Programma
Nieuwsoverzicht

De Sugar Mountain ambassadeurs zijn een manusje van alles

10 november, 2023

Israel Nash

Meestal zijn er een aantal overlappingen in de lijsten die ambassadeurs aanleveren. Deze keer is dat slechts één keer het geval, wat zorgt voor een eersteklas luistersessie. Elke tip is anders en roept een ander gevoel op. Uiteraard wordt er wat aandacht besteed aan de nieuwe plaat van The Rolling Stones, maar ook aan obscuurder werk dat bijvoorbeeld origineel bedoeld was voor vrienden en familie. Eén ding is wel hetzelfde als altijd; er zitten weer genoeg tips bij waar je, op een goede manier, kippenvel van krijgt.

Robbie Klanderman

 1. Jon Dee Graham - Only Dead For A Little While
  De Texaan Jon Dee Graham is een eigenzinnig mens én een eigenzinnig muzikant. Met zelfspot omschreef hij zichzelf wel eens als een tweederangs Tom Waits. Maar hij is toch vooral een geweldige liedjesschrijver en een formidabele gitarist: hij heeft minimaal vijf absolute topplaten op zijn naam staan. De laatste jaren was het opvallend stil rond hem, maar nu is er opeens een nieuw album: 'Only Dead For A Little While'. Fantastische titel, fantastische plaat, met tien liedjes over het leven, de liefde en de dood. Eén nummer is geschreven door zijn zoon, zijn vrouw schreef één tekst en er is een huiveringwekkende cover van Reverend Gary Davis’ 'Death Ain’t Got No Mercy'. Muziek voor volwassenen. Voor mensen die van Americana met rafelranden houden. Jon Dee Graham leeft weer en dat is het beste muzikale nieuws van 2023.
 2. Luther Dickinson - Magic Music For Family Folk
  Het gezin van Luther Dickinson, de briljante leider van de North Mississippi Allstars, had een probleem; waar vind je nu een plaat die je dochters, maar ook ouders en vrienden te gek vinden? Nergens! En dus besloot Dickinson die plaat in 2017 maar zelf te maken. Hij brandde wat cd’tjes voor vrienden en dat was het. Tot dit jaar. Zijn dochters zongen wat nummers opnieuw in, Allison Russell, Sharde Thomas en Yola deden nu ook mee. Het resultaat is 'Magic Music For Family Folk'.
 3. Svante Sjöblom - Telling Lies
  'Telling Lies' is de derde soloplaat van Svante Sjöblom. In 2022 verraste de Zweed met het zeer geslaagde 'Before It Breaks' waarop hij zich ontpopte als een kruising tussen Ry Cooder en Tom Waits. Op Telling Lies heeft hij, mede doordat hij zijn verslavingen achter zich gelaten heeft veel meer een eigen stem gevonden. Het album bevat tien zelfgeschreven liedjes die zich kenmerken door een tijdloze schoonheid. De blues- en folkinvloeden zijn nog immer aanwezig, maar hij durft er nu ook gospel, soul en jazz in te stoppen. Een nummer als Down By The River lijkt wel uit de koker van Otis Redding te komen. Dit is muziek zonder grenzen met uiterst persoonlijke teksten.
 4. Malin Pettersen - Trouble Finding Words
  De Noorse Malin Pettersen is inmiddels al toe aan haar vierde plaat en 'Trouble Finding Words' is een voorlopige kroon op haar werk. Ze gold al een tijdje als een van de allerbeste Americana-vertolkers van Europa, maar op dit nieuwe album heeft ze het speelveld groter gemaakt. Zonder haar verleden te verloochenen heeft ze een fikse dosis indierock en pop toegevoegd en het resultaat is ronduit sensationeel. Experimenteel en toegankelijk tegelijk, rijk georkestreerd maar alles staat altijd in dienst van de prachtliedjes en bijzondere stem van Pettersen.
 5. Christian Kjellvander - Hold Your Love Still
  Er zijn van die albums waarvoor woorden tekortschieten. Hold Your Love Still van de Zweed Christian Kjellvander is er zo een. Zijn vorige albums mochten er stuk voor stuk ook zijn, maar hier overtreft hij zichzelf en eigenlijk ook zo’n beetje alle andere muziek die er dit jaar is verschenen. Het is de Nick Cave-achtige stem, de aan Tindersticks herinnerende muziek, maar het zijn vooral de onvergetelijke melodieën en soms Bob Dylan-achtige literaire teksten die overtuigen. ‘I want to give you this and ask for nothing in return,’ zingt hij. En dat is precies wat Hold Your Love Still is: een ongelooflijk mooi geschenk van Kjellvander aan ons.

