Programma
Nieuwsoverzicht

Darlyn geniet van de euforie van het moment

18 mei, 2017

Darlyn1600

Darlyn is zeer actief in de clubs en op de festivals. Dat doen ze op basis van maar heel weinig releases. Dat maakt hun prestaties extra opvallend. Wees gerust: dat album van de Amsterdams/Rotterdamse Americana-band komt echt wel een keer. Geduld is een schone zaak en muzikale ontwikkeling nog meer. Eerst maar eens genieten van al die zomerfestivals op hun agenda. Een daarvan is de Sugar Mountain Presents avond op 10 juni. Zangeres Diwa Meijman en gitarist Wessel Herbschleb kunnen haast niet wachten.

Opvallend weinig releases

Wessel beseft dat ze met nog niet eens een handjevol singles op hun naam en slechts één schamel EP-tje niet kunnen bogen op de grootste bijdrage aan Spotify’s digitale platenkast, maar dat komt allemaal nog wel. ‘We schrijven eigenlijk doorlopend nieuwe nummers, maar tegen de tijd dat we ze willen opnemen, hebben we al weer nieuwe, veel betere liedjes geschreven, die dan weer voorgaan,’ legt hij uit. Zo blijft de output aan releases voorlopig wel heel erg beperkt. Intussen vliegen de optredens hun om de oren.

Stepping Stone als claim to fame

Diwa wijst de recentste single Stepping Stone aan als het breekijzer dat de band definitief op de markt heeft gezet. ‘Dat nummer is viral gegaan op Spotify, tot aan Amerika toe,’ zegt ze. Ineens dook ook in Nederland iedereen op Darlyn, van DWDD tot Radio 2, dat het nummer tot Topsong bombardeerde. Doe er nog een goed ontvangen showtje op de Noorderslag bij en hun kostje in festivalland was gekocht.

Darlyn1600

Darlyn - Stepping Stone

Darlyn stelt album nog even uit

Dat schreeuwt toch haast om een album? Niks hoor. De band is gebaat bij een gestage muzikale ontwikkeling, vindt Wessel. ‘We leggen de lat steeds hoger. We spelen alleen nog maar het titelnummer van onze EP Fallow Land (2015).’ De andere tracks zijn al afgevoerd van de setlist. Dat debuutalbum zal vast en zeker eerst nog vooraf worden gegaan door nog een EP-release, mogelijk in het najaar. Diwa: ‘Zo kunnen we nog even zoeken naar wat we precies willen met een hele plaat.’ Die lucht hebben ze gewoon hard nodig.

Darlyn1600

Darlyn - Fallow Land

Sugar Mountain betrapt de band ‘op heterdaad’ bij het schrijven van nieuw materiaal. De bandsound laat zich lastig omschrijven: het gaat van meer straightforward uptempo country van Higher en She Is The One, twee oudere singles, tot de wat rauwere, bijna bluesy Americana zoals op hun claim to fame, het met slidegitaar opgetuigde Stepping Stone. Geleidelijk aan beginnen nu de contouren zichtbaar te worden van de rauwere aanpak. Ze staan misschien wel dichter bij een band als My Baby dan bij stalgenoten Rivers die op dezelfde avond van Sugar Mountain Presents staan.

Darlyn1600

Darlyn - She's The One

Bandgeluid wordt steeds rauwer

Wessel beaamt de constatering over de wat rauwere richting, zij het ietwat schoorvoetend. ‘We zijn nog niet zo ver dat we ons al vastbijten in één concept of genre. Onze releases online laten inderdaad een erg gevarieerd geluid horen.’ Producer Paul Willemsen (Beans & Fatback) helpt de band al twee jaar met het verder verfijnen van hun sound. ‘Hij komt uit de rauwe, fifties rock ‘n’ roll hoek. Dat heeft gevolgen. We zijn met hem op een interessante quest.’

Het gevarieerde bandgeluid kan natuurlijk ook komen uit de omvang van Darlyn. Als sextet hebben ze veel meningen en smaken in huis. Behalve Diwa en Wessel bestaat de band uit Nadine Dekker (viool en percussie), Guido Nederstigt (bas, bugel, banjo), Erik Buschmann (harmonica) en Wouter Tuinhof (orgel).

Mooie gevulde concertagenda

Ze spelen veel clubshows en festivals. Diwa denkt nog met plezier terug aan het voorprogramma van Douwe Bob in de AFAS Live voorheen de HMH. ‘Je voelt zoveel liefde stromen van zijn publiek,’ vertelt ze. Ze heeft wel een belangrijke tip voor collega bands, die voor eenzelfde soort grote show staan. ‘Geniet ervan en zorg ervoor dat je verder die dag niet nog een ander optreden hebt staan in het land. Wij moesten nog 200 kilometer naar Tienray in Limburg. In de bus op weg naar dat optreden krijg je dan toch ineens het gevoel alsof het allemaal maar een droom is geweest.’ Ze zijn dan ook niet van plan om dezelfde fout nogmaals te maken op 10 juni als ze de affiche met Nikki Lane gaan delen op de Sugar Mountain Presents-avond in Paradiso. Ze blijven liever nog even hangen in de euforie van het moment, dat zeker weer zal komen. Die garantie durven ze wel te geven.

Tekst door: Robbert Tilli