Programma
Nieuwsoverzicht

De ambassadeurs brengen ere aan wie ere toekomt

28 maart, 2024

Corb Lund

De Sugar Mountain ambassadeurs hebben weer een prachtige mix samengesteld van country-, blues-, roots- en folktips, voorzien van hun persoonlijke anekdotes. En ere wie ere toekomt: sommige platen zijn zulke juweeltjes dat ze een dubbele vermelding verdienen, daar kunnen zelfs onze 'meesters der verscheidenheid' het over eens zijn. Denk aan de nieuwe single 'The Border' van Willie Nelson, het betoverende album 'Tigers Blood' van Waxahatchee, 'Dangerous Men' van Addison Johnson en vergeet zeker niet het meesterwerk 'El Viejo' van Corb Lund, die binnenkort ook live te bewonderen is in Tolhuistuin. Scroll naar beneden om de tips te lezen en beluister meteen de afspeellijst.

Robbie Klanderman

1. The Secret Sisters - Mind, Man, Medicine
The Secret Sisters, Laura Rogers en Lydia Slagle uit Alabama, nemen hun tijd. Tussen hun meesterwerken 'You Don’t Own Me Anymore' (2017) en 'Saturn Return' (2020) zat drie jaar, daarna moesten we vier jaar wachten op 'Mind, Man, Medicine' (2024). Maar dat wachten wordt ruimschoots beloond. Veel van de twaalf nummers zijn opgenomen in de legendarische FAME studio in Muscle Shoals, ze kregen hulp van Alabama Shakes-bassist Zac Cockrell en de briljante gitarist Larry Campbell en Ray Lamontagne zingt mee op 'All The Way'. Maar waar het ook nu weer om draait is de adembenemende in folk, country en soul wortelende samenzang van Laura en Lydia en hun gave om prachtige en emotionele liedjes te schrijven over het moederschap, de liefde en de niet altijd vrolijk stemmende staat van de wereld. Muziek met een ongekende zeggingskracht die deze keer nog meer dan voorheen de ziel compleet blootlegt.

2. Pernice Brothers - Who Will You Believe
Joe Pernice is al 25 jaar de drijvende kracht achter de Pernice Brothers die met hun achtste album 'Who Will You Believe' zichzelf overtreffen. Twaalf liedjes van de allerbovenste plank. Rootsy pop die hier van hoogtepunt naar hoogtepunt gaat. Zo is er 'I Don’t Need That Anymore', een ongelooflijk mooi country-duet met Neko Case. Maar het absolute hoogtepunt is het slotnummer 'Purple Rain'. In korte tijd verloor Joe Pernice drie van zijn beste vrienden. David Berman (Silver Jews en Purple Mountains) en Gary Stewart (oprichter van Rhino Records en onvoorwaardelijk supporter van de Pernice Brothers) pleegden zelfmoord en zijn neef Joe Harvard (van Fort Apache Studios) ging ook te jong dood. 'Purple Rain' is zijn eerbetoon aan die vrienden en tegelijkertijd een manier om het leven, zolang het duurt, te koesteren.

3. The Northern Belle - Bats In The Attic
'Bats In The Attic', het nieuwe album van The Northern Belle, is gebaseerd op drie gebeurtenissen. En die hebben allemaal te maken met Stine Andreassen, zangeres en componiste van de groep. Allereerst vond ze de 379 brieven die haar opa vanuit zee schreef naar haar oma, ten tweede werd ze voor het eerst moeder en ten derde gingen er net wat teveel vrienden van haar dood. Dat zorgt bij elkaar voor prachtige teksten over liefde, leven en dood. De muziek is op 'Bats In The Attic' wat poppier dan op eerdere albums. Maar dat is bepaald geen handicap; de liedjes zijn stuk voor stuk meeslepend. The Northern Belle bewijst opnieuw dat ze de onbetwiste aanvoerders van de Nordicana zijn.

4. Torgeir Waldemar - At The Opera
Er waren altijd al de vergelijkingen met Neil Young, maar nu er voor het eerst een live-album van de Noor Torgeir Waldemar verschijnt, getiteld 'At The Opera', dient nu toch ook de naam Richard Thompson te vallen. Want Waldemar ontpopt zich hier in 70 minuten als een fenomenale gitarist en als iemand die op sublieme wijze van folk- en rootsmuziek iets heel bijzonders maakt. Voor dit optreden in Oslo heeft hij een keur aan Scandinavische collega’s uitgenodigd die veel toevoegen aan het geluid, maar die nooit de aandacht van de prachtliedjes afleiden. Het maakt van 'At The Opera' de definitieve Torgeir Waldemar-plaat.

5. Nienke Dingemans - Ain’t No Hollywood Girl
Eind 2021 debuteerde de Zuid-Nederlandse Nienke Dingemans met de EP 'Devil On My Shoulder' en die sloeg in als een kleine bom; ongelooflijk dat een jonge vrouw zo’n krachtige roots-plaat kon afleveren. Wat een stem, wat een gitariste! Nu, ruim twee jaar later, is er haar eerste volwaardige album: 'Ain’t No Hollywood Girl'. Tien eigen nummers in een volstrekt eigen stijl die op organische wijze van blues, soul, country en ballads een prachtig geheel maken. ‘My soul is old,’ zingt ze in het openingsnummer Hollywood Girl en zo is het. Dit is diep doorleefde muziek, americana zoals die ook gemaakt had kunnen zijn door een band uit het Zuiden van Amerika.

