Programma
Nieuwsoverzicht

Ambassadeur Sandra is een Americana gatekeeper

18 mei, 2017

Fred Eaglesmith1600

Waar zijn onze ambassadeurs mee bezig? Ditmaal praten we met Sandra Zuidema. Samen met haar man Luciano Mulder runt zij al zo’n veertien jaar LDM (Lucky Dice Music) Bookings, een waar luilekkerland voor Americana-liefhebbers. Ze behoren tot de hofleveranciers van de Sugar Mountain-agenda.

Interessant uitgebreid roster

Het LDM-roster omvat allerlei artiesten die vroeg of laat een keer op de Sugar Mountain-agenda staan of hebben gestaan. Kijk zelf maar eens: Joan Osborne, Dayna Kurtz, Birds of Chicago, Freakwater, Fred Eaglesmith, Dan Baird, Lance Canales, Otis Gibbs, Over The Rhine, Alejandro Escovedo, Steve Forbert, Sam Baker en Tim O’Brien. Daar likt de gemiddelde Americana-afficionado zijn vingers toch bij af, mogen we aannemen? En er zijn er nog veel meer. Een stuk of veertig in totaal, waaronder ook Jesse Dayton, een persoonlijke favoriet van weer een andere ambassadeur van Sugar Mountain, Runa Stam. Zonder overdrijven mogen we Sandra en Luciano toch wel als gatekeepers van de Americana beschouwen.

Fred Eaglesmith1600

Steve Forbert - Out in the World

Uit de hand gelopen hobby

LDM Bookings is begonnen als een ‘uit de hand gelopen hobby’ van het tweetal. Jarenlang runde Sandra Plaatboef op de Rozengracht in Amsterdam, op dezelfde plek waar nu Velvet Music zit van ambassadeur Esther Lutgendorff.  Sandra kennen we ook nog uit haar tijd bij Plato in Den Haag en Leiden.

‘Die Mary Gauthier-plaat was gelijk een hit’

‘Luciano en ik gingen in die tijd bij Plaatboef regelmatig naar Amerika,’ herinnert ze zich nog goed. We praten grofweg over de tijd van rond de eeuwwisseling, er vlak voor en er vlak na. ‘Daar zagen we veel Americana-artiesten optreden, van wie we hoopten dat ze ook naar Nederland zouden komen. We boden die artiesten vaak aan een doosje CD’s van hen mee te nemen. Dan zouden wij wel kijken of we ze in Nederland konden verkopen. Een van de imports die we toen deden was Mary Gauthier. Die hadden we getipt gekregen van onze vriend Slaid Cleaves, die ons ook Gurf Morlix tipte. Maar het kan zijn dat Sonic die al uit had toen. Die Mary Gauthier-plaat was gelijk een hit. Omdat mensen uit het hele land kwamen voor Mary hebben we haar toen in contact gebracht met Munich Records.’ And the rest is history…

Fred Eaglesmith1600

Mary Gauthier - Drag Queens in Limousines

Instores afgekeken van Waterloo Records in Austin, Texas

Uit Amerika namen ze ook het concept van instores – winkeloptredens – mee, dat toen net een beetje begon op te komen in de Nederlandse detailhandel. ‘Dat hadden we afgekeken op onze reizen naar Austin, waar ze dat deden bij Waterloo Records.’ In haar Platotijd, die zich afspeelde buiten de hoofdstad, gebeurde dat ook al, zij het niet op zo’n grote schaal. ‘Bij Plato Den Haag hebben The Specials me zelfs nog een keer toegezongen op mijn verjaardag. Happy Birthday to Sandra, now you’re gonna be bad.’ Voor singer-songwriters werd de winkel aan de Rozengracht in elk geval een mooi extra podium.

Mailorder, distributie en boekingen

Luciano heeft een tijdje voor Plaatboef Online gewerkt. Hij bouwde voor hen een website en deed die importjes. Sandra: ‘Maar een jaar later ofzo was de Plaatboefbaas gedwongen te gaan bezuinigen op personeelskosten en vroeg Luciano toen of hij zelf ontslag wilde nemen. In ruil daarvoor mochten wij dan de mailorder houden. Dat hebben we toen gedaan en dat is Lucky Dice geworden. Distributie zijn we gaandeweg erbij gaan doen, omdat andere winkels onze imports ook wilden hebben.’

Fred Eaglesmith1600

Rod Picott - 65 Falcon

Een nieuwe tak van LDM werden de boekingen, waar het Sugar Mountain om te doen is. ‘Veel artiesten wilden ook optredens gaan doen in Nederland. Zo gingen we eens een toertje uitzoeken. Toen dachten we, dat we het net zo goed zelf konden gaan doen. Geleidelijk aan is dat een groter deel van ons werk geworden. Vanaf 2003 begonnen we officieel. Onze eerste zelf geboekte show was Rod Picott.’

‘We boeken alleen wat we zelf goed vinden’

In al die jaren sindsdien is het artiestenroster geweldig uitgedijd. Maar de rode draad is en blijft de liefde voor de muziek. ‘We boeken alleen wat we zelf goed vinden. Artiesten die tevreden zijn brengen weer nieuwe namen binnen.’ Lees dat lijstje met namen hierboven nog maar eens door en constateer zelf hoe belangrijk LDM in ons leven is geworden. En het mooie is dat het einde nog lang niet in zicht is.

Tekst door: Robbert Tilli