Programma
Nieuwsoverzicht

Dieuf-Dieul de Thiès, een bijna verloren schat uit Senegal

14 november, 2017

Dieuf Dieul de Thies

De Senegalese band ‘Dieuf-Dieul de Thiès’ werd opgericht in 1979 in Thiès, West Senegal. In zeer korte tijd wist de band een groot publiek te bereiken in de stad Thiès, mede door hun optredens in de grote clubs Gorom en Gandiol. 

De groep werd steeds groter, evenals hun faam. De band componeerde traditionele muziek uit alle regio’s van Senegal gecombineerd met funky (fuzz) gitaren, ferme blaaspartijen, hallucinerende percussie en betoverende zang. Het resultaat een heel eigen, psychedelische sound die het midden houdt tussen Mbalax, Afro-Cubaans en Afro-Jazz ballads. 

Dieuf-Dieul De Thiès - Nianky

Dieuf-Dieul De Thiès - Nianky

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Na een tijdje kon geboortestad Thiès de band niet meer bekoren, ze wilden meer. Ze wisten een kleine tour te regelen in Gambia en omgeving. Tijdens deze tour ontmoetten ze zangeres Assane Camara. Ze sloot zich aan bij de groep en bij de rest van de tour. De band was een hit, maar de producers van die tijd wilden niet investeren in een groep uit Thiès. Als je niet uit Dakar kwam, had je geen schijn van kans. Vandaar dat de band al na 4 jaar ophield te bestaan, zonder ooit enig nummer uit te brengen. Zelfs niet hun veelbelovende, reeds opgenomen LP. 

Verloren schatten

Maar gelukkig vond het kleine label ‘Teranga Beat’, dat zich bezighoudt met het opgraven van verloren schatten, jaren later deze opnames. In 2013 brachten zij het eerste deel van de opnames uit, en in 2015 volgde de CD 'Aw Sa Yone volume 2'. Het werd een groot succes. Ter ere hiervan is Dieuf-Dieul de Thiès na 32 jaar weer bij elkaar gekomen, voor een internationale tour. Hoewel de muziek tientallen jaren oud is, klinkt het gek genoeg nog steeds futuristisch. Senegalese muziek op haar best. De band is inmiddels weer actief in de nachtclubs van Dakar, maar ook in de rest van de wereld. Hopelijk bereiken ze nu eindelijk de internationale erkenning die ze verdienen. Vrijdag 24 november verwelkomen wij de band voor een intiem optreden in de kleine zaal van Paradiso

Door Fleur Reuser