Programma
Nieuwsoverzicht

Feest mee met het energieke Antibalas - zoveel meer dan een tribute band

16 april, 2019

ANTIBALAS

Dat je niet uit Afrika hoeft te komen om Fela Kuti te eren, bewijst de band Antibalas uit Brooklyn. Alweer 20 jaar op het podium en ze beheersen de Fela-sound - indringende, onderscheidende ritmes en muzikale variatie - tot in de puntjes.

Toen Fela Kuti in 1997 overleed, wilde saxofonist Martin Perna een band beginnen die zijn muzikale nalatenschap voort zou zetten. Veel van de bandleden die hij verzamelde hadden een Latijns-Amerikaanse achtergrond en zo ontstond Antibalas, Spaans voor bulletproof.

Begin 2000 nam de bekendheid van de groep toe, onder meer dankzij het groeiende aantal festivals. Hun swingende sound sloot perfect aan bij zwoele zomeravonden met je voeten in het gras. Ze toerden de hele wereld over, en deden alle grote festivals aan zoals Coachella, Roskilde en Glastonbury.

Een aantal veranderingen in de samenstelling van de band en de samenwerking met producer John McEntire, resulteerden rond 2007 in een nieuwe stijl. Antibalas ging verder dan Fela, en creëerden een eigen sound. De swingende blazers en ritmische percussie bleven de basis, maar werden vergezeld door elektronische sounds, hiphop-ritmes en Latijnse invloeden. Dat hoor je voor het eerst goed op Security, hun studio-album uit 2007, en ook op hun meest recente album Where The Gods Are At Peace.

Ingrid Enache website versie

Antibalas - Filibuster XXX

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Maar eigenlijk komt de band live pas écht goed tot zijn recht. Ze spelen lange nummers, opzwepend en vrolijk, wel vijftien tot twintig minuten lang, zodat je er bijna in trance van raakt. Ondanks de politieke boodschappen - want ook dat is Fela Kuti - is Antibalas dus vooral een party-band. Muziek om op te genieten, dansend, met je ogen dicht en een lach op je gezicht.

Ingrid Enache website versie

Antibalas - Gold Rush

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Door Fleur Reuser en Liselot van Kesteren.