Een maand geleden vierden we de 50e verjaardag van Paradiso. Omdat we nog lang niet klaar zijn met stilstaan bij deze verjaardag, vroegen we de ambassadeurs van Ticket to the Tropics om de meest memorabele concerten van de afgelopen 50 jaar in Paradiso op te rakelen. Uiteraard bovenal gestoken in een tropisch jasje.
EL BUSETERO BUSCAPLEITOS - ROMPERAYO
Francis de Souza
1. ROMPERAYO - 30 juni 2017, Kleine Zaal
Samen met Los Piranas (zie hieronder) behoren deze groepen tot mijn absolute favorieten. Muzikale humor, originaliteit, gekte en gewoon ontzettend lekkere muziek die nog dansbaar is ook. En live oversteeg Romperayo mijn verwachtingen. Het concert eindigde zoals het begon, als een continue, zeer aangename psychedelische trip door Tropicalia. Uiteraard allemaal uitermate dansbaar en barstensvol muzikale humor/gekte. En de halfvolle Bovenzaal ging helemaal los...en ik ook.
2. LOS PIRANAS - 3 sep 2015, Kleine Zaal
Nog veel gekker dan Romperayo maar wat een ontzettend goed concert! Tropenkolder to the max! Als je de gehele avond mensen met enorme grijnzen op hun gezicht aan het dansen ziet, en zelf daar ook deel van uit maakt, dan weet je dat het goed is.
3. BIXIGA 70 - 12 juli 2013, Kleine Zaal
Mijn eerste kennismaking met deze Braziliaanse afrobeat-groep, en wat voor een. Wat een energie, wat een volvet geluid! Deze band knalde gewoon die avond in de half gevulde Bovenzaal. Genoeg ruimte om te dansen dus, en dat deed iedereen ook met overgave.
4. UKANDANZ- 31 jan 2015, Tolhuistuin
Ethiopian crunch music: een betere naam is er inderdaad niet. Want de krachtige melismatische zanglijnen die Asnake Guebreye uit zijn keel perste werden gestut door de stuwende avant-rock van het Franse deel van de groep. Headbangen op zijn Ethiopisch? Of headbangen op Ethiopisch?
5. SEUN KUTI - Felabration 15 okt 2011, Grote Zaal
Seun's muziek komt nog het dichtste bij die van zijn vader Fela. Ik had 'm al eerder in Paradiso gezien (2008/2009?), maar voor een gedeeltelijk gevulde Grote Zaal. Dat was een prima concert, maar nu speelde hij als 'voorprogramma' van Jungle By Night op de Felabration. En de Grote Zaal was afgeladen vol, al vroeg op de avond! Het was dus een kolkende massa die Seun nog meer energie gaf dan hij normaal al heeft.
Seun Kuti & Egypt 80 zijn op 24 juni 2018 in Paradiso Noord!
Youssou N'Dour - 7 Seconds ft. Neneh Cherry
Agnes Salverda
1. Youssou N'Dour (Senegal)
Heeft diverse keren opgetreden in Paradiso, vanaf de jaren '90, elke keer weer adembenemend. Een van de mooiste nummers vond ik en vind ik nog steeds: '7 Seconds', een duet met Neneh Cherry, die helaas nooit mee kwam. Hij is sociaal en politiek geëngageerd, wat je in zijn nummers terughoort. Hij was zelfs in eigen land een tijdje minister van Cultuur (2012/2013). Een bijzondere man en artiest.
Als tegenhanger van het door Bob Geldof georganiseerde 'Live Aid', waar voornamelijk westerse artiesten en bands optraden en waarmee meer dan 140 miljoen dollar werd opgehaald voor de hongersnood in o.a. Ethiopie, organiseerde Youssou n'Dour 'Africa Live - The Roll Back Malaria Concert' in Dakar, met louter Afrikaanse artiesten, zoals Baaba Maal, Rokia Traore, Manu Dibango, Salif Keita, Orcheste Baobab: de meeste van deze artiesten toerden over de hele wereld en hebben ook in Paradiso gestaan.
Op 23 juli 2018 is hij terug in de Grote Zaal van Paradiso.
2. Zap Mama, (Congo/Belgie) heeft meerdere keren in Paradiso opgetreden, bijvoorbeeld in februari 1993.
A-capella zang, Afrikaans geïnspireerd, gestationeerd in Brussel. Erg swingend en prachtig om naar te kijken. Marie Daulne (oprichter) toonde uiterlijk gelijkenis met Erykah Badu, waarmee ze ook bevriend was. De muziek had veel percussie en was een mengeling van Afro-Cubaanse ritmes, soul en gospel, meerstemmig dus. Maar ook hiphop. Verder speelde ze samen met Tony Allen, Michael Franti e.a. (over de laatste zometeen meer). Fantastisch.
3. Michael Franti & Spearhead
De eerste keer dat ik Michael Franti (Californie, USA) zag, kwam hij met de band Beatnigs (met het geweldige nummer Television ('the drug of the nation'), een industriële punk-achtige band, ik denk ergens begin jaren '90. Een paar jaar later kwam hij terug met de band The Disposable Heroes of Hiphoprisy. In Paradiso toonde hij belangstelling voor het programma dat in de bovenzaal was, de B-Boy Extravaganza, Paradiso's eigen hiphop programma met rappers van eigen bodem. Er ontstond een soort vriendschap, waardoor een aantal hiphoppers dat weekend afreisden naar Het Paard van Troje in Den Haag, om zijn band nog een keer te zien optreden. En waar we (ik was ook mee) konden rondhangen in de kleedkamer en tot diep in de nacht hebben zitten praten en biertjes hebben gedronken. Ik denk dat Michael daardoor een bijzondere band had met Paradiso en er persoonlijke vriendschappen door zijn ontstaan. Daarna, na weer een naamsverandering in Michael Franti & Spearhead, is hij een aantal keren teruggekomen, in Paradiso, in het clubcircuit van Nederland en ook op de festivals, waaronder Lowlands.