Bonus:
Ad Vanderveen - Rise In Love
Net als zijn helden Neil Young en Bob Dylan, houdt ook onze Nederlandse trots Ad Vanderveen zich niet aan de algemeen geldende muziekwetten. Dat leidt ertoe dat hij inmiddels al meer dan dertig albums heeft uitgebracht. Die variëren in kwaliteit van oké tot goed tot ronduit briljant. Nu is er 'Rise In Love', een woordspeling op Fall In Love, en het titelnummer is een klassieker in de dop. Ook de overige acht hoopvolle liedjes mogen er zijn. Het geheel doet, qua geluid, soms denken aan de hoogtijdagen van Buffalo Springfield. Hoe dan ook, 'Rise In Love' is een prachtplaat en een welkome aanvulling op het imposante oeuvre van de zwaar onderschatte Ad Vanderveen.

Ad Vanderveen

Ad Vanderveen

Little Bird (What I Do)

Sandra Zuidema

1. Martyn Joseph- This is What I want to say
Luister naar het album, de titel zegt genoeg.

2. Malcolm MacWatt - Dark Harvest
Sublieme folksongs met een goed verhaal erin.

3. Dan Penn - The Inside Track of Bobby Purify
De ultieme soulsong schrijver uit Nashville en zijn eigen versies van de songs zijn puur en prachtig.

4. Hello Darlins - the Alders & The Ashes
Prachtige plaat weer van Canadese superband.

5. David Luning - David Luning
Zijn nieuwe album komt officieel pas in de zomer uit maar in april is hij op tour in Nederland met advance copies op zak die je kunt kopen bij de shows. Die vent is echt fantastisch, super leuke jonge singer-songwriter voor liefhebbers van Ryan Adams, Ray Lamontagne en meer.

Patrick van Sante


1. Sierra Ferrell - Trail Of Flowers
Met een breed palet aan stijlen (poppy, old-timey, folky, country) schildert Sierra Ferrell weer een prachtige nieuwe plaat. Live is ze helemaal onweerstaanbaar, dus als ze weer eens langs komt, mis haar niet!

2. Daniel Romano - Too Hot To Sleep
Daniel zit met zijn vernieuwde Outfit in de hoogste versnelling, neigend naar zijn project Ancient Shapes, met een glansrol voor broer Ian, die sneller drumt dan ooit te voren.

3. Addison Johnson - Dangerous Men
Steengoeie traditionele country, dit moet iedereen horen!

4. Daniël Lohues - Nou
Ook voor deze Daniel heb ik een zwak, die weer even 14 liedjes uit zijn mouw schudt. Spaarzame pianoliedjes afgewisseld met akoestische liedjes met een hele band vol simpele, maar mooie wijsheden. Op z’n Lohues’ dus!

5. Wolf van Elfmand - Don't Call It Country
Onder de noemer ‘country’ kreeg deze man met de vreemde naam minder boekingen, vandaar de titel, maar country is het natuurlijk wel en verslavend goeie ook!

Bonus:

Leon Majcen- Gone, Tired & Blue (EP)

Fantastische singer-songwriter en storyteller met een mooie warme stem in de stijl van Townes en vooral Guy, wat wil een mens nog meer…

Pat Reedy - Make It Back Home

Check deze ‘blue-collar honky-tonker’ met nog 2 andere artiesten uit tijdens de
Western AF Euro Tour 2024, waarbij ze ook NL aandoen!

The Glass Hours - The Glass Hours

Samenwerkingsverband van Amerikaanse songwriters Brad Armstrong en Megan Barbera. Zeer sfeervolle en melancholische ‘Sunday afternoon country-folksongs’.

Leon Majcen

Leon Majcen

Blue Sky

Eddie Aarts

1. Waxahatchee - Tigers Blood

2. Corb Lund - El Viejo

3. Vera Sola - Peacemaker

4. Jon Dee Graham - Only Dead for a Little While

5. Jesper Lindell - Before The Sun

Runa Stam


1. Jordan Lee King - By and By
Tweede album van weer een talentvolle zanger uit Kentucky, met indrukwekkende liedjes over het leven in de Appalachen.

2. Matthew Logan Vasquez - Frank's Full Moon Saloon
Was hem even uit het oog verloren, blij verrast door dit album. Oude songs van hemzelf (onder andere met Delta Spirit), opnieuw opgenomen in een honky tonk garage van een vriend. Hij heeft een bijzondere stem, ik houd ervan.

3. Addison Johnson - Dangerous Men
Classic country met heerlijke lage stem en lekker veel pedalsteel.

4. Corb Lund - El Viejo
Album opgenomen bij hem thuis, klinkt lekker vertrouwd en met veel plezier gespeeld. Ik word altijd blij van hem. Heel veel zin in zijn show in Tolhuistuin op 28 mei.

