Programma
Nieuwsoverzicht

Bagayogo muziek van Issa Bagayogo!

11 juli, 2017

Issa Bagayogo

Waarom Six Degrees Records geen van de vier albums van Issa Bagayogo op vinyl heeft uitgebracht is mij een raadsel. De unieke blend van Mali roots met moderne elektronische sounds is namelijk grensverleggend en zou zeker het soort publiek aanspreken dat de moeite neemt om op zijn vrije dagen in platenzaken te vertoeven. Issa Bagayogo is zoveel meer dan simpelweg Afrikaans met een hintje westerse Electro, of visa versa.

Geboren in een boerengezin in het zuiden van Mali heeft Issa Bagayogo een lange weg moeten afleggen tot wereldfaam. De bevolking is er arm en van boerenzonen wordt verwacht dat ze helpen op het land en geen tijd verspillen aan zaken als muziek. Het talent van Bagayogo op de ngoni kamele gitaar kon echter niet worden ontkend. Na veel te hebben meegemaakt zag deze man halverwege de jaren ‘90 het licht, hij stopte met drugs en richtte zich vol op zijn muzikale carrière.

Het combineren van muzikale stijlen tussen culturen is altijd aan controversie onderhevig. Diegenen die het proberen staan onder grote druk om niet aan authenticiteit in te leveren. Vaak gaat het mis en komt het niet goed over, soms lukt het wel en ontstaat een nieuwe stijl. Op de albums van Bagayogo zijn onder meer moderne house, dub, dance-hall en traditionele Malinese folk invloeden te horen, maar geen van deze genres dekken zijn muziek volledig.

Door Bram Owusu 

Issa Bagayogo

Issa Bagayogo - Kalan Nege