiersma

Hqdefault 180917 223940

Harvey (Official Audio)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.