Science of Fiction? – Paradisolezing door prof. dr. Douwe Draaisma
Science of Fiction? – Paradisolezing door prof. dr. Douwe Draaisma
Sunday 13 April 2014
Sunday 13 April 2014
Prof. dr. Douwe Draaisma (psycholoog, Rijksuniversiteit Groningen): De dromenwever. Waarom dromen en films op elkaar zijn gaan lijken.
Al in 1897 verschenen de eerste droomsequenties in films. Vanaf het begin waren dromen in films een laboratorium voor special effects. In een film als Inception zijn ze dat nog steeds. Maar hoe realistisch zijn al die filmdromen? Lijken nachtmerries in films op echte nachtmerries? Komen erotische dromen op het witte doek overeen met wat er tussen de lakens gedroomd wordt? Aan de hand van een reeks droomsequenties zal Douwe Draaisma laten zien dat de ‘filmtaal’ voor lucide dromen, nachtmerries, vliegdromen en erotische dromen hier en daar fors afwijkt van wat we intussen uit wetenschappelijk onderzoek over dromen weten. Hij geeft een rondleiding door de geschiedenis van de filmdroom. Over waarom Freud een hekel had aan de cinema, maar de cinema wel van Freud hield. Over dromen in zwart-wit of kleur. En over de denkfout achter erotische dromen in films.
Draaisma was te gast bij radio 1 Kunststof (luister hier terug) en bij Pauw en Witteman:
In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, pandemieën, teleportatie en buitenaards leven.
Zondag 18 mei - Prof. dr. Ronald Hanson (nanofysicus, Technische Universiteit Delft): Zin en onzin van teleportatie.
Zondag 1 juni - Kees Moeiliker (bioloog en directeur van het natuurhistorisch Museum Rotterdam): Onwaarschijnlijk onderzoek.
Meld je aan voor de mailingslijst en blijf op de hoogte van alle wetenschap programma's in Paradiso >>
De serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso. Met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.
Ben je in het bezit van de CJP-pas? Dan kun je een kaart kopen met €2,50 korting. Klik hier voor informatie en kaarten.