Programma
Nieuwsoverzicht

Buddy & Julie Miller sluiten zich op en maken protestsongs

19 november, 2020

Buddy Julie Miller 2019

Buddy & Julie Miller zijn Christenen. Échte Christenen. Naastenliefde is wat hen drijft. Opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Niet vrijblijvend met de bijbel in de hand een wandelingetje maken vanuit het Witte Huis zoals hun nu onttroonde president afgelopen zomer deed tijdens de BLM-protesten. De Millers zaten thuis tijdens de lockdown zich op te vreten van ergernis en stuurden er regelmatig een nieuw liedje uit op YouTube. Die zijn nu verzameld op het minialbum Lockdown Songs uitgekomen. De vuisten zijn gebald.

Public Service Songs

Een aantal van die liedjes heeft een soort ‘werktitel’ meegekregen: Public Service Song. Die liedjes zijn genummerd en hebben een subtitel die de inhoud wat nader preciseert. Zo is er Public Service Song #1 - Stay Home, waar voor je niet hoeft te hebben doorgeleerd om te begrijpen waar die over gaat. Nee, die twee zijn bepaald geen ‘corona gekkies’. The Terrible Spanish Flu is geen ongefundeerde vergelijking van corona met de griep, maar meer bedoeld om de context en omvang van de pandemie aan te geven.

​Buddy & Julie Miller zijn Christenen.

Drink geen bleek

Public Service Song #2 bespreekt het thema Concerning Bleach, dat uiteraard gaat over het omstreden door Trump in de eerste maanden van de lockdown nog aanbevolen, doch omstreden medicijn hydroxychloroquine. Ze zingen: ‘Dont drink bleach, it will kill you and you will be dead. Don’t drink bleach, no matter what the president said.’ Daar hoeft geen tekening bij.

Bij Public Service Song #4 to Jbs and Tyson Meats vermoedelijk ook niet. Wij hadden hier in Nederland ook coronabrandhaarden in de vleesverwerkende industrie, waar beroerd werd omgesprongen met Oost-Europese arbeiders.

​Buddy & Julie Miller zijn Christenen.

Public Service Song #2 - Concerning Bleach

Actualiteit

Het risico van een album maken met liedjes over actuele coronaproblemen, is dat ze vroeg of laat door de tijd worden ingehaald. Dat is hier ook het geval. Maar was folkmuziek oorspronkelijk niet bedoeld als het meest directe commentaar op de actualiteit? Openingsnummer When You Go Down speelt in op een gewenste verkiezingsnederlaag van de president. Mooi nummer maar inmiddels net zo ‘achterhaald’ nu als Chuck Prophets uitsmijter Get Off The Stage. Daarom is het niet minder mooi. Bovendien staat daar tegenover dat 'The Don' nog altijd eerst maar eens zijn nederlaag moet toegeven.

​Buddy & Julie Miller zijn Christenen.

When You Go Down

Black Live Matters

Het moge duidelijk zijn dat de Millers allesbehalve fans zijn van de verliezer in de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het mooiste en tegelijkertijd ook het meest houdbare protest is Let It Rain dat de Black Live Matters-beweging een hart onder de riem steekt. Ze krijgen daarbij hulp van vaste medestander en eeuwige revolutionair Steve Earle, maar ook van het zwarte damesgospelkwartet The McCrary Sisters. Ook de video’s bij al deze thuisopnames spreken boekdelen, maar vooral bij deze song.

​Buddy & Julie Miller zijn Christenen.

Let It Rain

Weg met de slavendrijvers op ons geld

BLM heeft ook de ogen in de VS en daar ver buiten geopend aangaande historische beelden en monumenten in de openbare ruimte. Vaak betreft de kritiek dat vroegere slavendrijvers zo een podium krijgen. Buddy en Julie kijken in hun portemonnee en zien daar hetzelfde op hun bankbiljetten met daarop zonder uitzondering afbeeldingen van historische figuren met een slavendrijversverleden.

Het protest wordt nu bij een simpele doch krachtige kreet Get Offa My Money gehouden. Op Their Names worden één voor éen de namen genoemd van zwarte slachtoffers van extreem politiegeweld. Ook George Floyds naam valt. Het doet denken aan track It’s About Blood, het stevigste nummer op Steve Earle’s album Ghosts of West Virginia, waar hij alle 29 slachtoffers van een mijnramp in Raleigh County, West Virginia (2010) bij name noemt. Wat Buddy en Julie hier doen is minstens zo indrukwekkend.

​Buddy & Julie Miller zijn Christenen.

Get Offa My Money

Een betere wereld

Door de jaren heen hebben we Buddy & Julie leren kennen als het soort Christenen dat het geloof inzet als een middel om tot een betere wereld te komen. Ze menen het. Hun strijd gaat met woorden, niet met geweld. Krachtige woorden, geen scheldwoorden.

Daar zouden veel mensen in het maatschappelijk debat weleens een voorbeeld aan kunnen nemen. Ze weten te inspireren met muziek die ze al jaren, ook vóór de lockdown al, vanuit hun huiskamerstudio de wereld insturen. Stay home and stay safe.

Tekst door: Robbert Tilli