Nieuwsoverzicht

De Sugar Mountain Ambassadeurs hebben kippenvel van de eerste tot de laatste seconde

Wilco

De lange nazomer lijkt op haar eind te zijn. Hoewel we de warme nazomerdagen gaan missen is er één ding waar reikhalzend naar is uitgekeken; knus binnen zitten terwijl het buiten regent met muziek op. Met dat laatste kunnen de Sugar Mountain ambassadeurs je van dienst zijn; er is weer een fraaie afspeellijst afgeleverd. Deze keer veel muziek van eigen bodem, donkere randjes, lichtpunten en muziek waarbij woorden niet nodig zijn. Zet de kaarsjes aan en luister op jouw manier naar de tips van de ambassadeurs.

Robbie Klanderman

  1. Jamie Wyatt - Feel Good
    Aan de drank, verslaafd aan drugs, een tijdje in de gevangenis... De Amerikaanse Jamie Wyatt heeft het allemaal doorstaan. Het was te volgen op 'Neon Cross', haar fantastische album uit 2020. Nu is er een opvolger en die heet 'Feel Good'. Die titel verraadt hoe het nu met haar gaat: niet slecht dus. ‘'Take a look around you / There’s a world worth keeping’', zingt ze. Dat herwonnen optimisme gaat gepaard met geweldige muziek. Country, pop, Southern rock, en vooral heel veel soul. Alsof Bobbie Gentry begeleid wordt door Lynyrd Skynyrd en de opnames plaatsvonden in de oude Stax studio’s. Wat kan ze zingen, wat zijn haar melodieën prachtig, wat gaan haar teksten nog steeds door merg en been!
  2. Chris Shiflett - Lost At Sea
    Chris Shiflett is een druk baasje. Zijn belangrijkste baan is gitarist van de Foo Fighters, maar hij is ook een ongelooflijke liefhebber van country en punk. Punk speelde hij met No Use For A Name en Me First and the Gimme Gimmes, country en punk combineerde hij in zijn groep Chris Shiflett and the Dead Peasants. 'Lost At Sea' is zijn derde soloplaat en daarop komen al zijn liefdes samen. Hij durft het zelfs aan om Thin Lizzy-achtige gitaarduels af te wisselen met zonnige Californische pop en gemeen slidegitaar-spel mag bestaan naast Nashville-country. Op Lost At Sea mag alles en het resultaat klinkt als een geweldige jukebox in een kroeg in Texas.
  3. Christian Kjellvander - Hold Your Love Still
    Er zijn van die albums waarbij woorden tekortschieten. 'Hold Your Love Still' van de Zweed Christian Kjellvander is er zo een. Zijn vorige albums mochten er stuk voor stuk ook zijn, maar hier overtreft hij zichzelf en eigenlijk ook zo’n beetje alle andere muziek die er dit jaar is verschenen. Het is de Nick Cave-achtige stem, de aan Tindersticks herinnerende muziek, maar het zijn vooral de onvergetelijke melodieën en soms Bob Dylan-achtige literaire teksten die overtuigen. "I want to give you this and ask for nothing in return", zingt hij. En dat is precies wat Hold Your Love Still is: een ongelooflijk mooi geschenk van Kjellvander aan ons.
  4. Jerry Leger - Donlands
    Voor zijn nieuwe plaat 'Donlands' heeft Jerry Leger de hulp ingeroepen van producer Mark Howard, die eerder medeverantwoordelijk was voor legendarische albums van Bob Dylan, Neil Young, Lucinda Williams en Tom Waits. Diens kale en atmosferische handelswerk past perfect bij de tien nummers van Donlands. Leger wilde klinken als de tragische Johnny Ace op 'Pledging My Love' en als Willie Nelson op diens meesterlijke 'Teatro'. Dat hoge doel wordt glansrijk gehaald. Fantastische liedjes zoals 'I Was Right To Doubt Her' en 'Three Hours Ahead Of Midnight'. Alles klopt op Donlands, kippenvel van de eerste tot de laatste seconde.
  5. Rudy & his Fascinators - Nocturnal Leeches Rendez-Vous
    'Nocturnal Leeches Rendez-Vous' is de derde plaat van Rudy & His Fascinators en opnieuw, na 'Rudymentary' (2010) en 'Drummer Girl' (2013) een schot in de roos. Groninger Rudy Lentze is een meesterlijke gitarist die van al zijn invloeden één magistraal geheel weet te maken. Zo gaan we op Nocturnal Leeches Rendeze-Vous van Miles Davis-jazz naar een Krontjongklassieker en komen alle vormen van rootsmuziek voorbij. Soms denk je: Lentze kan zo solliciteren bij Tinariwen, daarna weet je zeker dat hij niet onderdoet voor Ry Cooder, maar wat je hoort is altijd Lentze. Een genie dat het verdient ook buiten Groningen wereldberoemd te worden.