5. Pat Reedy - Make it back home
Catchy verhalende liedjes door deze troubadour die ooit bij Luke Bell woonde. Dit album zou al voor Corona pandemie uitkomen, maar nu dus pas release in eigen beheer. Geproduceerd door John James Tourville uit de Deslondes, die ook ooit in zijn begeleidingsband the Longtime Goners zat (net als John R. Miller trouwens). In juni in Nederland.

Bonus:

Zo ontzettend veel mooie albums uitgekomen: Daniel Young, Taylor McCall, Kitchen Dwellers, Blaine Bailey, Sam Morrow, Hanging Stars, etc.

Fijne EP's/singles van Leon Majcen, Scott Ballew, Andrew Gabbard en Arlo McKinley. En natuurlijk kijken we na eerste single The Border uit naar weer een nieuw album van Willie Nelson.

Jordan Lee King

Jordan Lee King

By And By

Joost Abbel

1. Fristap – Het Transland
De Vlaamse zanger Dieter Fierens zingt als Fristap over het Transland, een land waar verloren zielen naartoe trekken om rond te dolen. Het album stamt alweer uit 2018, maar dat niet uit – het Translands is een plek zonder tijd. Dieter speelde onlangs als openingsact van de maandelijkse bluegrassjam in de Tolhuistuin en dat was zalig.

2. Riddy Arman – Riddy Arman
Je kunt veel vinden van Spotify, maar dat je goede nieuwe muziek ontdekt via hun algoritmes staat buiten kijf. Dus dankjewel Spotify voor deze tip! Riddy Arman schrijft en maakt traditioneel klinkende country, in de traditie van Lucinda Williams en Hank Williams. De minimale productie op het album brengt je meteen in de juiste stemming.

3. Wonder Women of Country – Willis, Carper, Lee
Sinds het horen van Daddy's Country Gold was ik al fan van de retro country van Mellissa Carper. Op deze nieuwe EP vormt ze een trio met Kelly Willis en Brennen Leigh. Een schot in de roos! Hun drie stemmen zijn afzonderlijk al er mooi en samen puur goud. De liedjes zijn ook erg sterk.

4. Charlie Parr – Little Sun
Troubadour Charlie Parr stelt eigenlijk nooit teleur. Zijn nieuwste album 'Little Sun' klinkt heerlijk en opener Portland Avenue begint met sterk gitaarwerk, piano en een soulvol orgeltje. Perfecte muziek om de winter mee vaarwel te zeggen.

5. Leif de Leeuw Band – Migthy Fine
Liefhebbers van virtuoos gitaarspel en classic rock zijn bij Leif de Leeuw en zijn band altijd aan het goede adres. Op Mighty Fine staan negen krachtige songs waar de muzikanten alle ruimte krijgen om hun beste spel te laten horen, zonder dat het ergens overboord slaat. Ook leuk is de cover van 'Southern Man' samen met Berget Lewis.

Matthijs Ros

1. Waxahatchee - Tigers Blood
Een muzikante die al aardig wat jaartjes aan de weg timmert. Dit album is haar beste tot nu toe. Luister maar eens hoe verfrissend 'Evil Spawn' klinkt. Het doet me zelfs een beetje denken aan Lucinda Williams ten tijde van Car Wheels on a Gravel Road. Ik heb mijn kaartje voor het concert in Paradiso op 11 juli alvast gekocht!

2. Matt Blake - Cheaper to Fly
De single 'Ohio' was al een tijdje uit. Nu is er het album 'Cheaper to Fly'. Nummers als 'Things We Used to Do' herinneren mij eraan waarom ik zo van alt.country houd. De stem van Matt Blake benadert soms de stem van Bob Dylan in goede tijden.

3. Aaron Ross - Swan Songs, Vol. 2
Maar 4.535 maandelijkse luisteraars op Spotify. Onterecht! Alle ingrediënten voor goeie americana zijn aanwezig: unieke nasale vocalen, twangy gitaren en een meescheurende pedal steel. Ga dat luisteren!

4. Levi Foster - Levi Foster
Een aanrader om te volgen op Instagram. Hij doet onnavolgbare imitaties van grootheden uit de countrywereld. Deze ep is zijn debuut en bevat juist originele songs die hij zelf geschreven heeft.

5. Bleachers - Bleachers
Vooral de eerste helft is goed, met muziek zwaar geïnspireerd door Bruce Springsteen. Frontman Jack Antonoff is verder vooral bekend van zijn productiewerk voor Taylor Swift en Lana del Rey.

Bonus:

Willie Nelson - The Border

Deze nieuwe single van Willie Nelson is zijn meest bevlogen werk sinds tijden. Zijn stem klinkt zwaarder, wat zeker geen nadeel is!

Bodeans - You Wasted Me
Mooie nieuwe single.

Zie de afspeellijst met maandelijkse aanraders hieronder. Klik op deze link, of de Spotify pop-up hieronder om meer te zien.

Topnummers van de Sugar Mountain ambassadeurs