Programma
Nieuwsoverzicht

Calexico terug met lofzang op hun bakermat

4 mei, 2022

210915 Calexico Andres 27 FINAL 1

Naast de dozijnen artiesten die ons land eindelijk aandoen voor eerder aangekondigde, soms diverse malen verplaatste concerten, melden zich gelukkig ook weer volop ‘verse’ programmeringen. Onder hen bijvoorbeeld publiekslievelingen Calexico. De groep rond John Convertino (drums & percussie) en Joey Burns (zang, gitaar, bas & toetsen) leverde onlangs het tiende studio-album El Mirador af en doet begin mei ons land aan om het Nederlandse publiek met het nieuwe werk kennis te laten maken.  

Hun laatste, The Thread That Keeps Us, stamt alweer uit 2018, maar was bij lange na niet het laatste wat we van de groep hoorden. Een paar maanden voor de wereld op slot ging verscheen Years to Burn, de tweede combinatieplaat met Iron & Wine en eind 2020 was er Seasonal Shift; een heus kerstalbum ‘op z’n Calexico’s’. Maar verreweg de aardigste en beste levenstekenen staan op naam van Dean Owens. Deze Schotse singer-songwriter haalt zijn inspiratie veel meer uit het zuiden van de VS dan uit zijn moederland en een samenwerking met Convertino en Burns stond hoog op zijn verlanglijstje. De uitstekende opnamen die werden gemaakt in de Wavelab Studio, Calexico’s ‘thuishonk’ in Tucson, belandden op de digitale EP’s van The Desert Trilogy en op het begin dit jaar verschenen album Sinner’s Shrine. Dat kreeg terecht lovende recensies en dus lag de lat op een mooie hoogte toen Calexico El Mirador aankondigde.

Die plaat is er inmiddels en ontstond tijdens de lockdowns deels ‘op afstand’ maar de stukken vielen echt op hun plaats toen de groep (Convertino woont in het Texaanse El Paso en Burns zo’n 1600 kilometer naar het noordwesten in Boise) terugkeerde naar Tucson. Een warm en emotioneel ‘thuiskomen’, aldus Burns. Niet verrassend dus dat El Mirador meer dan welk van hun albums ook een muzikale lofzang is op de grensstreek waar de twee voor het eerst belandden toen ze destijds deel uitmaakten van Howe Gelb’s Giant Sand. Multi-instrumentalist Serdio Mendoza, vast bandlid en voorman van het lokale mambo-orkest Orkesta Mendoza drukte productioneel stevig zijn stempel op de plaat, maar uiteraard bepaalden Convertino en Burns vooral zelf de sfeer. Die laatste benadrukt in interviews geregeld ook nadrukkelijk ‘over grenzen’ te willen kijken. Moeiteloos – soms binnen een nummer – schakelend tussen Engels en Spaans brengt hij dat in de praktijk in een reeks nummers die natuurlijk terugkerende elementen uit de Mexicaanse en Colombiaanse muziek bevatten maar ook subtiel invloeden uit andere windstreken. 

El Mirador van Calexcio op Spotify

Met prominent trompetgeschal lijkt El Mirador luidruchtig uit de startblokken te schieten. Het titelnummer blijkt juist een mooi broeierige opener en wordt gevolgd door het lichtvoetige Harness The Wind. Daarop zingt ook Sam Beam (Iron & Wine) mee en hij is niet de enige gast, want elders op de plaat duiken ook Gaby Moreno en Beth Goodfellow op. Hen horen we bijvoorbeeld in de ritmisch verwante tracks Cumbia Peninsula en Cumbia del Polvo. Daartussenin springt het uptempo Then You Might See direct in het oor als een van de hoogtepunten het album. El Paso schetst de sfeer rond Convertino’s woonplaats en in The El Burro Burro Song weerklinkt een uitbundig fuifje net aan de andere kant van de grens.

De sfeervolle, filmische instrumental Turquoise luidt een sterk slot in. Constellation is zo’n typisch, ogenschijnlijk eenvoudig Calexico-nummer dat langzaam onder de huid kruipt en uitgroeit tot podiumfavoriet. Voor Rancho Azul gaat het gaspedaal nog even diep in en ook afsluiter Caldera blijft lekker op stoom. Goeie kans dat nummers van deze plaat deze tour de setlist domineren. Niet alleen een logische keuze omdat er nu eenmaal een plaat te verkopen is, maar vooral omdat alles wat een Calexico concert zo leuk maakt er ruimschoots aanwezig is. Op 10 mei zullen aan de Weteringschans beslist diverse ‘Calexico-hits’ klinken, maar daarnaast kunnen we ons met een gerust hart overgeven aan repertoire dat misschien nog niet heel bekend ís maar wel direct héél bekend aanvoelt.

Als support brengt Calexico Alejandro y Maria Laura mee naar Amsterdam. Bij hun subtiele samenzang baseert het muzikantenechtpaar uit Lima zich natuurlijk onder meer op de ritmes en melodieën uit Peru en Mexico (waar de twee inmiddels hun uitvalsbasis hebben). Een passender warming-up voor het hoofdprogramma is nauwelijks voorstelbaar en dus heeft u misschien een extra reden om op tijd een goeie plek in de zaal te zoeken.

Eddie Aarts

Tickets Calexico op 10 mei

Wil je graag naar het concert van Calexico, maar heb je nog geen kaarten? Via deze link kun je kaarten bestellen.