Nieuwsoverzicht

Droomdebuut: Mellah

Mellah 1600

Stap over de streep als je ooit een zwaar groovend plaatje uitbracht die je helemaal zelf schreef en produceerde én waarop je zelf alle instrumenten bespeelt. Nieuw aan de andere kant van die streep: Liam Ramsden uit Londen, bijgenaamd Mellah. 

Fans van de tv-serie Black Mirror herkennen het slotnummer van zijn vijf nummers tellende ‘Liminality EP’. ‘Old friend’ heet dat nummer, het gaat over depressie. “It’s maybe unorthodox to refer to depression as a friend, but I have always experienced a strange familiarity, even comfort within it, despite its crippling weight”, laat Mellah in dit stukje optekenen.

Mellah 1600

Mellah - Round

De ‘Liminality EP’ is wel echt een droomdebuut, elk nummer vecht om de meeste aandacht. Op openingsnummer ‘Round’ toont Mellah zich een verhalenverteller met de overredingskracht van iemand die hier al jaren de kost mee verdient. De vier coupletten laten zich lezen als gedicht, we pikken er eentje uit:

Roar, roar the mad man’s door,
Stick swimming up to sanity’s shore,
Keep him thinking until he feels no more,
then regiment his hate and chain his fist to the law

Mellah 1600

Mellah - Old Friend

Mellah komt uit Peckham, een Zuid-Londense wijk die door Pumarosa, Goat Girl, Sweat en Tangerines al flink op de kaart is gezet. Zijn stem doet de ene keer denken aan Spencer Krug van Wolf Parade en Sunset Rubdown, de andere keer aan Joe Newman van alt-J. Het handengeklap en de koebel in ‘Nada’ klinken nog leuker in de wetenschap dat Mellah het nummer in z’n uppie maakte, want beide ambachten associeer je toch eerder met een uitgelaten gezelschap. Overigens gaat dat nummer over de dood van zijn vader, zo lezen we in dit stukje. Klassiek geval van loodzware materie op vrolijkstemmende muziek, maar die indruk kregen we al door zijn toelichting op afsluiter ‘Old Friend’.

5 nummers, 17 minuten, doe jezelf een groot plezier en klik een dezer dagen op ‘Play’. Ondertussen zoeken wij uit of Mellah ook de blazers voor zijn rekening neemt, of dat die uit een synthesizer komen. Niet dat het wat uitmaakt, maar we vormen graag een compleet beeld bij het horen van deze opgewekte gitaarmuziek van de bovenste plank.