Programma
Nieuwsoverzicht

Fatoumata Diawara en Hindi Zahra samen op tournee

3 augustus, 2017

Fatoumata hindi

Twaalf jaar geleden ontmoetten ze elkaar: Hindi Zahra, Marokkaanse met Berberse- en Tuareg-roots en Fatoumata Diawara, geboren aan de Ivoorkust als dochter van Malinese ouders. Beide vrouw, artiest en Afrikaans, beide levens in het teken van nomadisme, openheid en vrijheid. De toen ontstane vriendschap komt nu eindelijk tot uiting op het podium.

Hindi Zahra was in mei 2010 te bewonderen in Paradiso en slaat met haar muziek een brug tussen westerse invloeden en haar Marokkaanse roots. Ze heeft een prachtige stem, speelt fantastisch gitaar en jazzy piano. Toen ze als tiener naar Parijs verhuisde, werkte ze overdag in het Louvre en schreef ‘s avonds tientallen nummers. Met succes, want het nummer ‘Beautiful Tango’ werd opgepikt door muziektijdschrift The Wire en BBC Music. Maar Zahra wilde meer, en sloeg de handen ineen met niemand minder dan Fink. Hij polijstte haar ruwe materiaal, een mix van blues, jazz, folk, chanson en Marrokaanse rootsmuziek, met het fantastische album ‘Handmade’ als resultaat.

Hindi Zahra - Handmade

De betoverende verschijning Fatoumata Diawara stond afgelopen herfst bij ons op het podium. Haar nummers zijn een mix van Westerse pop en wassoulou, die ze zelf schrijft, componeert, begeleidt op gitaar en zingt. En hoe. Haar prachtige, sensuele stem en melodieuze ritmes staan bijna in contrast met de zware onderwerpen die ze aansnijdt, zoals vrouwenrechten in Afrika. 

Hindi Zahra en Fatoumata Diawara zijn echte ‘powervrouwen’ en maken zich afzonderlijk van elkaar sterk voor maatschappelijke problematiek, met name ten aanzien van vrouwen. De afgelopen twaalf jaar lieten ze de wereld kennismaken met hun moderne Afrikaanse muziek, nu staan de vriendinnen eindelijk samen op het podium. Helaas doen de dames Nederland niet aan, maar zijn ze wel bij onze Zuiderburen te vinden. Kijk hier voor het actuele tourschema.

Vimeo hindi

Hindi Zahra & Fatoumata Diawara - Mbifè

Door Liselot van Kesteren