Bonus:
Jesper Lindell - Windows Vol. 1 EP Vinyl
In afwachting van een volwaardige derde plaat is er nu 'Windows Vol. 1', een EP met vijf nummers. En die zijn ronduit fantastisch. Met name The Waiting, ook uitgebracht op single, slaat alles. Dit is van Band-niveau en de stem van Lindell wordt er met het klimmen der jaren alleen maar soulvoller op. Wat een talent, wat een plaat!

Runa Stam

  1. John R. Miller - Heat Comes Down
  2. Brent Cobb - Southern Star
  3. Mike and the Moonpies - Live from the Devil's Backbone
  4. Logan Ledger - Golden State
  5. Drayton Farley - Kudzu Wild (EP)

Bonus:
Todd Snider - Juice (single)
Ben Pickett - Real Stories


Matthijs Ros

  1. Logan Ledger - Golden State
    Het mooiste nummer dit jaar tot nu toe is gemaakt door Logan Ledger. In duet met Erin Rae zingt hij 'Some Misty Morning'. Twee stemmen die perfect bij elkaar passen en halverwege een psychedelische gitaarsolo waar je u tegen zegt. Maar er is meer te genieten op deze plaat. De stem van Ledger ligt ergens in het spectrum van Roy Orbison, Chris Isaak en George Jones. Luister maar eens naar 'There Goes My Mind' en 'I'm Not Here'. Het is alsof je terug in de tijd gaat, maar toch klinkt het modern. Shooter Jennings (de zoon van) is als producer verantwoordelijk voor de warme sound van de band.
  2. Charley Crockett - Live from the Ryman
    Wie vorige keer naar het concert van Charley Crockett is geweest, doet er verstandig aan deze plaat aan te schaffen als souvenir. De setlist van dit concert komt aardig overeen met het concert dat hij in Nederland gaf en ook de sfeer die Charley en zijn band weten te creëren is op dit live-album volop aanwezig. Dit concert is erg gevarieerd. Zo gaat het van country naar blues en van soul naar rock 'n roll. Charleys beste songs zijn allemaal te horen. Hier thuis zingen we mee met 'Just Like Honey' en 'Cowboy Candy'. Knap hoe deze kerel zo'n authentieke countrysound met zijn band weet te produceren.

    Tip: het hele concert staat ook op Youtube!
  3. Jason Isbell - Southeastern (10 Year Anniversary)
    Dit album gaat de geschiedenis in als een van de beste Americana-platen ooit gemaakt. Voor Jason Isbell was deze plaat een afrekening met zijn alcoholverslaving. Je hoort in alle nummers de urgentie en beleving. Deze box bevat het geremasterde album, demo's en een live-opname van een concert uit 2022 waarbij het hele album integraal wordt gespeeld. Voor mij is dit de parel van de box, omdat je hierbij hoort hoe de liedjes verder ontwikkeld zijn in de loop van de jaren. De band is een steeds grotere rol gaan spelen en ik vind de nummers zo eigenlijk nog mooier dan op het originele album.
  4. Willie Nelson - Bluegrass
    Geen nieuw werk, maar bluegrass vertolkingen van bekende Willie Nelson songs. Wat een gezellig schijfje! Het valt op dat de stem van Willie Nelson nog zo jong klinkt voor iemand van 90(!) jaar. Het eerste album waarbij zijn bekende gitaar Trigger niet wordt ingezet
  5. Jaime Wyatt - Feel Good
    Waar op voorganger 'Neon Cross' meer een countrygeluid was te horen, ligt de focus nu meer op Southern soul. En daar past haar stem zeer goed bij. Jaime Wyatt heeft de stem van een oude soullegende. Luister maar eens naar 'World Worth Keeping'.

