Paradiso

The Dubliners, 50 jaar

The Dubliners, 50 jaar

Sunday 7 October 2012

Sunday 7 October 2012

In de ochtend van 5 april is Barney McKenna overleden. Hij speelde banjo en was een van de leden die er vanaf het begin bij is geweest. The Dubliners gaat verder, ook uit respect voor hen die zijn overleden. Inmiddels is de vervanging van Barney McKenna bekend. Banjospeler Gerry O’Connor uit Dublin zal met de band in Paradiso optreden.

Dit jaar bestaan The Dubliners vijftig jaar en dat wordt gevierd met een uitgebreide Europese tournee en een gloednieuw album.

Vanaf het eerste moment was duidelijk dat The Dubliners iets bijzonders deden met aloude bestaande Ierse liedjes. Misschien was het door ze recht vooruit te zingen, zonder interpretatie, zonder arrangement. Ze zijn er wereldberoemd mee geworden. De groep ontstond in 1962 in Dublin. Aanvankelijk traden ze op als The Ronnie Drew Group, maar de groepsnaam werd gewijzigd toen één van de groepsleden zich verdiepte in het boek “The Dubliners” van James Joyce. Vijf jaar later haalden de Ieren de eerste plaats van de hitlijsten met het nummer ´Seven Drunken Nights´ en dat was een doorbraak waar de groep nog steeds de vruchten van plukt. Aan het succes van The Dubliners lijkt nog altijd geen eind te komen, want de vraag naar muziek van de Ieren is groot. Tientallen albums en vele jubileums later blijven The Dubliners meer dan de moeite waard om live aan het werk te zien. De groep kende door de jaren heen behoorlijk wat personeelswisselingen maar de kwaliteit van hun muziek heeft daar nooit onder hoeven lijden. De vaste kern van de groep wordt gevormd door zanger/gitarist Sean Cannon, violist John Sheahan, zanger/gitarist Patsy Watchorn en gitarist Eamonn Campbell. Speciaal voor deze tournee brengen The Dubliners een speciale videoset mee met uniek beeldmateriaal van helaas overleden bandleden Kieran Bourke, Luke Kelly en Ronnie Drew.

Concert met zit- en staanplaatsen in de grote zaal.

Paradiso Programme

What's on