Programma
Nieuwsoverzicht

Dit is de muzikale presidentiële familie van Gabon

17 mei, 2017

Alainbongo

Het Afrikaanse land Gabon, dat grenst aan Kameroen, wordt al zo’n veertig jaar bestuurd door de familie Bongo Ondimba. En die familie is gek op muziek. Zo hield Omar Bongo Ondimba, president tot zijn dood in 2009, enorm van Amerikaanse soul. Zijn zoon en huidige president, Ali Bongo Ondimba, erft zijn liefde voor muziek en nam zelfs een eigen plaat op onder de naam ‘Alain Bongo’.

Alainbongo

Ailain Bongo - I Wanna Stay With You

Op zijn album, A Brand New Man, hoor je de meest gelikte funk en soul. Een goed voorbeeld is deze discoversie van de Rocky-theme, waar de jaren ‘70-sound vanaf druipt. Ali’s moeder Joséphine wist groter succes te behalen met haar talent. Na haar scheiding van Omar veranderde ze haar naam in Patience Dabany en bracht populaire muziek uit met o.a. Quincy Jones en James Brown. Met die laatste tourde ze zelfs door Europa.

Afgelopen maand kondigde Ali Bongo aan dat er sprake is van een samenwerking tussen hem en het beroemde Berklee College of Music. Samen willen ze het African Institute of Music in Libreville, de Gabonese hoofdstad, openen. De Pan-Afrikaanse muziekschool moet in 2017 haar deuren openen voor studenten van over het hele continent en ze de mogelijkheid bieden tot verder studeren aan de campus van Berklee in Boston.

Dit lijken mooie plannen, maar het is geen geheim dat Bongo zichzelf maar al te graag een ‘cool dad’-imago aanmeet door dit soort stunts. Hij hoopt dat kiezers zodoende de schending van mensenrechten, corruptie en anti-democratische acties waarvan hij beschuldigt wordt vergeten. Het hoofd van het Amerikaanse Berklee beweert dat de samenwerking niets met de politieke agenda van Bongo te maken heeft. Met nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht is het onzeker of het African Institute of Music er ook echt gaat komen. In afwachting van de uitslag kunnen we gelukkig genieten van de gladde plaatjes van , zoals deze ‘I Want To Stay With You’.

Door Fleur Reuser