What's on
Martin La Roche website

Small Museum presenteert Martin La Roche - Musée Légitime

Small Museum presenteert Martin La Roche - Musée Légitime

Thursday 7 January 2021

Thursday 7 January 2021

In Paradiso - Main Hall

Doors: 17:00, Main programme: 17:00

(English below)

Het Small Museum presenteert ‘Musée Légitime’ door beeldend kunstenaar en verzamelaar Martin La Roche, tentoongesteld in het kleinste museum van Nederland aan de voorgevel van Paradiso, van 7 januari tot en met 7 maart 2021. 

Benieuwd naar de verhalen achter de getoonde objecten in ‘Musée Légitime’? Beluister hier de eerste podcastaflevering van Small Museum Talk, waarin Martin La Roche en Small Museum-conservator Rosa Cherim het gesprek met elkaar aangaan over de elf gepresenteerde werken.

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige exposities in het Small Museum? Meld je aan voor de Small Museum nieuwsbrief ->

English:
The Small Museum is proud to present the ‘Musée Légitime’ by visual artist and collector Martin La Roche, exhibited in the smallest museum of the Netherlands on the facade of Paradiso, from 7 January – 7 March 2021.

For the Small Museum, Martin La Roche and curator Rosa Cherim selected 11 pieces from its collection that will be presented inside the hat. Through conversations between Martin and Rosa in the form of a podcast, the viewer will be invited to join their exploration of the different stories that are hidden within these objects. Listen here.

Do you want to stay informed about future exhibitions in the Small Museum? Subscribe to the Small Museum newsletter ->

View event on Facebook

Line-up

Main Hall

    Musée Légitime

    The Small Museum presenteert ‘Musée Légitime’ door beeldend kunstenaar en verzamelaar Martin La Roche (Chili, 1988). In 2017 begon hij het ‘Musée Légitime’; een rondtrekkend kunstinitiatief dat verschillende kunstenaars uitnodigt om hun bijdrage te leveren met een klein of immaterieel kunstwerk, zodat het in een van zijn hoeden past. Op verschillende momenten maakt de kunstenaar een selectie van objecten, stopt ze in de hoed en maakt een blokje om terwijl hij het museum op zijn hoofd draagt. Als het juiste moment zich voordoet, neemt hij de hoed af en presenteert hij de geselecteerde werken van de verzameling, die stuk voor stuk de bijbehorende verhalen en die van de kunstenaars vertellen. Hiernaast wordt het museum gepresenteerd op verschillende culturele locaties. Momenteel zijn 131 kunstwerken in de collecties van diverse bijdragende kunstenaars te zien in zes musea, die uiteraard de vorm van een hoed hebben.

    Voor het Small Museum hebben Martin La Roche en curator Rosa Cherim 11 kunstwerken uit de verzameling geselecteerd die in de hoed gepresenteerd zullen worden. Elk object vertelt niet alleen een eigen verhaal, maar heeft ook een connectie met Paradiso. In de vorm van een podcast gaan Martin La Roche en Rosa Cherim het gesprek met elkaar aan, waarbij ze de toeschouwer uitnodigen om deel te nemen aan de ontdekkingsreis naar de uiteenlopende verhalen achter de getoonde objecten.

    De geselecteerde kunstwerken

    1. Astrid Seme  - "Business card Musée Légitime" 
    2. Alex Farrar - "Wimper" 
    3. Sands Murray-Wassink - "Life is so fragile, when to panic? (I’m a horse)" 
    4. Ken Montgomery - "Listen"
    5. Inez Piso -  "Aynen" 
    6. David Bernstein - "Accompaniment" 
    7. Marianna Maruyama - "For Tired Eyes"
    8. Yeb Wiersma - "Sesión Lúcida"
    9. Bianca Casady - "Tarot Card"
    10. Alejandria Cinque - "Gracias Puta"
    11. Monsieur Alieu - "Untitled"


    Martin La Roche

    Martin La Roche is in 1988 geboren in de Chileense hoodstad Santiago en tegenwoordig woont en werkt hij in Amsterdam. Nadat hij in 2013 zijn studie beeldende kunst aan de Universiteit van Chili afrondde, verhuisde hij naar Maastricht om een opleiding te volgen aan de Jan van Eyck Academie. Sinds 2015 werkt de kunstenaar tussen Santiago en Amsterdam.

    Een verzamelaar, zo zou je Martin La Roche goed kunnen definiëren. In zijn werk is hij constant bezig met het creëren van deze verzameling van objecten. Het is een doorlopend proces, waarin hij zijn tijd besteedt aan het zoeken en verzamelen van objecten en het rangschikken en tentoonstellen ervan, om zo de verhalen te kunnen vertellen die de spullen met zich meedragen. De verborgen verhalen achter deze objecten worden op diverse manieren gepresenteerd en krijgen zo steeds weer een nieuwe betekenis. Dit uit zich onder andere door middel van performance, maar ook in andere vormen. Zo spelen gesproken en geschreven taal een belangrijke rol in de verhalende kwaliteit van de verzamelingen die Martin La Roche presenteert.

    Curator Carol Stakenas over het werk van Martin La Roche: “Martin La Roche’s work is very much of the moment in terms of asking questions of who is the author, what does it mean to participate and thinking about where and how culture is created. His practice in its many different forms, it is also keenly aware of and interested in pulling through some wonderful kind of traditions and trajectories in contemporary art history and literature, like Fluxus and Oulipo.”

    Het Small Museum

    Het Small Museum is het kleinste museum van Nederland en, wordt gefluisterd, zelfs ter wereld. Het museum huist in een van de mededelingenkastjes aan de voorgevel van Paradiso, waar vroeger de mededelingen van de Vrije Gemeente in werden gehangen. Een van deze vitrinekastjes is omgebouwd tot expositieruimte, compleet met parketvloer, egale bovenverlichting en achterwand in ‘Rijksmuseum-grijs'. In dit kleine museum exposeert Paradiso vernieuwende kunstwerken die een relatie hebben tot de populaire cultuur. Eerder exposeerden onder meer Lernert & Sander, Bart de Baets, Job, Joris & Marieke, Simon Wald-Lasowski, Our Polite Society en Paul Nassenstein in het museum.

    Het thema van het Small Museum dit jaar is Schoonheid en Troost, gebaseerd op een televisieprogramma van Wim Kayzer dat in 2000 door de VPRO werd uitgezonden. Daarin werd de vraag 'Wat maakt volgens jou het leven de moeite waard?' gesteld aan 26 gasten, bestaande uit schrijvers, filosofen, wetenschappers, beeldend kunstenaars en muzikanten. Gasten in de serie waren onder meer György Konrád, J.M Coetzee, Germaine Greer en Jane Goodall.

    How to get to Paradiso

    Paradiso is on the Weteringschans 6-8 in Amsterdam. That is very close to Leidseplein. From every part of the city there are trams heading towards Leidseplein. From there on out you can walk to Paradiso. Free and secured underground bike parking is available on the opposite side of Paradiso. Travelling by car is difficult, since there are only a few busy parking lots nearby. 

    Paradiso Programme

    What's on