Nieuwsoverzicht

Alex Figueira

Alex Figueira

Zoon van Portugese ouders, opgegroeid in Venezuela, rond zijn 30ste naar Nederland gekomen, en omschreven als een van de hardwerkendste mensen in de tropische muziekhoek.

En wie ziet wat de beste man allemaal uitvoert kan dat alleen maar beamen: een platenwinkel runnen, studio Barracao beheren, feesten organiseren, het label Music with Soul draaiend houden, compilaties samenstellen en spelen in twee van de leukste vuige tropische bands die je kent: Fumaça Preta en Conjunto Papa Upa.

Van die eerste band is de omschrijving die het Vlaamse HUMO gaf nog steeds geldend: “loeiende garagerock, flink veel tropicalia en wat kliekjes voodoo.” Ga ze live zien. Van die tweede band zijn nu wat singles te horen op de soundcloud van Music With Soul, vooruitlopend op een elpee die gaat volgen. Dat komt later. Nu is het zo dat Fumaça Preta na een Spaanse tour weer wat optredens in Nederland doet. Onder meer in de Utrechtse Moira op 12 december. Om daartoe vast wat in de sfeer te komen, hier een van de vele mixtapes die Alex online heeft staan. Een verzameling Afro-Venezolaanse klassiekers: Tambor! Enjoy!

Door Friso Wiersum