Programma

Kunst in Paradiso

Paradiso maakt de meest uiteenlopende muzikale optredens, shows, festivals, theatrale kunstperformances en lezingen mogelijk. Toch valt er ook in en om het gebouw genoeg te zien waar geen akkoorden aan te pas komen. Kijk maar:

small museum

Het small museum is een heel klein museum, alleen 's nachts zichtbaar, gehuisvest in een van de mededelingenkastjes aan de voorgevel van Paradiso. Bijna onzichtbaar voor het publiek, te midden van het drukke dagelijkse leven van Amsterdam en de voorbijrazende forenzen op de Weteringschans, wacht het small museum stilletjes tot de zon ondergaat. Zodra de zon onder is, de stad rustiger begint te worden en het bruisende nachtleven tot leven komt, begint het museum haar licht te schijnen.

Alleen geopend van zonsondergang tot zonsopgang, het small museum zoomt in op kleinere, minder prominente onderwerpen en vraagt ons te vertragen in ons drukke, soms hectische leven.

Ontdek meer over het small museum
W718 3080534 Gabey Tjon a Tham Vec4

Gevelexpositie

Normaal gesproken hangt de voorgevel van Paradiso vol met concertposters ontworpen door getalenteerde kunstenaars, illustratoren, vormgevers en fotografen. Sinds in maart 2020 de reguliere programmering van Paradiso totaal ontspoorde vanwege de COVID-pandemie, hangt de voorgevel niet meer vol met posters van concerten, maar met werken van kunstenaars. Elke twee weken krijgt een nieuwe kunstenaar een vrijbrief om werk te exposeren op de meterslange gevel.

Bekijk alle gevelexposities
JH076247 HR

Glas-in-loodramen

Sinds de laatste grote verbouwing van Paradiso in 1993 zijn tien glas-in-loodramen geplaatst. Ontworpen door kunstenaars Berend Strik en Hans van Houwelingen. Ze noemden dit project ‘De Moderne Moraal’ en gaven elk raam een eigen thema. Denk aan vrolijke zaken zoals de schepping, liefde, werk, de natuur en de dood. Dit moet je weten over onze glas-in-loodramen.

Meer informatie
glas-in-loodramen in Paradiso

Pop+Rock

Oorspronkelijk in opdracht van het small museum, kreeg het werk een permanente plek in Paradiso boven de bar in de Bovenzaal. De neonlichtbuizen van het kunstwerk van Our Polite Society vormen de woorden 'pop' en 'rock' en verwijzen door hun plaatsing als een kruis naar de geschiedenis van het gebouw waarin Paradiso is gevestigd. En knipogen naar de verering van kunstenaars door jou, als huidige bezoeker van de voormalige kerk.

Meer informatie
Photo Display Window

Octaëders, ruitvorm en klok

In het decennium dat nu nog steeds dient als bron van inspiratie voor veel kunst en cultuur (hoihoi jaren tachtig), plaatste kunstenaar John Körmeling samen met Henk Visch een werk in drie delen op en bij ons gebouw. Twee glazen sculpturen (luisterend naar de naam octaëder) op het dak aan de straatkant. Een ruitvorm in de stoep bij de hoofdingang. En een klok aan de voorgevel.

IMG 8759