4. Bombino (Agadez, Niger)
Speelde op 6 augustus 2011 voor het eerst in Paradiso, in de Tolhuistuin welteverstaan. Tinariwen en Terakaft, ook toueragbands, waren hem al voorgegaan. Het optreden was in de tuin, in de stromende regen, voor misschien een man of zestig. Maar, met de blauwe, plastic poncho's aan danste het publiek op de aanstekelijke muziek van deze artiest. Het werd een geweldig feestje, wat nog steeds op mijn netvlies staat en waar je een glimlach van om je mond krijgt. Hij bracht het album Nomad uit, wat hem veel positieve aandacht bezorgde.Nu een gerenommeerd artiest en hij speelt over de hele wereld, in veel clubs en op festivals. Zijn laatste cd Azel uit 2016 is ook weer prachtig, maar live is hij op zijn allerbest!
5. Fela Kuti (Nigeria)
Grondlegger van de Afrobeat, zag ik in 1988 in Paradiso. Ik werkte toen nog in Akhnaton (jongerencentrum in Amsterdam) en Afrikaanse muziek was hot. Het hele clubcircuit deed mee; Manu Dibango, Franco, Super Rail Band de Bamako, Habib Koite, King Sunny Ade, noem het en het was hier populair. Zo ook Fela Kuti, die met een grote band en tientallen danseressen/zangeressen op het podium stond. Politiek activistische muziek, tegen het regime in Nigeria en tegen multinationals etc. In Amsterdam was de vrouwenemancipatie op dat moment ook actueel en veel vrouwen in de zaal keerden zich, toen alle vrouwen op het podium zich al kontdraaiend aan het publiek toonden, tegen de bandleider Fela, een man met een sterke macho uitstraling.
Het is één van de mooiste concerten die ik heb gezien in Paradiso. Dat het genre nu weer nieuw leven is ingeblazen met Felabration is mooi (al weten veel jonge bezoekers niet wie Fela Kuti is, maar voor Jungle by Night komen, maar dat is niet erg), het geeft (jonge) artiesten uit het Afrikaanse continent de gelegenheid hier voor een volle zaal op te treden. En grappig, Seun Kuti en Femi Kuti, de zonen van Fela, staan nu in het voorprogramma van Jungle by Night!!!
Op 4 mei staat zoon Femi Kuti in Paradiso Noord met een avond Africadelic.
Prince & The Revolution Purple Rain Live New York 1985
Jerome Williams
1. Prince / 25-03-1995, Grote Zaal
Dit was een van mijn eerste "larger than live" concerten in Paradiso. Een uitverkochte zaal komt heel vaak voor, maar dat de zaal volledig wordt overgenomen door een artiest niet zo vaak. Bij Prince was dit wel het geval en dát hebben we geweten. We hebben uren genoten van heerlijke muziek. Na een aantal uren droop er wat publiek af. Alleen de die hards bleven en werden rijkelijk getrakteerd.
2. Bixiga 70 / 12-07-2013, Kleine Zaal
Geen idee wie deze band uit Brazilië was toen ik naar Paradiso fietste om geluid te gaan doen. Wat een heerlijke groep, super aardige lui en een onvergetelijk goede show. Jammer dat er slechts een handvol publiek aanwezig was. Inmiddels zijn ze geen onbekende meer en komen ze regelmatig terug voor te gekke shows.
3. Songhoy Blues / 24-11-2015, Kleine Zaal
Ook deze mannen stonden de eerste keer in halfvolle kleine zaal na de release van hun debuut album (Music in Excile). Ze speelden een hele strakke set en zoals we gewend waren van Engelse rock bands, gewoon het album. Bij de toegift speelden ze nog een keer de hit en al met al waren ze binnen 50 minuten klaar met het volledige concert. Snel, strak maar een heerlijke avond.
4. Orlando Julius (Felabration) / 16-10-2016, Grote Zaal
Soms is werken met artiesten die al langer meedraaien niet heel makkelijk, soms een genot. Orlando valt onder de laatste, wat een enthousiasme waarmee deze veteraan nog wil spelen en dat doet hij dan ook, de sterren van de hemel.
5. Altin Gün / 07-04-2018, Tolhuistuin
Wat een fijne avond is Ticket to the Tropics toch, Altin Gün met hun psychedelische rock spelen geweldig. Het publiek wil dansen en ze worden op hun wenken bediend. Met een grote glimlach fiets ik terug naar huis, hiervoor werk ik in de muziek, om mensen te raken en dat doet deze band als geen ander.
George Clinton - Atomic Dog
Otiniel Silva / Mano
1. George Clinton
2. Gilberto Gil
3. Eerste Africadelic met de concerten van Richard Bona, Mandeka Cubano en Paulo Flores.
4. Felebration met Orlando Julius
5. The Roots met na afloop DJ Set van Questlove