Programma

Duurzaamheid & MVO

170518 Asgeir Paradiso LLS 7253 170614 172344

Stichting Paradiso zet zich op verschillende manier in voor een duurzame en maatschappelijk verantwoorde toekomst, via onze locaties en door onze programmering, een duurzaam inkoopbeleid en een duurzaam personeelsbeleid.

Maatschappelijk verantwoord programmeren

Er zit niet alleen een artistieke visie achter onze programmering en initiatieven als Pera, dat podiumactiviteiten organiseert waarin hedendaagse Turkse muziek en clubcultuur centraal staan, en Marmoucha, dat professionele Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse muziek(theater)voorstellingen verzorgt.

We proberen met ons aanbod heel gericht een bijdrage te leveren aan verbindingen tussen verschillende groepen in de stad.

Maatschappelijk verantwoord personeelsbeleid

Daarnaast zijn we een erkend leer- en werkbedrijf en werken we plezierig samen met verschillende opleidingen door heel Amsterdam. Om zo kinderen met de meest uiteenlopende achtergronden kennis te laten maken met het werkende bestaan.

Paradiso spant zich verder in om het personeel een afspiegeling te laten zijn van de culturele achtergrond, man-vrouwverhouding én leeftijd van de rest van de stad. De personeelsbezetting van de aan Paradiso gelieerde stichtingen Pera en Marmoucha bestaat bovendien uitsluitend uit mensen met Turkse of Marokkaanse wortels. Hiermee geven we invulling aan de Code Culturele Diversiteit.

Dit zijn een aantal voorbeelden van de manier waarop we graag onze verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid van de stad.

Visie op duurzaamheid

Bij Stichting Paradiso streven we naar duurzaamheid in al onze activiteiten, inclusief inkoop. Ons doel is om zowel onszelf als onze bezoekers te stimuleren om duurzame keuzes te maken, waarbij we rekening houden met financiële, technische en kwalitatieve aspecten. Dit doen we door kritisch te kijken naar onze inkoopbeslissingen en door onze communicatie zo vorm te geven dat we bezoekers actief aansporen om voor duurzamere opties te kiezen.De verantwoordelijkheid voor de implementatie van deze richtlijnen ligt bij alle medewerkers die betrokken zijn bij het inkoopproces en de communicatie richting bezoekers. De doelstellingen worden minstens jaarlijks herzien en beoordeeld door de Duurzaamheidscommissie. De prestaties worden geëvalueerd en nieuwe doelstellingen worden geformuleerd.

Duurzame communicatie

Bij Paradiso erkennen we het belang van transparantie en communicatie met onze bezoekers over ons duurzame inkoopbeleid. We willen onze bezoekers actief informeren en inspireren om bewuste en duurzame keuzes te maken.

Dit doen we door:

Algemene informatieverstrekking
We creëren en onderhouden een speciale pagina op onze website gewijd aan duurzaamheid. Hierop plaatsen we informatie over ons duurzame inkoopbeleid, onze doelen en prestaties, en praktische tips voor bezoekers om duurzamere keuzes te maken.

Milieukeurmerken en certificeringen

We geven duidelijke informatie over de milieukeurmerken en certificeringen die we hanteren voor producten en diensten die we inkopen, en leggen uit waarom deze belangrijk zijn voor duurzaamheid.

Actieve communicatie
We plaatsen regelmatig berichten op onze sociale mediakanalen en nemen duurzaamheid op in onze nieuwsbrieven. We delen nieuws over onze duurzame inkoopinspanningen, praktische tips voor bezoekers en successen die we behalen op het gebied van duurzaamheid.

Informatie in het pand

We plaatsen bordjes en gebruiken onze schermen om bezoekers bewust te maken van ons duurzame inkoopbeleid en hen aan te moedigen om bij te dragen aan duurzaamheid.

Vervoer

 • Bezoekers worden zo veel mogelijk gestimuleerd om te kiezen voor een duurzame vervoersoptie: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.
 • Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzaam geleverde goederen; met elektrisch vervoer.
 • Medewerkers worden gestimuleerd om met de fiets of het openbaar vervoer naar Paradiso te reizen.

Print en drukwerk

 • Bezoekers worden gestimuleerd om tickets niet te printen maar bij binnenkomst de tickets op hun smartphone scherm te tonen.
 • Er worden geen hardcopy-tickets geprint bij de kassa, aan de deur gekochte tickets worden geprint op dun thermisch papier waarvoor geen inkt nodig is.
 • Paradiso werkt zo veel mogelijk samen met drukkerijen met een EU Ecolabel en print op ECO papier.

Catering

 • De crewcatering is 100% vegetarisch en artiesten worden gestimuleerd om ook zo veel mogelijk te kiezen voor vegetarische opties.
 • We schenken biologische wijn aan onze bezoekers.
 • Drankjes worden aangeboden in hardcup bekers gemaakt van gerecycled plastic.
 • We zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Technisch en facilitair

 • Voor 70% tot 80% van de verlichting in het gebouw is gebruik gemaakt van ledverlichting.
 • Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lichtsensoren.
 • Er wordt gebruik gemaakt van elektriciteit die is opgewekt door 100% Nederlandse wind.
 • We werken met waterloze urinoirs

Feedback

We moedigen een open dialoog aan over duurzaamheid en ons beleid, zodat we van elkaar kunnen leren en onze inspanningen voortdurend kunnen verbeteren.

Heb je tips of opmerkingen? Stuur ons dan een e-mail via [email protected].