Programma
Nieuwsoverzicht

50-jarig bestaan Paradiso wordt uitgebreid gevierd

14 december, 2017

Poster 29 maart door Saša Ostoja groen

Op vrijdag 30 maart bestaat Paradiso exact vijftig jaar. Op die datum in 1968 opende de deuren van ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ aan de Weteringschans in Amsterdam. Om het jubileum te vieren presenteert Paradiso het hele kalenderjaar bijzondere programma’s, met als zwaartepunt een driedaags verjaardagsweekend eind maart met onder anderen Typhoon, MY BABY en Jungle By Night.

Op vrijdag 30 maart bestaat ons podium exact vijftig jaar. Op die datum in 1968 opende de deuren van ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ aan de Weteringschans in Amsterdam. Om het jubileum te vieren presenteert Paradiso het hele kalenderjaar 2018 bijzondere programma’s, met als zwaartepunt een driedaags verjaardagsweekend eind maart met onder anderen Typhoon, MY BABY en Jungle By Night.

PARADI50 Verjaardagsweekend
Op 29, 30 en 31 maart wordt het jubileum uitgebreid gevierd met een weekend lang programma’s onder de noemer ‘PARADI50’ waarbij elke dag andere genres worden uitgelicht. Zo staat op 29 maart pop en rock centraal, de 30e de urban scene en op de laatste dag is er een programma dat in het teken staat van Paradiso als uitgaanslocatie met daarin ruimte voor hippie, punk, en natuurlijk een doorsnede van de vele nachtprogramma’s.

De line-up voor de eerste dag, donderdag 29 maart, is bekend: Typhoon, MY BABY en Jungle By Night. Drie artiesten met een fantastische live reputatie die al vanaf het begin van hun carrières kind aan huis zijn bij Paradiso, begonnen in de kleine zaal en doorgegroeid naar een uitverkochte grote. Om middernacht start de officiële verjaardag van Paradiso. Kaarten hiervoor zijn vanaf maandag 18 december te koop via deze website.

Op zaterdag 31 maart neemt Paradiso je mee op een magische trip door de muzikale geschiedenis van het nachtleven van Paradiso, gesteund door vrienden van het podium zoals het Amsterdamse Ballongezelschap, Eddy de Clercq’s legendarische Pep Club, de confetti-madness van OHAF, Welcome to the Future en VIP Club.

Het programma van de tweede dag van het verjaardagsweekend wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het hele jaar door
Ook gedurende de rest van het jaar zullen veel muzikale hoogtepunten plaatsvinden, met artiesten waar Paradiso door de jaren heen een warme band op heeft gebouwd en andersom. De kick-off van het jubileumjaar is op 1 januari met een concert van Jett RebelPatti Smith komt maar liefst vijf keer optreden in twee verschillende settings, op 29 en 30 mei in De Duif en op 6, 7 en 8 augustus in Paradiso. Ook The Ex, Eddy De Clercq en Joost van Bellen gaan programma’s samenstellen.

Producten
In het kader van 50 jaar Paradiso verschijnen er diverse producten. Journaliste Hester Carvalho bundelt verhalen over vijftig concerten, van elk jaar één, in het boek ’Paradiso 50 jaar - in 50 legendarische concerten’ welke op 31 maart wordt gepresenteerd. Er wordt een postzegel uitgebracht en er komt een limited edition Paradiso-biertje op de markt.
Ook wordt er vanaf maart elke week een poster uitgebracht van een kunstenaar die met Paradiso werkt of gewerkt heeft. De posters verschijnen vanaf dan in een gelimiteerde zeefdruk-oplage onder de noemer 50 posters door 50 kunstenaars en zijn te koop via de Paradiso Winkel.

Exposities
Niet alleen in het gebouw van Paradiso wordt stilgestaan bij het jubileum. Het Amsterdam Museum richt van maart tot en met augustus een expositie in met foto’s van concerten, feesten en bijeenkomsten die plaatsvonden in Paradiso. Ook foto’s van en door bezoekers worden hierin meegenomen. Daarnaast worden beroemde Paradiso-posters getoond en brengt muziek je terug in de tijd. Ooggetuigen vertellen in een audiotour over hun belevenissen in Paradiso.

Tijdens het verjaardagsweekend opent Paradiso een tentoonstelling in de kelder van het gebouw getiteld ‘Cabinet Of Curiosities’, waarbij aan Paradiso gelieerde curiosa en gedenkwaardigheden te zien zijn.

Meer bijzondere programma’s
Een van de meest in het oog springende activiteiten is de mogelijkheid tot trouwen in Paradiso. Dit is eenmalig mogelijk op 14 februari 2018. Na honderden aanmeldingen is er een selectie gemaakt van elf stellen die op die dag het jawoord geven.
In maart lanceert Paradiso een uitgebreide en interactieve website waarmee een diepe duik in de rijke historie van het podium te nemen is.

De komende tijd worden meer programma’s toegevoegd aan het programma van het vijftigjarig bestaan.