Bonus:
Charles Wesley Godwin heeft een mooi nieuw album uit genaamd 'Family Ties'. De nieuwe single van Elliott Brood 'Rose City' rockt weer als vanouds en Deer Tick heeft een gave cover uitgebracht van Springsteens 'Dancing in the Dark'.

Jerry Leger

Jerry Leger

Three Hours Ahead Of Midnight

Patrick van Sante

  1. Elephant – Shooting For The Moon
    Heerlijke, dromerige, melancholische en ingetogen melodieën met gitaarerupties om je vingers bij af te likken. Verslavend goed en bijkans nog mooier dan hun debuutplaat. Alles lekker droog vastgelegd door producer Pablo van de Poel. Gauw maar weer eens live bekijken!
  2. John R. Miller – Heat Comes Down
    M’n favoriete singer-songwriter en fingerpicker van dit moment komt met z’n derde voltreffer op rij. Helaas waren de optredens van hem in het voorprogramma van die andere topper Tyler Childers in Paradiso op 2 en 3 maart 2024 binnen een mum van tijd uitverkocht.
  3. Margo Cilker – Valley Of Heart’s Delight
    Wat zingt ze toch fijn en wat een goede catchy songs schrijft ze toch. Refereerde ze op haar vorige topalbum ‘Pohorylle’ in het nummer ‘Tehachapi’ nog aan Little Feat, in een van de uitschieters ‘Keep It On A Burner’ refereert ze weer aan CCR (‘Stuck in Lodi Again’). Erg grappig. Het wordt tijd dat ze de Nederlandse podia eens bestijgt!
  4. Brent Cobb – Southern Star
    Relaxte southern grooves van geweldenaar Brent Cobb. Wat klinkt dit toch lekker.
  5. Wilco - Cousin
    Nog aan het nagenieten van hun recente optredens in Nederland, komt Wilco alweer met een nieuwe plaat. Na het rustigere, akoestische ‘Cruel Country’ gaat Wilco weer terug naar het experiment met een weer elektrischer geluid, met het openingsnummer ‘Infinite Surprise’ meteen als onbetwist hoogtepunt. Klassieker in de dop!

Bonus:
Andere prachtige releases:
1. Bertolf – Bluefinger (kijk ook de geweldige docu ‘Bertolf in Bluegrass’ van ‘Het Uur van de Wolf’ terug!)
2. Shadwick Wilde – Forever Home (binnenkort in NL!)
3. Lori McKenna – 1988
4. Buddy & Julie Miller – In The Throes
5. (single) It’s So Easy – Dawn Brothers
Na de kraker For Better Or Worse het 2e topnummer van het komende nieuwe album. Op naar Tolhuistuin allemaal op 15 december!

Joost Abbel

  1. Duff Thompson – Just Like Me/Up and Go
    Sinds ik zijn debuut 'Haywire' uit 2020 hoorde ben ik verslaafd aan de lo-fi indie Americana van Duff Thompson. Crunchy gitaren, veel gruis op de zang en hier en daar een oud orgeltje maken deze nieuwe singles weer een genot voor de oren.
  2. Willie Nelson – Bluegrass
    Willie Nelson + bluegrass. You do the math!
  3. The Lasses – Near Far
    Op Spotify komt het album 27 oktober uit, maar de cd werd afgelopen maand al gepresenteerd in de Tolhuistuin (steun lokale artiesten en koop 'm!). Prachtige samenzang en interpretatie van Schotse traditionals van mijn favoriete folkduo uit Nederland.
  4. P.J.M. Bond – In Our Time
    En we blijven bij de Nederlandse artiesten met het debuut van P.J.M. Bond, die prachtige folkachtige liedjes maakte rondom het werk van Ernest Hemingway.
  5. Bonnie Prince Billy – Keeping Secrets Will Destroy You
    Will Oldham/Bonnie Prince Billy is perfect bij stem op dit nieuwe album met prachtige liedjes en tekstuele hoogstandjes.

