What's on
Paradiso

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Marcel Dicke

Science of Fiction? – Paradisolezing door Prof. dr. Marcel Dicke

zondag 9 maart 2014

zondag 9 maart 2014

Lezing door Prof. dr. Marcel Dicke (entomoloog, Wageningen Universiteit): De reputatie van insecten in Hollywood en in de wetenschap.

Insecten zijn filmsterren vanaf het eerste uur van de film en figureren in vele filmgenres. Hollywood heeft deze zespotige acteurs van oudsher graag een rol in horrorfilms gegeven. Maar met de biologische realiteit wordt het niet altijd even nauw genomen. Ook in literatuur, schilderkunst en muziek komen insecten regelmatig voor. Hoe kan het ook anders, want onze wereld is een wereld van insecten waarin wij mensen te gast zijn. Van alle diersoorten loopt 80% op zes poten rond en alle insecten samen wegen meer dan alle mensen samen. Mensen hebben dan ook heel wat biologische wonderen te ontdekken aan onze gastheren op deze insecten-planeet. In zijn Paradisolezing op 9 maart houdt Marcel Dicke ons beeld van insecten zoals dat via Hollywood en via de wetenschap tot ons komt, tegen het licht.

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.

Zondag 30 maart - Dr. Appy Sluijs (paleo-klimatoloog Universiteit Utrecht): Klimaatverandering van eergisteren en overmorgen.

Zondag 13 april - Prof. dr. Douwe Draaisma (psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen): De dromenwever. Waarom dromen en films op elkaar zijn gaan lijken.

Zondag 18 mei - Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.

Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.

Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>

De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.

Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klikhttp://www.cjp.nl/agenda/2013/11/paradiso/72003/"> hier voor informatie en kaarten.

Paradiso Programme

What's on