Programma
Nieuwsoverzicht

Charley Crockett stapt royaal uit zijn eigen schaduw

25 juli, 2018

Charley Crockett 2018

Alsof we allemaal tegelijk jarig zijn, krijgen we van Sugar Mountain in de Sunday Sounds concertserie zowaar een gratis optreden aangeboden van de Texaanse singer-songwriter Charley Crockett. Dat is een groot cadeau hoor! Crockett een bloedverwant van de folkrebel Davy Crockett, king of the wild frontier, is er niet zomaar eentje. De man is hot in Americanakringen en terecht. Op een bloedhete middag waarin verdomd weinig schaduw zal zijn te vinden - wat op zondag 29 juli ongetwijfeld weer het geval zal zijn - zal hij met nummers van zijn laatste plaat Lonesome As A Shadow zijn status bevestigen in de Tuin van Paradiso Noord. De plaat is van het countrysoulsoort die de erfenis van Arthur Alexander in ere houdt.

Sunday Sounds in De Tuin in Noord

Verbazing alom. Een optreden van Charley Crockett en nog gratis ook? Jawel, u leest het goed. Er is nog meer. Terwijl het kleine grut in de bomen klautert en hun ouders een plaid uitrollen in het gras en aan hun cocktailtje nippen, zal de Dieter van der Westen Band de show openen. Onze Brabantse plaatsgenoot is wel gewend aan een beetje entertainment op de zondagmiddag, want op 15 april jl.. hield hij op wat vroeger als de rustdag bekend stond zijn tweede album Me And You ten doop. Sunday Sounds staat voor gratis optredens in de Tuin in juni en juli. We hebben de lezers hier op deze plek al eerder geïnformeerd over Buck Meek op 19 augustus. Dat zijn echt shows die je niet mag laten lopen.

Interessante muzikale ontwikkeling

Mogen we hier nu even de aandacht vragen voor Charley Crockett, een verre neef inderdaad van Davy Crockett? In 2015 debuteert hij nog met A Stolen Jewel, voornamelijk toch een bluesalbum. Op In The Night van het jaar daarna, lengt hij de blues aan met stevige scheuten Texaanse country en rootsmuziek uit Louisiana, waar hij lang de straten heeft afgeschuimd. De richting waarheen zijn muziek uiteindelijk gaat, begint zich steeds duidelijker af te tekenen.

De volkomen op de Texaanse honky tonks toegesneden opvolger Charley Crockett presents Lil G.L.'s Honky Tonk Jubilee van weer een jaartje later, moet vooral niet als een tijdelijke stilstand in de ontwikkeling gezien worden maar als een alleraardigst intermezzo, die het prima doet als alternatieve jukebox vol countryhelden, die hij respectvol covert. Laat daar geen misverstand over bestaan. Op I Saw The Light rust de zegen van Hank, die vanuit de hemel toekijkt en ziet dat het goed is.

Alsof we allemaal tegelijk jarig zijn, krijgen we van Sugar Mountain in de Sunday Sounds concertserie zowaar een gratis optreden aangeboden van de Texaanse singer-songwriter Charley Crockett.

Jamestown Ferry

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Countrysoul

De grote artistieke stap voorwaarts volgt op album nummer 4, het dit jaar verschenen Lonesome as a Shadow, die alle invloeden op Charley’s lange muzikale queeste door stad en land en ver daarbuiten verbindt tot een warmbloedig geheel. Een smakelijke gumbo van country en soul. Dat is wat het is. Bij Sugar Mountain zijn wij suckers voor countrysoul. Vorig jaar draaiden we Jim Lauderdale’s London Southern en Cale Tyson’s Careless Soul tot het onze buren de oren uitkwam. Dat maken ze nu weer mee met Charley Crockett’s Lonesome as a Shadow, die op eindeloos repeat staat. Hoe komt dat zo? Ach, die songs en dat timbre van zijn stem, we ontkomen niet aan de herinnering aan Arthur Alexander, die als geen ander soul en country wist te combineren.

Die melancholieke sfeer, vraagt wel een beetje meer om herfst dan zomer, maar evengoed werkt hij onder alle omstandigheden. De titel van de track Sad & Blue vat het treffend samen. Het is die wat droeve stemming die het zo onweerstaanbaar maakt. Ain’t Gotta Worry Child met blazers opgetuigd is ook al van zo’n bijna ‘ondraaglijke’ schoonheid.

Alsof we allemaal tegelijk jarig zijn, krijgen we van Sugar Mountain in de Sunday Sounds concertserie zowaar een gratis optreden aangeboden van de Texaanse singer-songwriter Charley Crockett.

Ain't Gotta Worry Child

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Een gegeven paard

De plaat is opgenomen in Sam Phillip's Recording Service in Memphis met producer Matt Ross-Spang, een man die het helemaal begrepen heeft. Alles klopt aan deze plaat. Echt alles! Dat krijgen we nog gratis ook in de Tuin. Ga aub geen gegeven paard in de bek kijken! Te mooi om weg te blijven. Alleen een bezoek aan de finish van de Tour de France in Parijs rechtvaardigt uw eventuele afwezigheid.

Tekst door: Robbert Tilli
Foto door: Lyza Renee

De Sunday Sounds sessie in de Tuin op zondagmiddag 29 juli augustus (13:30 uur) met Dieter van der Westen Band en Charley Crockett is gratis.