Programma
Nieuwsoverzicht

De soundtrack van een nieuw seizoen Twin Peaks

14 augustus, 2023

Gloria by Beto Ruiz Alonso webversie

Gloria de Oliveira beleeft haar Nederlandse livedebuut op Indiestad Fest zondag 24 september. Lees hier meer over deze artiest, haar inspiratiebronnen en haar interessante samenwerking met componist en geluidsontwerper Dean Hurley, de rechterhand van David Lynch.

Geschreven door Lara Heetveld, foto van Beto Ruiz Alonso

Liefde voor performance, beeldende kunst en geluid

De Duits-Braziliaanse Gloria de Oliveira heeft zich altijd met de verschillende kunsten beziggehouden. Op jonge leeftijd ontwikkelde ze haar liefde voor opera, ze studeerde toneel, maar ook Fine Art en werkte vervolgens voor theater, film en radio. Het combineren van performance, beeldende kunst en geluid is wat de Oliveira uiteindelijk heeft gemaakt tot de veelzijdige artiest die ze is. Haar betoverende muziek wordt ondersteund door haar zelfgemaakte video’s en visuals. De beelden zijn dromerig, sferisch, esoterisch haast. Enerzijds zie je haar liefde voor de natuur; anderzijds haar fascinatie voor de erotische vampierenfilms van cultregisseur Jean Rollin (de EP’s 'La Rose de Fer' en 'Lèvres de Sang' én debuutplaat 'Fascination' zijn alle drie vernoemd naar zijn horrorfilms). De Oliveira zelf zie je altijd in een prachtige, prinsesachtige jurk. Ze is duidelijk geïnspireerd door vroege jaren ’90 new age pop à la Enya, maar je hoort ook zeker de klassieke 4AD dreampop van artiesten zoals Cocteau Twins. Op haar laatste album, 'Oceans of Time' (2022), staat zelfs een cover van 'All Flowers in Time Bend Towards the Sun', het duet dat Jeff Buckley en Elizabeth Fraser (Cocteau Twins) halverwege de jaren ’90 schreven tijdens hun kortstondige, maar intense liefdesrelatie. Het nummer werd trouwens nooit officieel uitgebracht en dus bleef het bij een prachtige akoestische demo versie.

Gloria de Oliveira & Dean Hurley

Gloria de Oliveira & Dean Hurley

All Flowers in Time (Audio)

Gescheiden door de Atlantische Oceaan

'Oceans of Time' maakte de Oliveira overigens niet alleen, maar in samenwerking met Dean Hurley, de rechterhand van David Lynch. De Oliveira en Hurley leerden elkaar online kennen en gescheiden door de Atlantische Oceaan wisselden ze een jaar lang demo’s en ideeën uit. Zodoende kwam 'Oceans of Time' tot stand. Hun gedeelde liefde voor jaren ’80 films en het gedachtegoed van de Deense filosoof Søren Kierkegaard, die door velen wordt gezien als de grondlegger van het existentialisme - dienen als rode draad en maken van 'Oceans of Time' een etherisch kunstwerk dat zo de soundtrack kan zijn van een nieuw seizoen Twin Peaks.

Op zondag 24 september maakt Gloria de Oliveira haar Nederlandse livedebuut tijdens Indiestad Fest.

Gloria de Oliveira

Gloria de Oliveira

Falling in Space