Nieuwsoverzicht

Ambassadeur Maikel ook enthousiast over Temples

Temples 1600

Net toen onze eigen redactie een bericht plaatste over het nieuwe album ‘Volcano’ van Temples, kregen we een enthousiaste mail van onze ambassadeur Maikel met daarin een prachtig stuk over datzelfde album. Misschien een beetje dubbel op, maar zonde om niet te plaatsen. Bij deze het stuk van Maikel. 

Temples 1600

Temples - Certainty

Temples barst de voegen met nieuwe album Volcano

De nieuwe CD van Temples is (eindelijk) uit en heet Volcano. Na maar liefst drie singles, Certainty, Strange Or Be Forgotten en Born Into The Sunset, die als ware teasers dienden, was ik helemaal klaargestoomd voor de nieuwe plaat. Temples is een Britse band die zich misschien het beste omschrijven als new wave psychedelische rock (met invloeden als T. Rex en Pink Floyd) en dat is ook op deze CD uitstekend te horen.

Certainty klinkt inmiddels als een dromerige interpretatie van een spookhuis. Dit is ook de insteek van frontman James Bagshaw geweest bij het schrijven. Hij wilde naar eigen zeggen een harmonieuze maar donkere Disney-achtige plaat maken en dat is erg goed gelukt wat mij betreft. Het tweede nummer is uitdagend om te luisteren, want All Join In begint bijna als een quasi-minimalistische houseplaat en vormt zich langzaam om tot een nummer wat met veel effecten een griezelige en apocalyptische boodschap uitdraagt: “All the same, future is a dying game”. Het is bijna filmische muziek.

Andere hoogtepunten op de CD zijn de tracks Open Air en (I Want To Be Your) Mirror, beiden tracks die opzwepend klinken zonder gejaagd over te komen. (I Want To Be Your) Mirror zou zich misschien qua klank het beste laten omschrijven als een psychedelisch barok nummer met een middeleeuwse vibe die mij onder andere aan Jacco Gardner doet denken. Tot slot valt Born into the Sunset enorm in de smaak bij mij. Dit nummer zou ik bijna wel een zomerhit durven noemen. Een vuige plaat met zwoele zang (“I was tossed – Into walls of happy Sundays – By the pair – Memories fade into the weekend away.”) en een sound die dit nummer onderhoudend maakt.

Als liefhebber van psychedelische rock ben ik erg gecharmeerd van Temples’ tweede CD Volcano. Het is een langverwachte, waardige opvolger van hun debuut album Sun Structures. Volcano bevat een sound waar je bijna niets anders kunt doen dan verliefd op worden, een plaat met diepgang en experimentele sounds (zoals op Roman God-Like Man) die je, na meerdere malen luisteren, zelfs onder ‘houden van’ kunt gaan scharen als je wil.

Op 15 april staat Temples in Paradiso Noord.