Programma
Nieuwsoverzicht

5x Guy One op z’n best!

18 mei, 2018

Guy One web 2

Na het Afrikaanse spektakel in Paradiso Noord eerder deze maand, is het nu weer tijd voor een intiem optreden. Op 24 mei verwelkomen we Guy One in de kleine zaal van Paradiso. De kologo superster uit Noord-Ghana. De kologo is een gitaar-achtig instrument gemaakt van kalebas en geitenhuid met slechts 2 snaren. Kun je je daar niets bij voorstellen? Let dan maar even goed op!

Al op 10-jarige leeftijd maakt Guy One zijn eerste kologo van een bezemsteel en een metalen blikje. Nog eens 10 jaar later is hij een kogolo-superster! In 2012 won hij zelfs een ‘Ghana Music Award’ en in 2013 wordt hij door labelbaas Max Weissenfeldt naar Berlijn gehaald om zijn eerste album op te nemen. Dat ging zo: Weissenfeldt reisde al sinds 2010 rond in Ghana, op zoek naar nieuwe muziek voor zijn label Pilophon Records. Op een dag komt hij een cd tegen van One, waarna hij vastbesloten is hem te ontmoeten. Binnen no-time staan de twee elkaars handen te schudden. Guy nodigt hem uit mee te gaan naar begrafenis waar hij moet spelen. Zijn optreden maakt zo’n indruk op Weissenfeldt, dat hij ter plekke besluit de artiest naar zijn studio in Berlijn te halen. 

Guy One - Everything You Do, You Do for Yourself

1. Everything you do, you do for yourself

Dat resulteerde in diverse opnames, waaronder zijn debuutalbum #1,  dat eerder dit jaar verscheen. Met daarop onder andere het nummer Everything you do, you do for yourself. Het enige nummer van het album, met een Engelse phrase erin.

This is Bolga! Part 1: Guy One

This is Bolga! Part 1: Guy One

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

2. This is Bolga!

De Frafra’s, een etnische subgroep in Ghana waarin Guy One is opgegroeid, staan bekend als harde, agrarische werkers. Guy is daar zeker geen uitzondering op. Als hij niet de stad uit is voor opnames of optredens, is hij het liefst thuis bij zijn koeien en geiten, het publiek waar hij het liefste voor speelt. In deze video zie je onze sterspeler in actie. Dit pure optreden is een goed voorbeeld van hoe zijn optreden eruit ziet op een bruiloft, begrafenis of andere belangrijke gebeurtenis. 

Polyversal Souls - Yelle Be Bobre (feat. Guy One)

Polyversal Souls - Yelle Be Bobre (feat. Guy One)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

3. Polyversal Souls

Guy One wordt regelmatig bijgestaan door de Duitse band Polyversal Souls, een band die uitblinkt in zeer dansbare, polyritmische grooves. Ze maken gebruik van trompet, sax, orgel, bas, drums en toetsen. Ook op 24 mei is een deel van Polyversal Souls van de partij. In deze video zie je een samenspel tussen de band en Guy One. Deze video is opgenomen net om de hoek van zijn huis in Ghana. Het nummer gaat over het hiernamaals, waar vanuit de Ghanese religies in geloofd wordt.

Guy One - Estre (feat. Florence Adooni)

4. Estre (feat. Florence Adooni)

Mijn persoonlijke favoriet! En ik ben duidelijk niet de enige. Op spotify al ruim 82.000 keer beluisterd: het nummer ‘Estre’ samen gezongen met de koningin van de FraFra-Gospel Florence Adooni. Haar stem vermengd zich prachtig met alle instrumenten en het stemgeluid van Guy One. Dit wil je toch? Kan gewoon, donderdag 24 mei in Paradiso!

5. Guy One in actie met de Sinyagere

Alsof het nog niet genoeg is een genie te zijn met een kologo, speelt de multi-instrumentalist ook nog eens de Sinyagere (een soort sambabal-bol). Klik hier door naar de video op Facebook. Zijn geheim? Kijk terwijl je speelt naar anderen die het instrument bespelen, dan gaat het vanzelf. Tuurlijk, gaan we ook proberen!

Door Fleur Reuser