Programma
Nieuwsoverzicht

Een ambassadeur vraagt zich af: is dit de ABBA van de Americana?

11 november, 2022

Sugar Mountainplaat

Een schot in de roos, de ABBA van de Americana en doen wat God verboden heeft; aan superlatieven geen gebrek deze maand. En terecht. De ambassadeurs weten wederom het neusje van de zalm te vinden. Je kunt hun tips hieronder bekijken, maar als we je een tip mogen geven raden we vooral aan de afspeellijst te beluisteren terwijl je leest.

Runa Stam

1. One Eleven Heavy - Poolside
Ik houd van dit bandje! Bijzondere nummers, heerlijke gitaren en het plezier spat eraf.
2. Town Mountain - Lines in the Levee
Bandje tijd geleden leren kennen door prachtige song samen geschreven met Tyler Childers (Down Low). Dit album stuk diverser dan voorgangers, mooie songs, fantastische zang en geluid.
3. Wasperjaws - Nine good songs
Nooit eerder van gehoord, maar wat een fijn album. Zoals zij zelf zeggen: "Wasperjaws is some regular people making regular music for regular people. Nine Good Songs is homemade. It didn't exist before and now it does, which is really the whole reason we made it." Nu allemaal gaan luisteren!
4. Seth Avett - Seth Avett sings Greg Brown
Soloproject van een van de Avett Brothers. Allemaal covers van Greg Brown, een niet heel bekende singer/songwriter uit Iowa. Erg mooi en fantastisch dat deze nummers nu wel gehoord worden.
5. Memphis Kee - Wimberley
Band uit Austin. Op album spelen ook leden van Mike and the Moonpies en Reckless Kelly. Mooie cover van Come pick me up (Ryan Adams). Alt country rockers en ballads, lekker.

Bonus:
Billy Strings - John Deere Tractor/Long journey home/Life to go. Als voorproefje van zijn nieuwe album met covers/traditionals dat hij heeft opgenomen samen met zijn vader (Me/And/Dad). Begin volgende maand eindelijk live te zien hier!

Robbie Klanderman

1. Live Forever: A Tribute to Billy Joe Shaver - Various
Billy Joe Shaver is een van de allergrootste liedjesschrijvers uit de geschiedenis van de (country)muziek. Johnny Cash, Waylon Jennings, Kris Kristofferson, Elvis Presley, Allman Brothers, Tom Jones, Emmylou Harris... ze namen allemaal nummers van hem op. Zelf maakte de Texaan ruim twintig albums, die fantastisch waren maar nooit een heel groot publiek bereikten. Nu, twee jaar na zijn dood op 81-jarige leeftijd, is er Live Forever: A Tribute To Billy Joe Shaver. Twaalf nummers, uitgevoerd door vrienden en bewonderaars als Willie Nelson. Lucinda Williams, Rodney Crowell, Amanda Shires, Steve Earle en Margo Price. Het maakt van Live Forever een even prachtig als ontroerend eerbetoon.
2. Jerry Joseph and The Stiff Boys - TICK
Jerry Joseph heeft in zijn leven zo'n beetje alles gedaan wat God verboden heeft. Daarvan deed hij in 2020 meesterlijk verslag op het album 'The Beautiful Madness'. Hij werd begeleid door The Stiff Boys, een alias voor The Drive-By Truckers. Nu, twee jaar later, is er 'Tick', een broertje van dat formidabele album. Tick bevat een paar demo's, drie niet eerder verschenen nummers van de Beautiful Madness-sessies en een mini-concert in de 40Watt Club in Athens, Georgia met de DBT als begeleiders. Stoere macho-rock van de bovenste plank, als een Bruce Springsteen zonder handrem.

3. Dimpker Brothers - Deathless
Deathless is het debuut van de Dimpker Brothers, de broers Martin en Adam. Het Zweedse duo trekt al vele jaren lang de wereld over, wat onder andere een vriendschap opleverde met de Texaanse legende Jimmie Dale Gilmore. Ze klinken op 'Deathless' zeer volwassen; fijne nummers en teksten die echt ergens over gaan. De muziek bevat traditionele country-invloeden, maar haalt zijn inspiratie toch meer uit de Californische countryrock van Grateful Dead, Eagles en Tom Petty, terwijl ze zo nu en dan in hun fraaie samenzang doen denken aan Simon & Garfunkel.
4. Sean Keel - A Dry Scary Blue
A Dry Scary Blue zou wel eens de meest verrassende plaat van 2022 kunnen zijn. De verantwoordelijke hiervoor, Sean Keel, is een professor aan de universiteit van Austin, Texas. Hij maakt al lang muziek, maar daar luisterde, in zijn eigen woorden, zo goed als niemand naar. Maar opeens werd hij opgepikt door een Scandinavische platenmaatschappij en A Dry Scary Blue is het resultaat. Liedjes in de beste Texaanse traditie van Townes Van Zandt, gezongen met een stem die even ongepolijst is als die van Tom Waits en lekker kaal geproduceerd door Gabriel Rhodes, zoon van country-legende Kimmie Rhodes.

