What's on
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Vincent Icke

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Vincent Icke

zondag 2 februari 2014

zondag 2 februari 2014

Lezing door Prof. dr. Vincent Icke (astrofysicus, Universiteit Leiden): De tragiek van de lichtsnelheid.

Prof. dr. Vincent Icke is hoogleraar astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in Leiden bij Hendrik C. van de Hulst. Hij deed onderzoek in Sussex, Cambridge en bij het California Institute of Technology.

Vincent Icke was columnist voor NRC Handelsblad en schrijft verder voor Zenit, Natuurwetenschap & Techniek en Intermediair. Daarnaast is hij redactielid van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Ook treedt hij regelmatig op als gast in televisieprogramma's zoals RVU's God bestaat niet, VARA's Nieuwslicht en De Wereld Draait Door.

In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn wetenschappelijk werk, zijn inzet voor de popularisatie van de wetenschap, kunstwerken en het mede-initiëren van de Stichting tot Behoud van de Sterrewacht Leiden.

Vincent Icke over de Hubble Extreem Deep Field:

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Zondag 16 februari - Prof. dr. Peter Hagoort (cognitieve neurowetenschapper, Radboud Universiteit Nijmegen): De magie van het talige brein.

Zondag 9 maart - Lezing door Prof. dr. Marcel Dicke (entomoloog, Wageningen Universiteit): De reputatie van insecten in Hollywood en in de wetenschap.

Zondag 30 maart - Dr. Appy Sluijs (paleo-klimatoloog Universiteit Utrecht): Klimaatverandering van eergisteren en overmorgen.

Zondag 13 april - Prof. dr. Douwe Draaisma (psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen): De dromenwever. Waarom dromen en films op elkaar zijn gaan lijken.

Zondag 18 mei - Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.

Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

What's on