Programma
Nieuwsoverzicht

Grenzeloos muziek maken met de Braziliaanse zangeres Alessandra Leão

7 november, 2017

Allesandra leao

Nationalisme: een actueel onderwerp met de onrust die speelt in Spanje en Catalonië. Een onbegrijpelijk fenomeen, zo vindt de Braziliaanse zangeres, componiste en percussionist Alessandra Leão. Samen bereik je tenslotte zoveel meer. 

Haar thuisland Brazilië is als enige Portugeessprekende land een vreemde eend in de Latijns-Amerikaanse bijt. Andere taal, andere muzikale tradities, andere instrumenten. Volgens de zangeres geen redenen om niet de handen ineen te slaan met artiesten van elders uit het continent. ‘Ik geloof dat de relatie tussen Latijns-Amerikaanse artiesten beter kan,’ zegt ze, ‘en ik geef dan ook graag het goede voorbeeld.’ Een van die kansen zien we terug in deze bijzondere video, de opname van een live performance met een mix van Colombiaanse en Braziliaanse artiesten. We zien Leão zingen en de ilu (Braziliaanse drum) bespelen, naast de Colombiaanse percussionist Jenn del Tambor en zangeres Orito. Daarnaast spelen ook Brazilianen Rafa Ella Nepomuceno (drum), Leonardo Mendes (gitaar) en Guilherme Kastrup (berimbau, een Braziliaans snaarinstrument) mee.

Alessandra Leão Convida: Orito, Jenn del Tambor, Kastrup, Leo Mendes e Rafa Ella Nepomuceno

Alessandra Leão Convida: Orito, Jenn del Tambor, Kastrup, Leo Mendes e Rafa Ella Nepomuceno

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

"Ik ontmoette Orita in 2009 tijdens mijn eerste reis naar de Colombiaanse stad Barranquilla, drie jaar zagen we elkaar weer tijdens mijn internationale tour. Toen ik hoorde dat ze met Jenn in Brazilië was kwam ik meteen in actie. In mijn woonplaats São Paulo bracht ik ze samen met andere muzikanten die ik bewonder."

In de video komen twee nummers voorbij, Orito’s ‘Ahí Viene La Negra’ and Leão’s ‘Varanda’. Het bijzondere aan dit optreden is het gemak waarmee het ensemble de Colombiaanse compositie over laat gaan naar de Braziliaanse ritmes van het nummer van Leão. Het illustreert perfect dat de landen ondanks hun verschillen juist ook veel dingen met elkaar gemeen hebben. Volgens beide partijen smaakt het project naar meer, dus hopelijk binnenkort meer bijzondere internationale samenwerkingen.

Door Liselot van Kesteren