Programma
Nieuwsoverzicht

Brett Eldredge is de superheld van pop country

2 januari, 2020

Brett Eldredge website

Niet zo vaak belicht Sugar Mountain de poppy kant van de country, wij zijn meer van de alt.country kant. Om het fenomeen Brett Eldredge kan echter niemand meer heen. Hij is een echte ster met nummer 1 hits in de countrycharts die ook nog eens hoog scoort in de reguliere charts. In Amerika welteverstaan. Hij zit momenteel in een charmeoffensief om ook de Europeanen achter zich te krijgen. Afgelopen jaar kon men al een eerste introductie krijgen op het eerste Country To Country (C2C) festival in de Afas Live. Nu komt hij op 29 januari in Paradiso daar een vervolg aan geven.

Succes van Country To Country uitbouwen

In Afas Live wist hij zijn publiek dermate op te zwepen dat men het liefst zijn stoeltjes omver wilde trappen, maar daar stak de overijverige security een stokje voor. Het ontlokte het sympathieke blog Maxazine de woorden: ‘Het was daarna een kille situatie omdat erop gehamerd werd dat men moest gaan zitten en het genieten zat er voor velen niet in.’

Nou dat ‘vastzetten’ gaat zeker niet gebeuren in Paradiso, het huis dat erop kan bogen gastheer te zijn geweest van alle vuige punkbands uit de muziekgeschiedenis. Dan kan een zo’n sexy cowboy er ook nog wel bij. Ja toch?

​Niet zo vaak belicht Sugar Mountain de poppy kant van de country, wij zijn meer van de alt.country kant.

Somethin' I'm Good At

Coauteur van zijn hits

En daar hebben we meteen een eerste kwalificatie van onze protagonist. Brett Eldredge is een mooie jongen, die bij de dames wel een potje kan breken. Dat betekent niet meteen dat hij geen talent zou hebben. Vanaf zijn tweede album Illinois, een eerbetoon aan zijn geboortestaat, schrijft hij mee aan alle nummers. Hij ziet zichzelf om die reden dan ook als een singer-songwriter.

Zijn producers, te veel om op te noemen, maar Ross Copperman zit er altijd bij, weten precies wat je moet doen om in de charts te komen. Neem de synths maar op de koop toe. Puurheid is wel het laatste waar ze zich druk om maken. Daar hebben we anderen voor.

​Niet zo vaak belicht Sugar Mountain de poppy kant van de country, wij zijn meer van de alt.country kant.

The Long Way

Ook top in de gewone albumcharts

Bij elkaar heeft hij al zo’n zeven nummer 1 hits in de countrycharts op zijn naam staan. Maar vergis je niet: zijn titelloze derde album uit 2017 debuteerde op nummer 2 in de gewone albumlijst, de Billboard Hot 200 Albums, direct achter rapkeizer Kendrick Lamar hetgeen zijn enorme status nog maar eens onderstreept.

​Niet zo vaak belicht Sugar Mountain de poppy kant van de country, wij zijn meer van de alt.country kant.

Love Someone (The Edgar Cut)

Superheld

Onze vaste volgers, lui die terecht nog in de rouw zijn omdat het Once In A Blue Moon-festival noodgedwongen een jaartje moet overslaan, zijn niet zo van de hits. Besef dan wel dat Eldredge wel een heel stuk beter is dan de door hen zo gehate ‘bro country’. Pop dat zeker, maar het country element is niet weggemoffeld.

De man is veelzijdig en wil ook zijn liefde voor Ray Charles kunnen belijden. Dat mag. Okay, zijn songs missen de diepgang die de alto’s zo graag willen horen. In het nummer Superhero gaat Brett zelfs een meisje ‘redden’ van slechte mannen en zure liefdes. Dat klinkt misschien wat potsierlijk, maar het thema is zo oud als de weg naar Rome.

I bet some guy gave her that frown.
I'd love to turn it around.

Oh, that girl needs a superhero.
Walk up to her, pull her in real close.
Her broken heart ain't a thing no more.
That girl needs a superhero.

Spitsuur

Op 29 januari is het spitsuur bij Sugar Mountain met optredens van Brett Eldredge en Brandy Clark in Paradiso en Tyler Childers in onze dependance in Noord. Laatstgenoemde is al tijden uitverkocht. Bij de andere twee kun je nog terecht.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Brett Eldredge in Paradiso op 29 januari.