5. Angela Strehli - Ace Of Blues
Ace Of Blues, de nieuwe plaat van Angela Strehli is in twee opzichten een glorieuze comeback. Allereerst is het de eerste plaat die verschijnt op het nieuw leven ingeblazen Antone's-label, ten tweede is het de eerste nieuwe plaat van de Texaanse Strehli in meer dan vijftien jaar. En wat voor een plaat is het geworden! Ze bewijst opnieuw dat ze, ook op 76-jarige leeftijd, nog steeds de witte koningin van de blues is. Elf covers, waaronder een fenomenale versie van Bobby Bland's Two Steps From The Blues, en het zelfgeschreven SRV, een bloedstollend eerbetoon aan Stevie Ray Vaughan.

Bonus:
Pete Astor - Time On Earth
Pete Astor is al decennia lang verantwoordelijk voor prachtige, weldoordachte popmuziek. Eerst met de groepen The Loft en The Weather Prophets en later als soloartiest. Hij is in zijn teksten typisch Engels op dezelfde manier als Ray Davies en Paul Weller dat zijn. Zijn nieuwe plaat 'Time On Earth' is wederom een subliem en ontroerend werkstuk over de vergankelijkheid van het leven.

Hqdefault 221222 150437

Dimpker Brothers

Before My Eyes

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Patrick van Sante

1. Julianna Riolino - All Blue
2. Lee Fields - Sentimental Fool
18 feb in Paradiso!
3. John Fullbright - The Liar
4. Town Mountain - Lines in the Levee
5. Trampled By Turtles - Alpenglow
Geproduceerd door Jeff Tweedy

Bonus:
In aanloop naar Take Root Teeth Marks van S.G. Goodman van juni dit jaar ook veel geluisterd. Aanrader! Willie Carlisle's Peculiar, Missouri, van juli dit jaar, ook aan het grijsdraaien. Eindlijstje plaat! Nieuwe singles Tim Knol, Taylor Kingman en Willie Nile onweerstaanbaar!

Matthijs Ros

1. Willi Carlisle - Peculiar, Missouri
De plaat is zo goed als de voorkant doet vermoeden. Luister naar 'Vanlife' en je hoort Willi zingen over iemand die noodgedwongen in een busje moet wonen, helaas de realiteit voor sommige Amerikanen. Een verhalende song, zoals Johnny Cash dat vroeger ook zo goed kon.
2. First Aid Kit - Palomino
ABBA van de Americana? Mooie samenzang zoals we van de zussen Klara en Johanna Söderberg gewend zijn. Ready to Run is hier favoriet.
3. Daniel Tashan - Night after Night
Vooral bekend als muziekproducer (denk aan Golden Hour van Kacey Musgraves), maar zelf ook muzikant. Op dit album staan een aantal nummers waar je heel vrolijk van wordt. “Night After Night” en “She’s Sad” hadden niet misstaan op 'Full Moon Fever' van Tom Petty.
4. Wilco - Yankee Hotel Foxtrot (Deluxe Edition)
Een remaster is een mooie reden om dit album weer eens goed te beluisteren. Als extra zitten er andere versies van liedjes op die goed zijn, maar ook bevestigen dat de lange moeizame weg naar het eindresultaat niet voor niets was. Helemaal mooi dat hun toenmalige platenlabel Reprise het eerst helemaal niet zag zitten om dit werk uit te geven, vanwege een gebrek aan een commercieel karakter. Vervolgens zette de band het album gratis op internet en werd het hierna uitgegeven door Nonesuch Records. Het werd hun best verkochte album.
5. Trampled by Turtles - A Lifetime to Find
Fijne ep met luchtige bluegrass.

Bonus:
Laatst viel bij mij de cd 'Home' van Hilde Vos op de deurmat. Een countryzangeres die al een flink aantal jaren aan de weg timmert. Gaafste song van het album vind ik een duet met Bennie Jolink, “The Last Thing on My Mind”, in de stijl van Dolly Parton en Porter Wagoner.

Hqdefault 221222 150437

First Aid Kit

Ready To Run

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Jan Janssen

1. Chris Murphy - Two Rivers Crossing
Alles kunner beperkt zich op viool.
2. Jim Keller - Spark & Flame
Weer een schot in de roos.
3. The Commoners - Find A Better Way
Puike roots rock
4. Copperhead County - Homebound
Uit de Nederlandse klei getrokken Southern rock
5. Hal Cannon - Nothin' Lastin'
Klein maar fijn.

Bonus:
Larkin Poe - Blood Harmony
Het kan raar lopen van folky blue-grass naar strakke blues-rock.