Programma
Nieuwsoverzicht

Geen nostalgie voor jubilerend Low

2 juli, 2018

Lowpress1200

De loepzuivere vocale harmonieën van man en vrouw, ze zijn er uiteraard nog, maar net even een tikje anders.

"Maybe a little odd", zegt zanger/gitarist Alan Sparhawk met gevoel voor understatement over 'Dancing And Blood', een van de drie machtige nummers die het nieuwe album 'Double Negative' vooruit zijn gesneld. Je hoeft geen doorwinterde Low-fan te zijn om vast te kunnen stellen dat het een van de meest gefragmenteerde nummers is die Sparhawk en zangeres/drummer Mimi Parker ooit maakten. Zoals Sparhawk het zelf zegt: een tamelijk vreemd gestructureerde song. Andere koek dan 'Pissing', 'Murderer' of 'Plastic Cup', om drie willekeurige parels uit hun rijke oeuvre te noemen.

"For forty minutes, they indulge the battle, trying to be heard amid the noisy grain, sometimes winning and sometimes being tossed toward oblivion", schrijft platenlabel Sub Pop over 'Double Negative'. Vooral dat 'noisy grain' is mooi verwoord, wie de plaat luistert snapt gelijk wat ermee wordt bedoeld. Low is niet het type band dat met een laptop het podium op gaat, maar volgens Parker zullen ze tijdens de komende tournee (op vrijdag 12 oktober staat Low in Paradiso) wel op een paar knoppen moeten drukken.

De staat van de Verenigde Staten vond nadrukkelijk zijn weerslag op 'Double Negative'. Als ik naar de juiste woorden zoek om een vraag daarover te stellen, maakt Sparhawk m'n zin af: 'You mean we have a fascist government?'. Parker en hij lachen erom. Dan serieus: "Het trauma, de chaos, dat hele vreemde gevoel dat erg moeilijk is om te beschrijven. Laat ik het zo zeggen: wat ooit als een zeer veilig deel van je psyche voelde, is nu verdwenen."

Niet dat Low een protestsong over een specifieke gebeurtenis heeft geschreven. De politieke ondertoon is allemaal erg onbewust. Cryptisch. Sparhawk: "11 september was intens, maar dat voelde meer out of control, nu hadden we het onder controle en ging het gruwelijk mis."

Toen Low haar vorige album 'Ones And Sixes' uit 2015 aan het afronden was met producer BJ Burton (Bon Iver, James Blake, Twin Shadow), ontstonden de eerste ideeën al voor de nieuwe plaat. Toen wisten Sparhawk, Parker en bassist Steve Garrington al dat ze weer met Burton wilden werken, om nog een stapje verder te gaan.

Dat stapje mag met een gerust hart een hink-stap-sprong worden genoemd. Kort gezegd: meer beats, meer noise. Vervormde of gesamplede vocalen, en een veel minder prominente gitaar. Nog steeds Sparhawk's hoofdinstrument, maar vaker dan ooit zeiden ze tijdens de opnames tegen elkaar 'laten we nog even wachten met die gitaar'. Parker is er na 25 jaar Low resoluut en vooral kort over: "We have to keep moving."

Tekst door: Fedde Wiersma

Hqdefault 180702 002128

Double Negative Triptych - "Quorum", "Dancing and Blood" and "Fly"

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Low staat 12 oktober in Paradiso

Low staat vrijdag 12 oktober in Paradiso. 'Double Negative' verschijnt op 14 september. De eerste drie nummers van het album, 'Quorum', 'Dancing and Blood' en 'Fly', verschenen in juni, inclusief 'drieluik'-video.