Bonus:
Katja Kruit - Never Settle Down

John R. Miller

John R. Miller

Press On

Ide Cornelissen

  1.  Hanneke Cassel - Infinite Brightness
    Heerlijk Schots instrumentaal vioolalbum, Hanneke Cassel neemt je wederom mee in haar wereld die op dit album inderdaad in het volle zonlicht baadt. Dit album laat wederom zien waarom ze als een van de beste hedendaagse folkviolistes wordt gezien.
  2. Old Crow Medicine Show - Jubilee
    Bluegrass album met gospel invloeden, bouncy en absoluut op de positieve tour. Fijn! Ook dat Mavis Staples nog even langskomt. :)
  3. Lankum - False Lankum
    Na het succes van 'The Livelong Day' schuwt de band uit Dublin het experiment niet. Dit album dat inmiddels al weer een paar maanden oud is heeft zijn roots absoluut in de folk, maar daalt af naar de krochten van de noise en drone. Pittige kost maar zonder twijfel de moeite waard!
  4. Bertolf - Bluefinger
    Zo tof dat er Nederlandse muzikanten zijn die dit doen! Bertolf is absoluut niet de eerste, maar brengt ons een hele mooie plaat om toe te voegen aan het werk van Nederlandse bluegrassmuzikanten.
  5. Oliver Anthony Music - 90 Some Chevy
    Het internetfenomeen lijkt een voornemen te hebben om elke maand een single uit te brengen; ook deze maand is er alweer een uit. Maar deze van vorige maand is nog net even wat lekkerder. Oliver Anthony’s rauwe stem blinkt uit in dit simpele liefdesliedje.


Eddie Aarts

  1. Sufjan Stevens - Javelin
    Stevens stond de afgelopen jaren nooit stil en verbreedde zijn muzikale horizon met elke plaat. Javelin laat 'm weer eens horen als op magnifieke vroege platen.. en voor de duidelijkheid; die vorm had 'ie wat mij betreft al jaren vóór de zogenaamde 'doorbraakplaat' Carrie & Lowell.
  2. P.J.M. Bond - In Our Time
    Rasmuzikant én Hemingway-expert P.J.M. (Paul) Bond combineert twee grote liefdes in een album waarvan de drijfveren en totstandkoming een even mooi verhaalvormen als de muziek zelf. Godzijdank ben ik geen vinylfetisjist, want hoe fijn dat format ook is; aan de begerenswaardig mooie boek+cd editie kan weinig tippen. 'In Our Time' werd onlangs overtuigend gepresenteerd in vooralsnog eenmalige 'grote bezetting' met band en strijkers in literair én muzikaal gezien wonderschoon programma. Geen gezelschap dat Paul makkelijk mee op sleeptouw kan nemen, maar wanneer de programmeurs van Crossing Border, Motel Mozaique of een podium met lef een béétje wakker zijn...
  3. Will Johnson - No Ordinary Crown
    Will Johnson blijft een van de goed bewaarde geheimen van Americana en indie. Hoewel actief onder diverse 'groepsnamen' en als veelgevraagd sidekick van gerenommeerde collega's, bewaart ie z'n mooiste en beste materiaal tegenwoordig volgens mij voor de platen onder eigen naam. 'No Ordinary Crown' is weer een prachtvoorbeeld van wat 'ie in z'n mars heeft.
  4. Tyler Childers - Rustin' In The Rain
    Na het gewaagde, maar niet door iedereen evenzeer gewaardeerde 'Can I Take My Hounds To Heaven' (ik hoor niet tot de criticasters en vind het nog altijd een intrigerend concept) is Rustin' In The Rain weer een onvervalste Tyler Childers. De Kristofferson-cover had van mij niet gehoeven, maar eigenlijk is het enige reëele puntje van kritiek dat ik kan verzinnen dat de plaat best iets langer had gemogen dan 7 liedjes en 27 minuten : )
  5. Wilco - Cousin
    Onder meer dankzij de betrokkenheid van Cate Le Bon (voor het eerst sinds jaren duldde de groep weer een 'externe' producer in thuisstudio The Loft) zoeken Jeff Tweedy & Co op Cousin weer nieuwe vormen en wegen. Dat was en is wat Wilco zo'n boeiende band maakt; ook nu.

De Maandelijkse Tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs