What's on
Underworld placeholder

Underworld in de Gashouder

Underworld in de Gashouder

Saturday 16 March 2024

Saturday 16 March 2024

In Gashouder

Doors: 19:00, Main programme: 20:00

De kaartverkoop verloopt via Ticketmaster

Voor dit concert zijn enkel staanplaatsen en rolstoeltickets te koop

Heb je vragen over de kaartverkoop? Neem contact op MOJO / Ticketmaster via [email protected]

De Britse elektronische band Underworld bestaat uit Karl Hyde en Rick Smith en werd in 1987 opgericht in Cardiff, Wales. De band bracht in 1994 hun invloedrijke plaat 'Dubnobasswithmyheadman' uit en veroorzaakte hiermee een aardverschuiving in de Europese housescene. Underworld, wat destijds nog een trio was, bracht twee werelden samen: die van de house en van de rock. Gezamenlijk creëerden ze een mengvorm van repetitieve gitaarakkoorden en dreunende beats, waar zanger Karl Hyde soepel overheen zingt. De band trad ook live op, een destijds zeldzaam verschijnsel voor dance-acts.

Nog groter werd Underworld twee jaar later met hun single 'Born Slippy (Nuxx)'. Het nummer werd een wereldwijde dansvloerklassieker en wordt inmiddels zelfs gezien als één van de meest bekende en tekenende platen uit de Britse dancegeschiedenis. Zesendertig jaar na de oprichting van de band staat het duo nog steeds bekend om hun strakke, stuwende liveshows en weet Underworld met hun tijdloze geluid jaar na jaar nieuwe generaties fans aan zich te binden, onder andere met hun optredens op festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en ADE.

Op woensdag 13, donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart geeft Underworld drie liveshows in de Gashouder in Amsterdam. De band zal ook een special guest meenemen, die later wordt aangekondigd. De concerten worden georganiseerd door MOJO i.s.m. Paradiso.

Line-up

Other location

  • Underworld
Underworld

Underworld

Born Slippy (live)

Accept the preferences cookies to view the video.

Uit het boek: 'Paradiso 50 jaar in 50 legendarische concerten' van Hester Carvalho

Over de nieuwe stroming house
De opkomst van house heeft de sfeer in het Amsterdamse nachtleven veranderd. Tot die tijd werd dansen, vooral door mannen, als niet-stoer beschouwd. Maar sinds house is het respectabel om tot het ochtendgloren te dansen. Zwart is uit, het publiek kleedt zich in hippieblouses, met franje en fluorescerende kleuren. De stemming is optimistisch. Na de grimmige jaren tachtig ervaart punker-van-het-eerste-uur Ronald Linger de housestroming als 'weldadig'. 'Alsof je met een bevroren lichaam in warm water werd gedompeld'.

Over Underworld in Paradiso op 2 april 1994

Underworld is op dat moment nog geen bekende naam, maar hun cd brengt onverwacht twee werelden samen: die van de house-adept en van de rockliefhebber. In Paradiso zal Underworld op zaterdag 2 april 1994 spelen op het populaire housefeest Welcome to the Future. De aankleding voor de avond is bedacht door Maz Weston. Ze heeft extra rookmachines en stroboscopen gehuurd. Op de dag van het feest knipt Weston de hele dag sterren uit wit papier, die ze opplakt op nylon visdraad en laat ophangen aan het plafond.

Karl Hyde, met grote koptelefoon en Mickey Mouse-T-shirt, staat links- voor. Hij zingt, speelt gitaar, en danst met draaiende heupen. Rechts van hem staan Darren Emmerson en Rick Smith, samen gebogen over een tafel met opgestapelde apparaten. Daartussen staan twee Akai-drumcomputers, een computer waar Cubase-muzieksoftware op draait, een Akai-sampler en enkele keyboards om de borrelende deuntjes mee voort te brengen. In de kleine ruimte tussen de tafel en monitorboxen buigt Chinedum diep naar voren en zwiept haar bos lange vlechten in het rond. Chinedum Nwosu, dan achttien, danst sinds haar vijftiende in RoXY en Parkzicht. ‘Jezelf in trance dansen was toen nog nieuw,’ zegt Nwosu. ‘Wij wilden een voorbeeld zijn voor het publiek.’ Voor de optredens naait Nwosu haar eigen strakke outfits. Bij Underworld draagt ze een korte zilveren catsuit en been- beschermers, ‘zodat ik veilig op mijn knieën kon vallen’. Na een paar nummers ‘gebeurt’ het. ‘Tijdens de eerste paar liedjes dacht ik nog: dit wordt een gezellige avond met een stel goede muzikanten,’ zegt Ornek. ‘Maar ineens merkte ik dat er iets veranderde. Het was alsof de beats en klanken in mijn huid kropen. Ik kon alleen nog maar draaien, springen, kronkelen. Alsof het buiten me om ging'.

How to get to Gashouder

Dit concert vindt plaats in de Gashouder in Amsterdam: Klönneplein 1, 1014 DD Amsterdam. De locatie is goed bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.

Paradiso Programme

What's on