Programma
Nieuwsoverzicht

Banji: "We kunnen dit gewoon!"

16 maart, 2022

Banji interview

Het gaat voor de wind met Banji. De Utrechtse band stond in 2020 in de startblokken om hun muziek op te kaart te zetten, maar waren genoodzaakt om hun plannen uit te stellen. En net als veel andere bands alles af te wachten. En dat geduld heeft geloond, met eigen shows door heel Nederland en benoemd tot "Talent To Watch" begint de groep vaart te maken. Tijd om Morris, Gilles, Twan en Jasper eens ergens neer te zetten voor wat gezond reflecteren op de afgelopen tijd. En welke plannen heeft het viertal nog meer?

"Ineens voelden we zo veel opgekropte liefde"

Laten we even terugblikken. Wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Memorabele momenten? Grootste worstelingen? Als je er een paar zou moeten noemen?
Morris: Ik denk dat onze eerste echte live shows voor ons allemaal het grootste hoogtepunt is geweest. We hebben in 2021 in Gouda, Paradiso en Ekko onze eigen shows gespeeld. Het waren uitverkochte shows en we wisten daarvoor nog helemaal niet hoeveel mensen interesse hadden in wat we deden. We hadden al wel wat livestreams gedaan en wat andere dingen online, en je ziet dan misschien wel de cijfers maar niet per se de gezichten of mensen daar achter. Ineens voelden we zo veel opgekropte liefde dat in één keer zo in een paar avonden keihard in ons gezicht werd gepusht. Dat was echt fucking speciaal. Ik ben daar nog steeds wel een beetje onder de indruk van.

Gilles: Ja dat we na de show ook bij de merch al die mensen spraken, dat was echt speciaal. Voor ons voelde het toch alsof dingen stil hadden gestaan. We hadden toen geloof ik nog maar één single uitgebracht, die toen wel heel goed werd opgepikt maar waarvan wij dat nog niet echt door hadden.

Twan: We zijn een band die zeker heeft geleden onder de Corona maatregelen, maar we hebben het ook best wel goed gehad en veel kunnen spelen. Ondanks dat er eigenlijk zo weinig plek voor was. Dus daar zijn we heel dankbaar voor. We vonden het wel heel lastig om, net als zoveel andere bands, steeds plannen te moeten uitstellen. Maar we hebben toen die tijd gebruikt om bijvoorbeeld de videoclips te maken en daar meer tijd in te stoppen. Maar uiteindelijk vraag je je toch af, waar was ik nu geweest als Corona niet was gebeurd? Hadden we dan nu al niet een tweede of derde ronde van een festival kunnen meemaken? Het voelt toch een beetje alsof we nog achterlopen.

Morris: Ja ook wel een beetje met ons materiaal. Onze grootste struggle was trouwens ook wel om onze eerste plaat af te ronden. Dat is wel gelukt, dus dat is ook wel weer een hoogtepunt. Het was een moeilijke battle, maar hij is af en we hopen hem in 2022 uit te brengen.

Hqdefault 220316 163131

Banji

Listen

"We kunnen dit gewoon"

Ik las dat jullie zelf ook vooral bezig zijn met het produceren van jullie muziek. Is dat iets wat jullie altijd al deden?

Twan: Klopt, dat is wel echt onze manier van muziek maken, door het vaak zelf te produceren. Zo zijn we ook begonnen als 17 jarige jochies, misschien jonger zelfs. Ik denk dat we door de lockdown ook beter zijn geworden in het samenwerken op afstand; dingen doorsturen, zelf editen, produceren, hetzelfde bestand weer doorsturen, het op die manier weer opbouwen zonder dat je fysiek bij elkaar bent. Zo hebben we best een goede nieuwe workflow gevonden. Ik denk dat je het verschil ook wel kan horen tussen de eerste singles die zijn uitgekomen en de latere nummers. Voor mij is het echt een wereld van verschil. 

Morris: Vroeger zouden we misschien eerst wat demo’s opnemen en die dan meenemen naar de studio om ze uit te werken. Maar de lockdown heeft er ook voor gezorgd dat we meer op onszelf en onze eigen skills zijn gaan vertrouwen. Die demo’s en visie waren er al, dus als we het zelf dope kunnen laten klinken, ook al kost het misschien wat meer tijd en moeite, dan gaan we daar gewoon voor. 

Twan: Het is echt een stuk zelfvertrouwen dat we hebben gekregen, van “we kunnen dit gewoon.”

Banji 2

Beeld: Marieke Hulzinga

"Elke show is ook wel weer een beetje anders"

Voor mensen die jullie nog nooit live hebben gezien - wat kunnen ze verwachten van een Banji show? Ik las dat jullie bijvoorbeeld geen backing track gebruiken, kunnen jullie daar wat meer over vertellen? 
Twan: Ja er komt best wat bij kijken, er wordt hard gewerkt. Maar we hebben vooral veel plezier. 

Morris: Eén van onze eisen is inderdaad dat we alles live spelen, we laten niks meelopen. Dat we de vrijheid kunnen voelen van het spelen. 

Twan: Omdat we vanuit eigen productie schrijven, is het altijd even puzzelen om de productie naar de repetitieruimte te brengen. We samplen wel wat dingen, maar zorgen ervoor dat alles door een menselijke hand live gespeeld of getriggerd kan worden. We gebruiken de samples eigenlijk alsof het instrumenten zijn, waar je zelf nog wel controle op hebt. Zodat alles zeg maar “ademt” met de rest van de muziek.

Jasper: Elke show is daarom ook wel weer een beetje anders, dat maakt het ook leuk. 

"En daarna weer een lange vakantie"

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar? 
Jasper: We willen sowieso heel veel spelen. Een live show is echt iets wat we met z’n vieren neerzetten en waar we heel veel energie uithalen. We hebben bij de afgelopen shows wel echt gemerkt hoe belangrijk dat voor ons is. We willen ook veel naar het buitenland gaan en hopelijk onze plaat uitbrengen. Ik hoop dat we daar dit jaar heel erg druk mee gaan zijn, nieuwe muziek droppen en live spelen.

Morris: Dat is wel genoeg voor dit jaar, denk ik.

Twan: En daarna weer een lange vakantie.

Tekst en beeld: Marieke Hulzinga