Programma
Nieuwsoverzicht

Combiticket to the Tropics

11 juli, 2017

TTTT Maandflyer header

Wij hebben zes concerten in Paradiso in de maanden oktober en november voor jullie uitgekozen waar je met een combiticket van maar 40 euro heen kan! En dat zijn niet de minste concerten: Felabration, met Jungle by Night, Seun Kuti & Egypt 80 (3 okt); Samba Touré (6 okt); Dansé Dansé ADE special, met Pat Thomas & Kwashibu Area Band (18 okt); Throes + The Shine (21 okt); Orchestre Poly-Rythmo (20 nov) en Songhoy Blues (24 nov).

Van de Combiticket to the Tropics is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Felabration 2015: Seun Kuti & Egypt 80, Jungle By Night – zaterdag 3 oktober

Wereldwijd vinden rondom Fela’s geboortedag (15 oktober) feesten plaats ter ere van deze ‘Godfather of Afrobeat’. Sinds vijf jaar wordt deze avond door Jungle by Night en het label Kindred Spirits georganiseerd en verandert Paradiso in een dampende, swingende Neder-versie van Kuti’s nachtclub ‘The Shrine’.Dit jaar vieren we een lustrum en daarom nodigen we de hoofdgast van de allereerste editie nog eens uit: Seun Kuti. Hij komt met Egypt 80, de band waar zijn vader furore mee maakte, en speelt naast tracks van zijn laatste album (met ook hiphop en funk invloeden) ongetwijfeld ook stukken uit het rijke oeuvre van z’n vader.

Jungle by Night speelt al een aantal jaren podia over de hele wereld aan gort. Afrobeat vormt de basis, maar uitstapjes naar hiphop, funk en zelfs techno zijn snel gemaakt. Fela Kuti was een grote inspiratiebron.Verdere line up met live bands, dj’s en artiesten worden komende tijd bekend gemaakt.

Samba Touré & Ticket to the Tropics dj’s – dinsdag 6 oktober

De uit Timboektoe afkomstige gitarist en zanger Samba Touré wordt door velen beschouwd als de beste gitarist van Mali. Hij is de muzikale erfgenaam van de koning van de desert blues, die in 2006 overleed: Ali Farka Touré. Samba Touré’s moeder zong bij Ali Farka touré en Samba werd vijftien jaar geleden gevraagd om in diens band te spelen, tijdens tournees door Europa en de Verenigde Staten. Hierdoor leerde Samba voor hem nieuwe muziekstijlen en ritmes kennen, die hij opnam in zijn eigen blues en er een heel eigen draai aan gaf. Zijn internationale doorbraak was de cd ‘Albala’ in 2012, met o.m. Hugo Race. Die plaat werd gemixt door Chris Eckman van The Walkabouts en kwam uit op Glitterbeat, het label waar Chris Eckman een dikke vinger in de pap heeft. Begin 2015 kwam ‘Gandadiko’ uit, ook op Glitterbeat.

Danse Danse – Pat Thomas & Kwashibu Area Band (ADE) – zondag 18 oktober

Een tropische special met een van Afrika’s all-time-greats Pat Thomas (Strut, Ghana). Verwacht een nacht lang azonto, coupé decalé, kukure, cumbia, shangaan electro en tribe music. Met live optreden van Pat Thomas & Kwashibu Area Band en dj’s Philoe Louzoulo, Kumasi Kid, Rafiki Afro, Felix Tapes en Edgar Ramiro.Met een paar edities op zak, is Dansé Dansé er in geslaagd een naam voor zichzelf te creëren in het bruisende Amsterdamse nachtleven. De focus van deze avond ligt op het importeren van dans muziek die een sterke band met Afrika deelt, zowel oud als nieuw, De traditionele Afrikaanse dans ritmes worden gecombineerd met moderne ontwikkelingen op het continent zoals uitgelegd door Dansé Dansé-geselecteerde dj’s.

Throes + The Shine & Ticket to the Tropics dj’s – woensdag 21 oktober

Of je het nu voodoorockcocktail of rockuduro noemt, feit is dat Throes + The Shine een zeer explosieve mix van Angolese kuduro met rock en electro maken. Live zorgt dat voor een waar feestje, zoals recentelijk nog op Down the Rabbit Hole, met live band, scherpe Portugese raps van de wild aanstekelijk dansende frontmannen en een stuwende groove waarbij niemand stil blijft staan.

Orchestre Poly-Rythmo & Ticket to the Tropics Afterparty – Vrijdag 20 november

Locatie: Paradiso Noord, Tolhuistuin

Orchestre Poly-Rythmo is wellicht een van de best bewaarde geheimen van West-Afrika. Via een aantal liefhebbers heeft hun muziek de rest van de wereld bereikt, waar het orkest inmiddels een cultstatus heeft gekregen. Het orkest uit de Beninse havenstad Cotonou vestigde zijn reputatie in de jaren zeventig en tachtig, en maakten na jaren afwezigheid een grandioze comeback een aantal jaren geleden, door een serie heruitgaves en een nieuw album in 2011. De bandnaam zegt het al: ze spelen verschillende Afrikaanse ritmes zoals afrobeat, soukous en vodun en vermengen dat met Westerse soul, funk en jazz tot een dynamische sound die uiterst opzwepend en funky klinkt.

Songhoy Blues & Ticket to the Tropics dj’s – dinsdag 24 november

Songhoy Blues is een bijzondere desertbluesband uit Mali. De groep heeft in Bamako hun debuutalbum opgenomen met producer Nick Zinner (tevens gitarist van de band Yeah Yeah Yeahs). Garba Touré, de gitarist van de band, werd in 2012 verdreven uit het Noorden van Mali door jihadisten. Hij nam zijn gitaar mee en vertrok zuidwaarts – terwijl zijn hart en ziel nog wel verlangen naar zijn oude thuisbasis. Hij besloot om muziek te maken die deed denken aan het Noorden van Mali en aan de sfeer en muziek daar, en zo kon hij zichzelf en andere vluchtelingen helpen om het verdriet te verwerken. Songhoy Blues werd door African Express naar Engeland gehaald door dit bijzondere verhaal én hun swingende nummers. Vanuit daar groeit het succes van de band gestaag door. Zo speelde Songhoy Blues al een paar keer samen met Damon Albarn (Blur/Gorillaz).

Door Sanne Lohof