Programma

Glas-in-loodramen

glas-in-loodramen in Paradiso

De glas-in-loodramen in de Grote Zaal van Paradiso zijn ontworpen door kunstenaars Berend Strik en Hans van Houwelingen. ‘De Moderne Moraal’ is de titel van dit project waarin elk raam een eigen thema heeft zoals de schepping, liefde, werk, de natuur en de dood.

De Moderne Moraal

Elk raam reflecteert op een hedendaagse ontwikkeling die nieuwe morele kwesties aan de orde stelt. De positie van de vrouw, homo-emancipatie of de mogelijkheid tot klonen: kijk goed en je ziet het allemaal terug in het glas.

De oorspronkelijke glas-in-loodramen met afbeeldingen van onder andere Socrates, Dante, Spinoza en Goethe zijn er in de jaren zeventig uitgehaald. Deze ramen stamden uit de tijd dat Paradiso dienst deed als kerk van de Vrije Gemeente. Met de verbouwing van Paradiso in 1993 ontstond het plan om er nieuwe ramen in te plaatsen.

Audiotour

​Benieuwd naar de totstandkoming van ‘De Moderne Moraal’? De kunstenaars leiden je met een audiotour langs alle ramen in het gebouw en vertellen over de aanpak en achtergrond van het project. Elk raam heeft een eigen audiotour, bekijk ze allemaal via deze YouTube-playlist:​

Bekijk alle delen van de audiotour hier

‘De Moderne Moraal’ is mogelijk gemaakt door Hans van Houwelingen & Berend Strik, Glas Bewerkingsbedrijf Brabant, Peggy Hermans, Anton Kok, Prosper de Roos, Jair Stein en soundlands.nl.