Programma
Nieuwsoverzicht

Een traktatie tijdens de feestdagen: de top 5 van 2022 van onze ambassadeurs

22 december, 2022

Ian Noe

Het eind van 2022 is in zicht. De tijd van goede voornemens en vooruitkijken is aangebroken, maar niet voordat we nog één keer kijken naar het beste van Sugar Mountain in 2022. Onze ambassadeurs hebben ieder een prachtige top 5, en zelfs soms een top 10, doorgegeven. Een traktatie tijdens de feestdagen.

Hierbij willen we ook iedereen die een concert heeft bijgewoond bedanken en in bijzonder onze ambassadeurs. Dankzij hen kunnen we je voorzien van originele muziek en waardevolle tips en informatie. Op een prachtig nieuw jaar. Tot 2023.

Matthijs Ros

1. Alex Roeka - Nieuwe Dromen
De beste Nederlandstalige songwriter van dit moment. De woorden vallen als puzzelstukjes in elkaar en als je Alex Roeka hoort zingen, geloof je alles wat hij zingt. Hij is niet bang om harde, lelijke taal te gebruiken. Woorden als “kakkerlak” en “vuilnisbak” hoor je andere songwriters niet snel gebruiken. Misschien omdat zij bang zijn dat het geen hitpotentie heeft. Dat maakt dat deze liedjes klinken als het echte leven. En overigens de terechte winnaar van een Poelifinario in de categorie “kleinkunst”.
2. Dean Owens - Sinner’s Shrine
Wat een prachtplaat is dit! Je waant je 40 minuten lang in de woestijn met de daarbij behorende mariachi trompetten. Het zou zo de soundtrack kunnen zijn van een Breaking Bad-aflevering.
Hoogtepunt en een van de mooiste nummers van dit jaar is “New Mexico”.

3. Will Stewart - Slow Life
Een verborgen parel voor mensen die van gitaren, Tom Petty en Wilco houden. Will Stewart leverde met zijn debuut County Seat al een meesterwerkje af en weet met Slow Life wederom te overtuigen. Typisch zo’n album dat je van begin tot eind kan draaien, dat zo lekker klinkt, dat je hem daarna gewoon nog een draaibeurt geeft.
4. Orville Peck - Bronco
Op Bronco laat Orville Peck de new wave van voorganger Pony voor wat het is en gaat hij voor een poppy country sound waarbij je je soms waant in een spaghettiwestern. Hierbij schuwt hij show en bombast niet. Ik moest echt even een knop omdraaien, omdat ik de new wave van het debuutalbum zo waardeerde. Eenmaal gewend, kwam ik erachter dat ik Bronco zelfs nog beter vind. Uptempo nummers worden afgewisseld met mooie ballads, met die kenmerkende theatrale stem die ergens zweeft tussen Elvis en Roy Orbison. Hij is een love or hate muzikant, maar één ding staat vast: Orville Peck is een kleurrijk figuur die opvalt in het americanawereldje.

5. Greensky Bluegrass - Stress Dreams
Kristalhelder opgenomen album voor als je houdt van dobro’s, banjo’s en mandolines. Favoriet is het titelnummer Stress Dreams, waarbij in een stuwend tempo alles uit de kast wordt gehaald in het instrumentale gedeelte van het lied.

Los van de hoop mooie platen die dit jaar zijn uitgebracht, was het ook eindelijk weer genieten van mooie concerten. Zo heb ik bijvoorbeeld ontzettend genoten van optredens van Jason Isbell, Marty Stuart, Social Distortion, Elliott Brood, Vandoliers en heb ik gelukkig De Dijk nog een laatste keer mogen aanschouwen.


Jan Janssen

1. Jeffrey Halford and The Healers - Soul Crusade
Wat goed is, is goed. Punt!
2. Dean Owens - Sinner's Shrine
Fijne allround plaat.
3. Wade Bowen - Somewhere Between The Secret And The Truth
Country-rock met fijne tekstuele diepgang.
4. David Newbould - Power UP!
Doorleefde teksten en muzikaal buiten de gebaande paden.
5. Taj Mahal & Ry Cooder - Get On Board
Huis, tuin en keuken blues waarvan ik geen genoeg van kan krijgen.

Bonus:
The New Earth Farmers - The Good Ones Got Away, komt uit op 3 maart 2023

Hqdefault 221222 150436

The New Earth Farmers - Oh Mary

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Patrick van Sante

1. Wilco - Cruel Country
2. Tim Knol - Lightyears Better
3. Dawn Brothers+DeWolff - Double Cream
4. Willie Carlisle - Peculiar, Missouri
5. Nikki Lane - Denim & Diamonds

Bonus

6. Jerry Leger - Nothing Pressing
7. Slink Moss Explosion - Floating Ghost Hotel
8. Jack White - Entering Heaven Alive
9. Julianna Riolino - All Blue
10. The Kernal - Listen To The Blood

Runa Stam

1. Tyler Childers - Can I take my hounds to heaven
Meeste naar geluisterd. Apart concept, maar blijf er nieuws in ontdekken. En hij zingt zoooo mooi. In februari eindelijk weer live (Londen).
2. Ian Noe - River fools & mountain saints
Zodra je hem hoort blijf je luisteren. De songs zijn sterk, maar het gaat vooral om de overtuigende manier van zingen. Hij heeft live weinig performance, maar toch één van de meest indrukwekkende shows dit jaar.
3. Billy Strings - Me / And / Dad
Traditionals passen zo bij hem, ook groot deel van zijn live shows. Op dit album met zijn vader voel je hun liefde voor die muziek zo sterk.
4. Brent Cobb - And now, let's turn to page .....
Tweede gospel album in mijn top 5 en ik ben niet gelovig! Blijkbaar houd ik van soothing songs.
5. The Gabbard Brothers - The Gabbard Brothers
Mijn zomeralbum van dit jaar. Hazy, organic and earthy psych-rock staat op de sticker op mijn plaat. Daar houd ik dus van.

Runners up: Arlo McKinley, Taylor Kingman, The Deltaz, Town Meeting, One Eleven Heavy.

Hqdefault 221222 150437

Tyler Childers - Angel Band

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Joost Abbel

1. Erin Rae – Lighten Up
2. Wilco – Cruel Country
3. Tami Neilson – Kingmaker
4. Melissa Carper – Ramblin' Soul
5. Angel Olsen – Big Time