Programma
Nieuwsoverzicht

Awesome Tapes: opnieuw re-release Hailu Mergia

17 mei, 2017

Hailu Mergia

DJ Brian Shimkovitz treedt op onder de naam Awesome Tapes From Africa. Geen gekke naam als je bedenkt dat hij zijn optredens uitsluitend uitvoert met Afrikaanse muziek op cassettebandjes. Het werd zijn missie om Afrikaanse muziek te delen met de Westerse wereld. Om een breder publiek te bereiken, richtte hij een gelijknamig blog op.

Awesome Tapes From Africa groeide uit tot een platform waar uiteindelijk duizenden Afrikaanse tracks werden gehost. De interesse voor het platform groeide en groeide. Dat bracht Brian in 2011 op het idee om sommige nummers opnieuw uit te brengen. Het vinden van de artiesten om dit te verwezenlijken bleek een uitdaging. Op de meeste cassettes stonden helemaal geen gegevens.

De Ethiopische one-man-band én keyboard/accordion maestro Hailu Mergia werd gelukkig makkelijker gevonden dan verwacht. Brian googelde zijn naam en op pagina 5 van de resultaten vond hij al zijn persoonlijke blog inclusief telefoonnummer. Hailu bleek inmiddels als taxichauffeur te werken en wilde natuurlijk dolgraag weer muziek gaan maken. Een contract was dan ook snel getekend. Hun eerste samenwerking werd het opnieuw uitbrengen van Mergia’s solo album ‘Hailu Mergia and His Classical Instrument’ uit 1985. Het werd een enorm succes en sindsdien tourt Hailu weer de hele wereld over.

Eerder deze zomer werd opnieuw een plaat van Hailu Mergia uitgebracht op ATFA, namelijk: Wede Harer Guzo, in 1978 opgenomen samen met soulband ‘Dahlak Band’. Hailu had nog één kopie in zijn bezit en stuurde die naar Brian, die nooit had geweten dat deze artiesten ooit samen een nummer hadden opgenomen. Een bijzondere combinatie van het traditionele van Hailu en de soul van Dahlak Band. Waar ze destijds menig nachtclub mee op stelten hebben gezet. Brian wist direct dat dit nummer opnieuw uitgebracht moest worden. Op zijn blog zegt hij: ‘The soulful, smokey reinterpretations of seminal Ethiopian standards, along with two Mergia originals, make a considerable impact on your heart, if only you’re still human in these strange and challenging times.’ Benieuwd wat het nummer met jouw hart doet? Oordeel zelf en luister hierboven.

Hailu Mergia treedt op 8 november op in Rasa, Utrecht.

Door Fleur Reuser