Bonus:
Jaime Wyatt - Feel Good

Feel Good is briljant en een 2023 hoogtepunt.


Runa Stam

 1. Josiah and the Bonnevilles - Endurance
 2. Harvest Thieves - As the Sparks Fly Upward
 3. Sean Burns - Lost Country
 4. Flatland Cavalry - Wandering Star
 5. Israel Nash - Ozarker

Bonus:
Zach Russell

Prachtige singles.

Christian Kjellvander

Christian Kjellvander

Western Hemisphere

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Matthijs Ros

 1. The Rolling Stones - Hackney Diamonds
  Voor het eerst sinds 18 jaar een album met eigen werk. En wat voor een! Heerlijk gevarieerd en alles wat de Stones goed maakt gecombineerd. Of het nou pop, rock, blues of country is… Je hoort het allemaal voorbij komen. Favorieten zijn 'Dreamy Skies', 'Driving Me Too Hard', 'Mess It Up' en 'Depending On You'.
 2. Richard Hawley - Now Then: The Very Best of Richard Hawley
  Een best of van deze crooner die af en toe uitpakt met een rockend nummer. Het nummer Heart of Oak geeft gegarandeerd kippenvel. Prachtige gitaren!
 3. Elliott Brood - Town
  Deze heren zijn regelmatig in Nederland voor een reeks concerten en met elk nieuw album kijk je weer uit naar het volgende concert waar ze uiteraard weer een feestje van maken. “Rose City” en “Dried Up” laten horen waar deze band om wordt geprezen. Akoestische gitaren met flink wat overdrive en enthousiaste meerstemmige catchy refreinen. Een wall of sound geproduceerd door drie muzikanten, erg knap!
 4. Shooter Jennings - Shooter Jennings and the Werewolves of Los Angeles Do Zevon (Live)
  Aandacht voor de muziek van Warren Zevon is altijd goed.
 5. Bahamas - BOOTCUT
  Indie artiest die wat grote namen uit Nashville heeft opgetrommeld voor zijn countryalbum. Zo speelt Willie Nelsons mondharmonicaspeler Micky Raphael ook een mopje mee.


Patrick van Sante

 1. Dawn Brothers - Alpine Gold
 2. Andrew Bryant - Prodigal
 3. Jeffrey Martin - Thank God We Left The Garden
 4. Vincent Neil Emerson - The Golden Crystal Kingdom
 5. Jerry Leger - Donlands


Joost Abbel

 1. Jaime Wyatt – Feel Good
  Collega-ambassadeur Robbie Klanderman gaf me deze plaat op vinyl en ik vind 'm fantastisch! Supersterke songs die ook nog eens klinken als een klok.
 2. Buffalo Nichols – The Fatalist
  Hoewel de muziek van Buffalo Nichols onmiskenbaar blues is, hoor je toch veel meer op dit veelzijdige album, van folk tot old time tot moderne beats.
 3. Tyler Childers – Rustin'' in The Rain
  Deze was ook een favoriet van andere ambassadeurs toen het album eerder dit jaar uitkwam. Nu pas tijd gehad om het te luisteren en ben het helemaal eens met alle lovende geluiden! Volgend jaar live te zien in Paradiso, maar helaas al uitverkocht.
 4. The Northern Belle – Astral Plane
  Nog een tip via Robbie, ditmaal de single 'Astral Plane' van The Northern Belle. Een prachtige ballad in 6/8, daar kun je me altijd bij opvegen. Volgend jaar komt er een volledig album uit.
 5. Duff Thompson – Shadow People
  Vorige maand tipte ik de singles al en nu is het nieuwe album Shadow People ook uit. Weer een heerlijke mix van garage rock, folk en pop, met de karakteristieke gruizige stem van Duff Thompson.

De Maandelijkse Tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs