What's on
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Peter Hagoort

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Peter Hagoort

zondag 16 februari 2014

zondag 16 februari 2014

Prof. dr. Peter Hagoort (cognitieve neurowetenschapper, Radboud Universiteit Nijmegen): De magie van het talige brein.

Peter Hagoorts lezing zal gaan over taal en de hersenen. Nog voordat kinderen in staat zijn de veters van hun schoenen te strikken, zijn ze al in staat complexe taaluitingen te produceren en te begrijpen. Dit komt omdat het menselijk brein op het leren van taal is toegesneden. Tegelijkertijd zijn er enorme verschillen tussen de meer dan 7000 talen die vandaag de dag in de wereld worden gesproken. Ook zijn er grote verschillen tussen de sprekers van een taal onderling. Ons brein stelt ons in staat met al die verschillen om te gaan en de boodschap te begrijpen. In zijn lezing in Paradiso gaat Peter Hagoort in op een aantal aspecten van taal: wat leren versprekingen ons over taal? Hoe hangen taal en bewustzijn met elkaar samen? Wat zijn we, dankzij onderzoeksmethoden om hersenwerking in beeld te brengen, te weten gekomen over het menselijk taalvermogen?

In 1999 was hij de oprichter van het prestigieuze Nijmeegse F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, nu onderdeel van het Donders Institute for Cognition, Brain and Behaviour waar een zeer interdisciplinaire groep onderzoekers met een reeks geavanceerde nieuwe technieken in kaart brengt hoe hersenen functies als geheugen, taal, waarneming, aandacht, emotie en bewustzijn mogelijk maken.

Hagoort is een van de meeste creatieve en productieve wetenschappers in zijn vakgebied. Daarnaast is hij ook sterk betrokken bij het publieke debat over de werking van de hersenen en speelt hij een belangrijke rol in de communicatie over zijn vakgebied voor een breder publiek.

Peter Hagoort (1954) is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit, directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en directeur van het Centre for Cognitive Neuroimaging van het Donders Institute. Hagoort studeerde biologie en psychologie aan de Universiteit van Utrecht en aan de Radboud Universiteit, waar hij in 1990 hoogleraar werd. Hij ontving een aantal belangrijke prijzen, waaronder in 2005 de Spinozapremie van NWO.

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Zondag 9 maart - Lezing door Prof. dr. Marcel Dicke (entomoloog, Wageningen Universiteit): De reputatie van insecten in Hollywood en in de wetenschap.

Zondag 30 maart - Dr. Appy Sluijs (paleo-klimatoloog Universiteit Utrecht): Klimaatverandering van eergisteren en overmorgen.

Zondag 13 april - Prof. dr. Douwe Draaisma (psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen): De dromenwever. Waarom dromen en films op elkaar zijn gaan lijken.

Zondag 18 mei - Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.

Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.


Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

What's on