Programma
Nieuwsoverzicht

Fabio & Grooverider – 25 Years of Drum & Bass in Paradiso

9 mei, 2017

Fabio groove

Ritmisch slagwerk, lage tonen en een gebroken vierkwartsmaat; dit zijn de basisingrediënten van drum & bass. In 1991 kwam deze muziekstijl op uit de Londense rave en junglescene, critici riepen destijds eensgezind dat de hype nog geen jaar zou duren. Het tegendeel is waar, anno 2016 is drum & bass nog altijd springlevend met wereldwijd een hartstochtelijke achterban. Ter ere van deze mijlpaal presenteren Fabio & Grooverider, ook wel ‘The Godfathers of drum & bass’ genoemd, op 23 juli in Paradiso het beste wat het genre in 25 jaar heeft voortgebracht.

Fabio & Grooverider draaien al langer dan 25 jaar in het muziekcircus mee. In de jaren ’80 draaiden ze vooral acid en house maar ontwikkelden zich gaandeweg naar breakbeat, jungle en uiteindelijk drum & bass. Dat genre hebben ze uitgevonden en nooit meer losgelaten, beide artiesten startten binnen het genre hun eigen label. Fabio zocht met Creative Source de muzikale kant op, Grooverider belichtte met Prototype de donkere en harde kant van het genre. Hij scoorde met zijn ‘Codename John’ alter ego een paar dikke hits, onder andere ‘The Warning’ en ‘Kindred’ zijn classics die in elke old school set terugkomen. De kroon op hun werk als duo was de wekelijkse radioshow op BBC Radio 1, een podium waar ze geheel naar eigen inzicht vele artiesten en genres aan een groot internationaal publiek hebben voorgesteld. Lang was het ondenkbaar dat drum & bass ooit de top 40 zou halen, maar mede door de inspanningen van Fabio & Grooverider is dit realiteit geworden en treden artiesten als Chase & Status en Netsky in hun voetsporen. Ter ere van het 25-jarig bestaan van drum & bass brachten Fabio en Grooverider onlangs een compilatie uit.

23 juli wordt voor de doorgewinterde drum & bass fans een ‘trip down memory lane’ en voor de kids een geschiedenisles. Het Nederlandse duo NCT warmt de avond op, maar niemand kan het verhaal beter vertellen dan degene die het hebben uitgevonden: Fabio & Grooverider!