Programma
Nieuwsoverzicht

Elektronische Afro-Latino beats op nieuwe album Ibeyi

31 oktober, 2017

Ibeyi 1

Misschien ken je ze van hun hit ‘River’ en de bijbehorende, indrukwekkende videoclip: het Frans-Cubaanse duo Ibeyi. Ibeyi bestaat uit de tweelingzusjes Lisa-Kaindé Diaz en Naomi Diaz, dochters van muzikale ouders. Vader was lid van de Buena Vista Social Club en hun moeder een Frans-Venezolaanse zangeres.

Onlangs bracht het duo een nieuw album uit; ‘Ash’. Ibeyi mixt hierin traditionele elementen van de Afro-Latino cultuur met  elektronische en minimalistische beats. Hun muziek heeft iets magisch, iets hypnotiserends. Misschien heeft het te maken met hun sterke band, maar de muziek raakt je. Feitje: Ibeyi betekent ‘tweeling’ in het Yoruba. 

Ibeyi - River

Ibeyi - River

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

De zusjes zingen in het Engels, Frans, Spaans en Yoruba, een West-Afrikaanse taal die hun voorouders spraken voordat ze in 1700 door de Spanjaarden als slaaf naar Cuba werden gebracht. Ondanks hun jonge leeftijd (22), zingen de zusjes over serieuze onderwerpen. De jarenlange onderdrukking van donkere mensen is een belangrijk thema in hun muziek. Het album begint dan ook niet voor niets met het toepasselijke intro ‘I carried this for years’. Het nummer ‘Deathless’ gaat over de onterechte arrestatie van Lisa-Kaindé in haar tienerjaren en ook in ‘No Man is Big Enough For My Arms’ klinkt activisme en maatschappelijk bewustzijn door. Letterlijk zelfs, want in het nummer komen verschillende stemfragmenten terug van Michelle Obama. De vocals van Ibeyi zijn opgebouwd rondom Michelle’s uitspraken over feminisme, gendergelijkheid, sociale verandering en onderwijs.

Ook de aardse elementen spelen een belangrijke rol in het repertoire van de zusjes, zoals water in het minimalistische ‘Waves’ en vuur in de track ‘Ash’. Er klinkt iets onheilspellends in hun muziek, die tegelijkertijd ontzettend mooi is. Laat je betoveren en luister het album hieronder.

Ibeyi - Ash

Door Fleur Reuser