Programma
Nieuwsoverzicht

De Peruaanse La Lá verzorgt de soundtrack van je herfst

19 september, 2017

Lala

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, laten we de witbiertjes op het terras voor wat ze zijn. We kunnen weer binnen blijven met een goed glas rode wijn op de bank. Laat het Peruaanse talent La Lá de soundtrack van deze momenten verzorgen en zet haar LP ‘Zamba Puta’ op.

Giovanna Nuñez droomde van een carrière als singer-songwriter, maar dacht dat ze niet vroeg genoeg begonnen was met het nastreven van die droom om succesvol te worden. Op haar 24e zong ze voor de grap een zelfgeschreven lied voor een vriend op straat. Toen de grote groep enthousiaste omstanders begonnen mee te zingen met het refrein, kwamen de kriebels om artiest te worden weer boven. Nuñez koos de artiestennaam La Lá en stortte zichzelf in de muziekscene van Lima. Op haar debuutalbum Rosa stonden al dertien prachtige nummers, maar op haar laatste LP ‘Zamba Puta’ hoor je pas echt dat de wereld een bijzondere artiest rijker is.

La Lá - Zamba Puta

De titel van de LP lijkt nogal heftig, en daar zit dan ook een gedachte achter. Zamba is in Peru een scheldwoord voor vrouwen van Afrikaanse afkomst en Puta betekent hoer. Door deze twee woorden te gebruiken in haar LP-titel wil Nunez een positieve draai geven aan de woorden. “Een ‘zamba’ zijn is geen belediging en prostitutie is gewoon een baan. Wat zegt het als mensen je een ‘puta’ noemen? Ze zeggen dat je niet seksueel autonoom kan zijn, omdat de maatschappij vindt dat dat verkeerd is.”

Haar songteksten gaan dan ook over seksistische sociale normen, de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en huiselijk geweld. Ondanks de pittige onderwerpen zijn de klanken warm, met jazz-achtige ritmes, gitaar en cello. Op sommige tracks, zoals ‘Linda Bler’, zingt Nuñez’s broer Alonso mee, die zo’n zachte, mooie stem heeft dat je bijna vergeet dat het een man is die zingt.

Het album duurt slechts 25 minuten, maar dat is nét genoeg tijd om te ontdekken dat La Lá fantastische lyrics schrijft, prachtig componeert en gewoonweg een extreem getalenteerde artiest is.

Yt la la

La Lá - Caramelo

Door Liselot van Kesteren