Programma
Nieuwsoverzicht

Buitengewoon fijn u te ontmoeten, Superorganism

12 oktober, 2017

Superorganismpress

Het is onbegonnen werk om het aantal bandjes te turven dat aantrad op London Calling nog zonder debuutalbum op zak. Voor de jubileumeditie eind deze maand tellen we er al veertien: Cabbage, HAUS, shame, Insecure Men, Gold Connections, Matt Maltese, Chastity, YOWL, Starcrawler, Harlea, Joe Fox, Bec Sandridge, Makeness en Superorganism. Zeldzaam aan de komst van dat laatste gezelschap is dat het nog geen drie weken geleden haar eerste optreden gaf (in Hamburg).

'Your favourite new band at festival season next summer', noteert NME vorige week na concert nummer twee (in Londen). Loud And Quiet typeert de stem van zangeres Onoro als 'cool, lethargic, effortless' en de hele band als 'a mosaic of fun, fuzz and courage' om vervolgens te concluderen dat Superorganism klaar is voor het grote werk.

Die Onoro is 17 jaar, of zou ze inmiddels 18 zijn, komt uit Japan, leverde haar eerste vocale bijdrage vanuit kostschool in de VS, inmiddels deelt ze met zes van de acht bandleden een huis in Londen. In interviews moet ze, waarschijnlijk tot vervelens toe, uitleggen dat ze echt bestaat en dat de ontstaansgeschiedenis van Superorganism een waargebeurd verhaal is. Wie nieuwsgierig is naar die nog korte geschiedenis, volgt deze link. Of deze.

(Lees verder onder de video)

Superorganism YT

Nobody Cares (Official Video)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Het debuutalbum van Superorganism verschijnt ergens volgend jaar. De teller van het aantal nummers dat online al beschikbaar is, staat al een tijdje op drie. De band klinkt als een fijne mix tussen Gorillaz en Ween. En als The Avalanches (vooral 'It's All Good'). Misschien een gekke vergelijking omdat die alles bij elkaar samplen, maar dan weet je meteen in welke hoek je moet zoeken: dubby elektronische pop waar vogels doorheen lijken te fluiten.

Met 'Something For Your M.I.N.D.' prijkt Superorganism nu al op de steengoede soundtrack van voetbalgame FIFA 18. Toch blijft 'Nobody Cares' onze favoriet, met dat simpele en onweerstaanbare synthlijntje waar je de eerste keer door wordt verrast en elke volgende luisterbeurt naar smacht.

Tekst door: Fedde Wiersma

Superorganism staat 28 oktober op London Calling

Superorganism staat zaterdag 28 oktober op de London Calling Open Dag, die tussen 13.00 en 18.00 uur gratis toegankelijk is.