Programma
Nieuwsoverzicht

Chuck Prophet rekt Americana grenzen verder op

22 mei, 2017

Chuck 1600

Hoe die het doet, weet niemand, maar dat ie het doet is zeker: Chuck Prophet rekt als een van de weinigen de grenzen van Americana steeds verder op. Ook Bobby Fuller Died For Your Sins zijn nieuwe, veertiende (!) album is weer meer dan zomaar ‘singer-songwriter’. Natuurlijk is het bas, drums, gitaren, keys en liedjes, maar er zit altijd een bepaalde twist aan de sound die over het ‘Suikergebergte’ heen kijkt richting indie(stad) en alternative.

Modernist onder de singer-songwriters

Zijn hippe kapsel verraadt het maar een beetje. Dat is te gemakkelijk. Het is zijn muziek die hem in het grensgebied plaatst van genoemde genres. In Americana is de singer-songwiter een sure bet. Altijd geweest ook. Een man waar je absoluut niet omheen kunt. Het gekke is dat in indiekringen de man een volslagen onbekende is. En dat is raar voor een artiest met zo’n ruime kijk op muziek. In de jaren tachtig toen hij nog gitarist was in de sterk door Neil Young geïnspireerde gitaarpopband Green On Red, speelde Prophet nog voor een alternatief poppubliek. Als modernist onder de singer-songwriters zou dat in zijn solocarrière, die nu al ruim vijfentwintig jaar duurt, toch zeker ook moeten kunnen. Maar het is niet zo.

Nooit vies geweest van ‘genre-vreemde’ instrumenten

Prophet is nooit vies geweest van het integreren van ‘genre-vreemde’ instrumenten als ritmeboxen, drumloops en synthesizers. Die keys worden zoals altijd bespeeld door zijn vrouw Stephanie Finch. Als je door zijn backcatalogus struint, hoor je dat hij na zijn doorbraakalbum Homemade Blood van twintig jaar geleden, zijn terrein flink verbreed heeft. Het daaropvolgende album The Hurting Business (1999) speelt zelfs met hiphop beats.

Chuck 1600

Chuck Prophet - You Did

Op de albums No Other Love (2002) en Age Of Miracles (2004) trekt hij die lijn door, culminerend in de prijsnummers van die twee platen, respectievelijk Summertime Thing en You Did (Bomp Shooby Dobby Bomp), steevast het slotnummer van zijn liveshows.

Chuck 1600

Chuck Prophet - Summertime Thing

Als reactie op dit soort aftasten en oprekken van de grenzen van de Americana zit er altijd wel weer een album tussen dat meer gericht is op de gitaar, zoals twee albums geleden het geval was met Temple Beautiful (2012). Want laten we vooral niet vergeten: Chuck Prophet is ook nog eens een beul van een gitarist. Een van de allerbesten. In zíjn band speelt nòg zo’n kei van een gitarist, James DePrato. Twee voor de prijs van een!

Chuck 1600

Chuck Prophet - Temple Beautiful

‘De laatste der lyrische gitaristen’

Kors Eijkelboom, ambassadeur van de Sugar Mountain-concertserie, dacht Chuck onlangs nog de eretitel toe van ‘de laatste der lyrische gitaristen’. Goed gesproken! Van dezelfde ambassadeur, die ook dubbelt als ambassadeur van Indiestad, de concertserie van indiebandjes, komt ook de interessante stelling dat muziek op de grens van de beide genres vaak de beste is. We denken hierbij aan een band als Lambchop en een singer-songwriter als Kevin Morby. In dat rijtje hoort Chuck Prophet natuurlijk ook thuis.

De profeet van crossgenre muziek slaat weer toe

Over een week (10/2) komt Bobby Fuller Died For Our Sins uit. Sugar Mountain mocht het al beluisteren. De profeet van crossgenre muziek slaat weer toe. Als innovator rekt hij de grenzen weer ietsje verder op. In het titelnummer komt de naam voor van de man die we allemaal kennen als de zanger van I Fought The Law, dat nog door The Clash is gecoverd. Hij is op drieëntwintigjarige leeftijd gestorven onder mysterieuze omstandigheden. Prophet zegt er zelf ook het fijne niet van te weten. Hij is een bandleider, geen leider van de Cold Case squad. Wat hij wel weet is dat Alex Nieto, de hoofdpersoon van het slotnummer op schandalige wijze is omgekomen door 59 (!) politiekogels. Zoals gewoonlijk gaat de politie vrijuit in dit soort zaken. Het is Chucks eerste protestsong ever. Dat hoor en voel je direct.

Chuck 1600

Chuck Prophet - Bad Year For Rock And Roll

Bad Year For Rock And Roll

Aan opvallende songtitels geen gebrek op dit album. Wat te denken van Post-War Cinematic Dead Man Blues of Jesus Was A Social Drinker, waar de opmerking in voorkomt dat de Messias een bestseller heeft geschreven. Met Bad Year For Rock And Roll gaat Prophet in op de vele rock-‘n-roll-doden van 2016, waarbij David Bowie meteen de eerste name check krijgt. Dat past niet alleen in de volgorde van sterven, maar ook bij The Thin White Duke’s status bij Chuck Prophet die een innovator wel waarderen kan. Wat een heerlijk vooruitzicht om al deze nieuwe topnummers te gaan horen bij zijn optreden in Bitterzoet.

Tekst door: Robbert Tilli