Posterhistorie 1968 - 1972
The first poster of 'Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso' (in English: 'Cosmic Relaxation Center Paradiso') was created by one of the founders of Paradiso, Willem de Ridder, in 1968. He designed the poster to promote the opening of Paradiso. De Ridder, known for his graphic work and involvement in the counterculture in Amsterdam, was commissioned to design a poster that would convey the rebellious, innovative, and psychedelic atmosphere of the place.
De poster is een collage van levendige kleuren en hypnotische patronen die typerend waren voor de psychedelische kunst van de jaren zestig. Het ontwerp bevatte elementen die de bezoeker al meteen voorbereidden op een avontuurlijke ervaring, iets wat Paradiso als cultureel centrum graag wilde bieden. De Ridder gebruikte vaak surrealistische elementen om een bewustzijnsverruimende esthetiek op te roepen.
- Op de afbeelding zie je een kleurrijke psychedelische lichtshow met vloeistofdia's in Paradiso omstreeks 1970.
Op de poster werd grafische invloed van internationale bewegingen, zoals de hippiebeweging en psychedelische kunst uit San Francisco, gemixt met lokale invloeden. Dit was een bewuste keuze van De Ridder, die Paradiso neerzette als een plek waar internationale en Nederlandse popcultuur elkaar ontmoetten.
- Op de afbeelding zie je de drie oprichters van Paradiso rondom de opening in 1968. Het gaat om Koos Zwart, Willem de Ridder en Ruud Tegelaar.
Hij was betrokken bij Fluxus, een avant-gardistische beweging die kunst, anti-kunst en anarchisme combineerde en bijdroeg aan de opkomst van alternatieve media zoals 'Aloha' en 'Hitweek', undergroundbladen die veel jongeren aanspraken. Dit gaf de poster van Paradiso extra lading, want het ging niet alleen om promotie, maar ook om een stukje culturele en maatschappelijke revolutie op papier.
- Op de afbeelding zie je een advertentie van het openingsweekend van Paradiso in 1968 in Hitweek.
Er zijn verder helaas weinig posters bewaard gebleven uit de eerste jaren van Paradiso. Er werd voornamelijk over het programma gecommuniceerd naar de buitenwereld door middel van advertenties in jongerenbladen en door beschilderde spandoeken op de buitenkant van het pand.
- Op de afbeelding zie je een beschilderd spandoek waarop het concert van Pink Floyd wordt aangekondigd in 1968.
Bronvermelding
Meer weten? Meer informatie is te vinden via onderstaande links.
- Hoe werd Paradiso een poptempel? | NPO Kennis
- Oprichting en begin van Paradiso | Geheugen van het Centrum
- Het Paradiso archief | Paradiso
- Een grote collectie historische Paradiso Posters | Delpher
- Boek: Paradiso Posters 1968-2008 | J. Dietvorst en J. Hiddink
Ons archief is nooit compleet. Wil je iets toevoegen of wijzigen aan deze pagina? Stuur ons dan een e-mail: [email protected]