Programma
Nieuwsoverzicht

Afrikadag 2023: deze artiesten pushen de Afrikaanse sound bij een nieuw publiek

25 mei, 2023

Fatoumata Diawara

In Nederland vieren we ieder jaar op 25 mei Afrikadag. Hiermee herinneren we de 'Organisatie van Afrikaanse Eenheid' die in 1963 plaatsvond en vieren we de Afrikaanse culturele creativiteit, diversiteit en vrijheid. Deze feestdag wordt onder verschillende namen gevierd, zoals: African Freedom Day, African Liberation Day of Heroes' Day. Naast het jaarlijkse Africadelic festival, geeft Paradiso het hele jaar lang een podium aan (opkomende) Afrikaanse artiesten die hun sound willen verspreiden naar een nieuw publiek. (Her)ontdek de volgende artiesten de komende maand in of rondom Paradiso. 

Bab L'Bluz

Bab L'Bluz is een Marokkaanse band die in 2018 werd opgericht. De bandleden zijn afkomstig uit verschillende regio's van Marokko en zijn geïnspireerd door de rijke muzikale tradities van hun land. Hun muziek is een mix van Gnawa-ritmes, blues en rock, en de teksten zijn geschreven in het Arabisch en Tamazight (Berbers).

Dj Nigga Fox

Met zijn debuut "O Meu Estilo" 12'' EP release in 2013, heeft DJ Nigga Fox de deuren geopend met zijn vooruitstrevende muziek als onderdeel van Lissabon's Principe Discos crew. Met een reeks opmerkelijke releases daarna, heeft de artiest de wereld rondgereisd met optredens in clubs en festivals op het snijvlak van elektronische muziek.

Fatoumata Diawara

Ondersteund door een samensmelting van moderne Afrikaanse muziek, westerse pop en jazz zingt Fatoumata Diawara over onderwerpen die haar aan het hart gaan. De schoonheid van het leven wordt bezongen naast de alledaagse problematiek waar verschillende vrouwen veel mee te maken hebben.

Nyarko

Opgebloeid in Nederland, maar met roots uit Ghana maakt Nyarko UK-Grime bangers tot dansbare Afro-muziek. Ze is gekenmerkt door haar energieke sound en live performance.

Richard Bona

Richard Bona staat bekend om zijn unieke muzikale stijl; zijn geluid wordt veelal geïnspireerd door Afrikaanse ritmes en in de tekst vertelt hij verhalen over maatschappelijke kwesties zoals onderdrukking.

Bongeziwe Mabandla

Bongeziwe Mabandla laat traditionele en moderne muzikale invloeden versmelten in vindingrijke soulvolle folknummers. De zanger en gitarist groeide op aan de Oostkaap van Zuid-Afrika, maar verhuisde later naar Johannesburg om te werken aan zijn carrière. Ondanks deze verandering bleef hij zingen en schrijven in het Xhosa, zijn moedertaal.

Sarkodie

Michael Owusu Addo, beter bekend als Sarkodie, is een Ghanees rapicoon. Zijn sound is een bruisende mix van hiphop, Afrobeats en hiplife – een hybride genre dat hiphop combineert met de highlife-klanken uit zijn thuisland.

Sauti Sol

Sauti Sol is een vierkoppig afropopcollectief uit Nairobi, Kenia. Ze vallen op door hun unieke muziekstijl die Afrikaanse ritmes en harmonieën combineert met Westerse pop en r&b. In hun teksten komen onderwerpen als gelijkheid, vrouwenemancipatie, onderwijs en de strijd tegen HIV aan bod.

Vier Afrikadag met Paradiso tijdens Africadelic

Africadelic is een jaarlijks festival rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de creativiteit, diversiteit en vrijheid van Afrika wordt gevierd. Het festival loopt van donderdag 25 mei tot en met 30 mei en bestaat uit concerten, films en lezingen. Meer informatie en tickets voor Africadelic vind je hier.