Programma
Nieuwsoverzicht

Dele Sosimi brengt het geluid van de zomer tijdens Felabration ADE

14 oktober, 2019

Delesosimi 1

Zeg je afrobeat, dan zeg je Dele Sosimi. De beweging die lang geleden in Nigeria ontstond, waar ook de roots van deze rasmuzikant liggen, is het nalatenschap van Fela Kuti. En laat Sosimi nou zeven jaar lang bandleider, arrangeur en toetsenist zijn geweest bij deze legende.

Het ‘afrobeat curriculum vitae’ van Dele Sosimi is gerust indrukwekkend te noemen. Hij begon zijn carrière toen hij slechts zestien jaar was en met een keyboard onder zijn vingers van 1979 tot 1986 meespeelde in Fela Kuti’s Egypt 80. Geen slecht begin. Na zeven mooie jaren besloot Sosimi Egypt 80 te verlaten en met Femi Kuti (zoon van) een eigen band op te richten: Positive Force, met funky grooves en ritmische zang. Sosimi was niet alleen de bandleider, hij nam ook de rol van musical director én keyboardspeler op zich.

Over onstuimige energie gesproken: na zijn verhuizing naar Londen in 1995 startte Dele onder andere een nieuwe muziekgroep met invloeden uit de jazz, latin en funk, altijd omlijst door de herkenbare afrobeat sound; hij maakte verschillende soloalbums (debuut is Turbulent Times uit 2002), produceerde Calabash Volume 1: Afrobeat Poems van ‘Afrobeat Poet’ Ikwunga, trad op over de hele wereld (Montreux Jazz Festival, Oerol Festival, Ollin Kan Festival in Mexico) en lijkt er zijn levensmissie van te hebben gemaakt om afrobeat wereldwijd onder de aandacht te brengen. En te houden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij het geluid van de afrobeat heeft weten te perfectioneren.

Deze man kan duidelijk niet stil zitten, maar dat kunnen wij zelf ook niet als we z’n muziek draaien. En hoewel hij misschien het best bekend staat om zijn magische toetsenwerk, mogen we zijn zangkunsten ook zeker niet vergeten. Luister naar zijn laatste werkstuk Cubafrobeat (met Lokkhi Terra), zoals de titel al verraadt is dat een mix van Cubaanse dance en Nigeriaanse afrobeat, en merk hoe zijn intieme stemgeluid niet alleen de muziek maar ook jou weet te verlichten. Tijdens liveshows weet Sosimi met zijn fraaie spel, bariton, congas en koebellen een vrolijk feest te creëren. Het geluid van de zomer is best welkom tijdens deze natte herfstdagen. 

Dele Sosimi treedt live op tijdens Felabration ADE op zaterdag 19 oktober 2019


Door Jolien Eijsink

Lokkhi Terra Meets Dele Sosimi - CUBAFROBEAT

Lokkhi Terra Meets Dele Sosimi - CUBAFROBEAT