Programma
Nieuwsoverzicht

Amsterdamse kraakhistorie wordt geëerd met kraaktegel

24 mei, 2023

W702 1351249 Willem de Ridders Endless Easter Parade 1

Op maandag 10 april, tijdens het 55-jarig jubileumfeest van Paradiso, werd de eerste kraaktegel in Amsterdam gelegd op de stoep voor Paradiso. Kunstenaar Rosa Hanssen ontwierp deze tegel om de Amsterdamse kraakhistorie te eren en er meer aandacht voor te vragen.

Naast Paradiso komt de tegel binnenkort ook voor de deur te liggen bij de Vossiusstraat 16, ter ere van hun gewonnen rechtzaak. Daarnaast komt de tegel ook te liggen bij de OT301, de Vrankrijk en de OCCII. Met deze tegel wil Hanssen de kraakhistorie van Amsterdam weer onder de aandacht brengen. Zo ook de kraakhistorie van Paradiso, dat eind 1967 gekraakt werd door o.a. Willem de Ridder en Gert-Jan Dröge. Op 30 maart 1968 werd het pand officieel geopend als het 'Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso'.

De kraaktegel is een initiatief van kunstenaar Rosa Hanssen, een derdejaarsstudent aan de Design Academy in Eindhoven, die ook nauw betrokken is bij de kraakbeweging. Hanssen ontwierp de tegel, bestaande uit rood gepigmenteerd cement waarin een afdruk van het krakersteken gestempeld is, in het kader van een studieproject.

Krakersbenefiet 'Piepend & Krakend'
Op maandag 29 mei organiseert Mokum Kraakt voor de tweede keer het krakersbenefiet 'Piepend & Krakend'. Dit keer gaan de opbrengsten naar Amsterdam City Rights. Een organisatie voor en door ongedocumenteerde mensen in Amsterdam.