Programma
Nieuwsoverzicht

​EMA voelt zich meer thuis buiten de ring

14 augustus, 2017

EM Apress

Erika M. Anderson heeft altijd twee gezichten gehad, even buiten beschouwing gelaten dat ze haar gezicht liever verbergt. Tegenover elk onheilspellend nummer dat ze als EMA uitbrengt, staat altijd wel weer een warm en liefdevol liedje.

Van de vier verschenen voorproeven van haar nieuwe album vallen er twee ('Aryan Nation' en 'Breathalyzer') keurig in de eerste groep en twee ('Down And Out' en 'Blood And Chalk') in de andere.

Nu is een liefdevol liedje in de wereld van EMA muzikaal gezien nog altijd best beklemmend, en tekstueel weinig opbeurend. Co-producer Jake Portrait (Unknown Mortal Orchestra) en Anderson hadden het bijna weggelaten, maar ze zou EMA niet zijn als ze ook in 'Down And Out' vanaf een minuut een bescheiden noise-lijntje laat beginnen en helemaal tot het eind laat doorlopen. "Everyone thinks you're worthless / When you're down and out", varieert ze op de blues standard 'Nobody Knows You When You're Down And Out'. "Het nummer gaat over mezelf, ik schreef het toen ik me shitty voelde", vertelt Anderson als we haar deze zomer spreken. "Ik voel me stukken beter nu, I'm coming out of my exile."

​EMA voelt zich meer thuis buiten de ring

Down and Out (Official Video)

Dat laatste is goed om te horen van iemand die op het punt staat om een album uit te brengen getiteld 'Exile In The Outer Ring'. "Dat is geen uitdrukking, ik doel op de gekke buitenwijken van Portland, waar ik woon. In Europa snappen jullie meteen wat ik met outer ring bedoel omdat jullie ringwegen rond steden hebben. De traditionele Amerikaanse buitenwijk was heel homogeen, rijk, een cookie cutter American Dream place. Dat is erg aan het veranderen, ze zijn inmiddels veel levendiger als gevolg van de gentrification van de binnensteden. Mensen die minder te besteden hebben, worden het centrum uitgejaagd. De buitenwijken staan voor mij inmiddels synoniem voor slechte toegang tot voorzieningen zoals banen en openbaar vervoer."

Buitenwijk barst van diversiteit

Ze lepelt geen ingestudeerde quote op, Anderson zegt dat ze nog steeds aan het nadenken is waar the outer ring precies voor staat. "Het is niet een plek waar je voor je lol naartoe rijdt, maar ik voel me er eerlijk gezegd meer thuis dan in de coffeeshop of kledingwinkel die er tegenwoordig in elke stad hetzelfde uitzien. Laat je niet misleiden door het saaie decor van Walmart en Best Buy in de buitenwijken, daarachter barst het van de diversiteit. Ik zie het nu als een plek van spirituele transformatie en broeinest voor radicale politiek."

'Exile On The Outer Ring' zit ramvol met geluidseffecten, veldopnamen, samples, geprogrammeerde drums op z'n Young Marble Giants en vocalen die niet in de studio zijn opgenomen maar van de eerste demo zijn gekopieerd.

Gowns

"Ik denk dat je wel gelijk hebt dat de nieuwe plaat drukker is dan de vorige twee van EMA, maar het is niet nieuw omdat ik me heb laten inspireren door het eerste album van m'n band Gowns, 'Red State'. Die is uit 2007, dus ik verwachtte een gedateerd geluid toen ik er weer naar luisterde. Nou, ik vind 'm nog steeds geweldig, I love it. Op het nummer 'Always Bleeds' heb ik zelfs een gitaarriff van Gowns gebruikt. Dat is echt een super triumphant en helend nummer, als je het mij vraagt."

​EMA voelt zich meer thuis buiten de ring

Breathalyzer (Official Video)

"Ik hou erg van muziek die de luisteraar een beetje de stuipen op het lijf jaagt. Zoals 'Breathalyzer', dat je onmogelijk een instantly poppy nummer kan noemen. Toch vind ik dat zelf altijd een stuk opbeurender dan het luxe leventje van een popster, het onbereikbare en zogenaamd perfecte leven van iemand anders maakt me bozer dan de alledaagse sores waarover ik schrijf, waarmee veel meer mensen zich kunnen identificeren."

De Nieuwe Anita

Een lange clubtour brengt EMA op 22 september naar De Nieuwe Anita in Amsterdam. Anderson belooft een optreden van een tight three-piece band. Maar ze is vastberaden om ook weer op te gaan treden op plekken waar ze een bank, koffietafel en plant kwijtkan. Zoals ze in 2015 deed in MoMA PS1 in New York, met een verhaallijn en virtual reality. "In een club doe je dat niet, ik moet daar nog de juiste plek voor vinden."

Zonder zonnebril

Uit het feit dat Anderson steeds vaker haar gezicht laat zien, mogen we van haar afleiden dat ze goed in haar vel zit. In de videoclip van 'Breathalyzer' figureert ze nog als straatdealer, maar in die van 'Down And Out' zit ze frontaal in beeld. Zonder haar gezicht te verbergen achter haar lange haar, zonder zonnebril, zonder virtual reality-bril.

"Als publiek figuur op het internet, als vrouw, was ik in het begin enorm bang voor wat mensen van me zouden vinden. Ik wilde niet worden vernederd of op een bepaalde manier worden toegesproken. Daarom liet ik m'n gezicht zelden zien en was ik niet heel erg actief op sociale media, ook al zou het voor m'n carrière misschien beter zijn geweest als ik dat wel was geweest."

Tekst door: Fedde Wiersma

'Exile On The Outer Ring' verschijnt op 25 augustus.